Jag fortsätter min följetong om socker.
Idag vill jag belysa inflammationer vilka uppstår av ett för högt intag av socker och kolhydrater och som är en grundläggande orsak till sjukdom i våra kroppar.
Det är vår tids kost som är orsaken till inflammation och sjukdomsutveckling och flera kroniska sjukdomar har ökat exexponentiellt de senaste 150 åren. Industriellt bearbetad mat är boven i dramat och tillför kroppen dysfunktionella proteiner.
För snart 100 år sedan upptäckte den franske biokemisten Louise-Camille Maillard att mat som hettas upp bildar icke-enzymatiska kemiska föreningar mellan reducerade socker, alltså fruktos, glycos, glycerolaidenhyd, laktos, arabinos och maltros. Även reaktiva aminosyror i proteiner, petider och nykiensyror.
Det finns massor med forskning som visar att socker skapar inflammationer i kroppen.
Vanligare symtom av inflammationer kan vara ledvärk, muskelvärk, magont och huvudvärk.
Sjukdomar som hösnuva, eksem, åderförkalkning, allergier, astma, intolerans, MS, Alzheimers, Parkinson, reumatism, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, diabetes 1, cancer, (läs även: Cancerceller livnär sig på socker) hjärt-och kärlsjukdomar, (läs även: Ditt hjärta vill inte ha socker)och många fler svåra sjukdomar uppkommer också av inflammationer i kroppen.
Även följdsjukdomar orsakade av inflammationer kan uppstå i specifika organ som njurar och prostata.
Inflammationer genererar även ett stressat immunförsvar och vi drar på oss infektioner lättare, så inflammationer ska vi inte ha för mycket av i kroppen. Däremot behöver vi små inflammationer för att reparera små microskador i exempelvis blodkärl.
Ett av de mest skadliga effekterna av ett för högt sockerintag är att socker är proinflammatoriskt.
Socker som består av kemiskt rena kolhydrater har ingen som helst näring att tillföra och saknar alla naturliga antiinflammatoriska ämnen som probiotika, prebiotika, flavonoider, fettsyror, reveratrol, och saicylater.
En hög konsumtion av socker ökar risken för det onda kolesterolet och även C-reativt protein (CRP) som är en markör för inflammationer.
Vid upphettning av mat som pannkakor men även socker som i exempelvis kakor, bakverk, godis och kola kan sockret reagera med att bilda proteiner i produkten, så kallad AGE som är ett proinflammatoriskt protein. Proteiner med proinflammatoriska egenskaper betyder att man får en ökad ansamling av dysfunktionella proteiner som AGE (advanced glycation end products) och ALE (advance lipoxidation end products) eller helt enkelt förstörda kolhydrater och fetter i kroppens vävnader och vätskor. De verkar också påverka tillväxten av proinflammatoriska tillväxter av bakterier i tarmen.
Dessa substanser, proinflammatoriska cytokiner är små kemiska budbärare som bildas utan enzymer genom glycosidering. De aktiverar dessutom receptorn RAGE som spelar en central roll i den inflammatoriska kaskaden. RAGE har en förmåga att undertrycka en rad autoregulatoriska skyddsfaktorer i kroppen. RAGE skapar en försämrad cellfunktion och gör att kroppen minskar sin förmåga att ta upp näringsämnen och forsla bort slagg ifrån våra celler. Det i sin tur försämrar cellfunktionen och skapar en sämre cellförnyelse, större risk för näringsbrist och försämrad förmåga att kontrollera blodsockernivåerna.
Eller, enkelt utryckt för den som inte orkar läsa ingående detaljer: Vi samlar på oss slagg/skräp i våra vävnader och kroppsvätskor av socker och uppvärmd, stekt mat!
I kroppen har vi också enzymer som ska bryta ner dessa ansamlingar av slagg och gifter, men vid långvarig stress, näringsbrister och ibland även enzymbrist ökar risken för att slagget ska fastna och ansamlas i våra vävnader. När sedan immunförsvaret försöker motverka och eliminera slagget uppstår systematisk inflammation, så kallad metainflammation vilket irriterar vävnader och ger smärtor samt ökar risken för lägre PH i kroppen. Socker ökar även din vikt eftersom att kroppsfettet är en kraftfull producent av olika proinflammatoriska ämnen. Man får även mer proinflammatoriska ämnen i kroppen ju mer man väger.
Källor: LäkartidningenVår tids kost bakom inflammation
Fredrik Paulun
Väldigt spännande och intressant. Jag som har psoriasis märker en stor skillnad nu när jag minskat på kolhydrater och socker som ju är bevisligen farligt och ohälsosamt./Pia
Hej!
Härligt att höra att du blivit bättre.
När jag på grund av min IBS-MAGE slutade med gluten, laktos och socker blev jag också fri från astma och allergier. Så socker-raffinerat och i snabba kolhydrater ställer till med riktig oreda med vår hälsa. Det är bara att konstatera
Mvh Mia
Läser gärna originaltitel i läkartidningen, hur hittar jag den?
Hej!
Jag har lagt upp länken längst ner i inlägget nu. Hade missat att göra det.
Mvh/ Mia
Vägde ca 85 kg för 18 mån sedan. Var allergisk mot allt möjligt. Hade klåda och rinnande ögon. Mag-, och tarmbesvär… deprimerad och morgonångest…
Slutade med socker – kakor, tårtor, godis, choklad – för ca 1 år sedan.
Dricker 2 glas äppelcidervinäger/dag.. Tillämpar regelbundet, Meditation och djupandning.
Idag väger jag 61 kg. fri från allergier och ångest.
Nu har jag kurser i Medveten andning… Mitt liv är gränslöst och underbart. Jag är 72 år och har ALDRIG mått så bra. Socker är döden…
Hej!
Så härligt för dig att du mår så bra! Underbart att höra.
Ja socker är gift och orsaken till många av dagens värsta sjukdomar.
Stor kram till dig!
Med vänlig hälsning
Mia
Jag har lagt om kosten sen 2 veckor tillbaka. Äter så like kolhydrater som jag kan. Förbättringen kom direkt: 4 kg bort i form av vätska, slutat med omeprazol och Voltaren pga reflux och värk i axlarna efter många års rullstollsåkande. Tar inte allergitabletter längre och torr hud på armbågar har blivit normal. Hela världen är ju lurad!
En tisdag i April kom vi till, du och jag. Ser att vi har liknande besvär och funnit liknande lösning. Åh vad bra att du berättar om detta faktum och som Svante uttrycker det: Hela världen är ju lurad. Många är det i alla fall som inte upptäckt matens betydelse för hälsan. De som upptäckt det mår förmodligen mycket bättre nu.
Myvalet bra artikel! 💖