Annons
Annons

Ditt hjärta vill inte ha socker

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
10 september, 2015

Socker är bara tomma kalorier och snabba kolhydrater och tillför inte kroppen någon näring över huvud taget. Socker kan orsaka många problem för din kropp. Bland annat glykering vilket är en process då blodglycos binder till proteiner i kroppen och bildar komplex som är svåra att bryta ner och mycket negativa för din hälsa. Dessa komplexa AGE-ämnen är samma typ av ämnen som bildas när du tillexempel steker något och det bildas en stekyta eller skorpa, och denna process av glykering gör att det blir klibbigt och fastnar i kärlen som blir trängre, vilket så småningom kan orsaka kärlkramp, propp och infarkt.
Dessa AGE-ämnen är också kopplade till inflammationer. Av inflammationer ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer, allergier, värk och auoto-immuna sjukdomar som diabetes typ 1, reumatism och Chrons sjukdom. Glykering kan även leda till stelhet nedsatt syn, diabetes typ 2 högt blodtryck.

Hos människor med hjärtinfarkt kan man ofta finna någon av faktorerna som högt blodtryck, LDL- det onda kolesterolet samt höga blodfetter. Men det som förekommer hos nästan alla drabbade är högt blodsocker. Det höga blodsockret ger i sig högt blodtryck men det är framför allt skador på LDL som orsakar hjärtinfarkt

Socker höjer blodfetterna i form av trigclycerider vilka bildas i levern av fruktos som finns i socker. Kroppen har ju ingen användning av fruktos och överskottet omvandlas därför till fett och orsakar därmed höga blodfetter.

Annons

Forskning har även visat att socker ger en akut ökning av de fria radikalerna. Fria radikaler orsakar stor skada på arvsmassan (DNA) och på proteiner i kroppen.

Vad är då fria radikaler?
Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler.

Så undvik socker! Även det gömda sockret som finns i färdigmat och halvfabrikat.

Källa: Fredrik Paulun: 50 genvägar till ett sockerfritt liv
och egen lärdom

Annons
Annons