Annons
Annons

Persiljerotsoppa med varm svampsallad och begravning

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
25 september, 2015
Persiljerotsoppa i en glasbukr på en vit tallrik med varm svampsallad

Igår var jag otroligt trött och slut både psykiskt och fysiskt efter begravningen av min pappa och den långa resan fram och tillbaka till Småland i onsdags. Jag bara orkade inte laga middag på kvällen. Jag orkade knappt stå på benen. Det fick bli rester till middag igår och i morse kom jag ju på att jag inte hade någon lunch till idag. Soppa går fort att göra så den fixade jag innan jag for till jobbet. Det fick bli en soppa på persiljerot och en varm sallad med svamp, grönkål och rödbetor.

Ha det fint! // Mia

Persiljerötter på en bänk
Foto: Mia Hagenmalm

Persiljerot är egentligen en lite bortglömd grönsak men den är riktigt läcker- en delikatess tycker jag.

Annons

Man hittar den inte så ofta i grönsaksdiksen vilket är synd.
Persiljerot smakar lite som en blandning av persilja, morot och selleri. Den inte bara smakar bra, den är riktigt nyttig också – och egentligen en kvinnokrydda som är bra för just kvinnor då den stärker njurarna vid urinvägsinfektioner och livmodern vid menstrationsbesvär. Persiljerot är dessutom full av bra näringsämnen och rik på C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn vilket är bra vid blodbrist. Dessutom är den allmänt stärkande och blodrenande, avgiftande för kroppen, bra för matsmältningen vid gaser och kolik, motverkar dålig andedräkt, urindrivande och vätskedrivande och nervlugnande vid exempelvis oro eller utmattning och bra vid artrit- ledinflammation och gikt.
Den sägs också vara en lustförhöjare.
Men man ska undvika att äta persiljerot när man har njurproblem eller är gravid.

Persiljerotsoppa med varm svampsallad
2 portioner
5 persiljerötter, eko
1 gul lök, eko
2 medelstora potatisar, eko
1 äpple, eko
1 kruka persilja, eko
7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljong, eko
2 dl grädde (jag använder havregrädde)
1 msk citronsaft, eko
örtsalt och vitpeppar

Sallad:
200 g champinjoner
1 stor rödbeta
lite vitkål
Rapsolja till stekning

 

Gör så här:
Soppa:
Skala och finhacka löken och bryn i lite rapsolja. Skala persiljerötter , äpple och potatis och skär i mindre bitar. Låt fräsa med löken några minuter och häll över vatten och buljong. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills rötter och potatis är mjuka. Ta av och mixa soppan. Hacka persiljan fint och låt koka med de sista två minutrarna. Tillsätt citronsaft och grädde och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och vitpeppar.
Sallad:
Rensa champinjonerna från skräp och skär i två bitar. Skala och skiva rödbetan tunnt på en mandolin och lägg i en skål med kallt vatten så att den behåller sin krispighet. Strimla vitkål. Stek svampen mjuk några minuter i rapsolja eller smör. Tillsätt rödbetor och vitkål. Stek några minuter till. Grönsakerna ska inte bli mjuka utan bibehålla sin krispighet. Servera svampsalladen till soppan.

Annons
Annons