Riktig mat & hälsa
Persiljerotsoppa i en glasbukr på en vit tallrik med varm svampsallad

Persiljerotsoppa med varm svampsallad och begravning

Igår var jag otroligt trött och slut både psykiskt och fysiskt efter begravningen av min pappa och den långa resan fram och tillbaka till Småland i onsdags. Jag bara orkade inte laga middag på kvällen. Jag orkade knappt stå på benen. Det fick bli rester till middag igår och i morse kom jag ju på att jag inte hade någon lunch till idag. Soppa går fort att göra så den fixade jag innan jag for till jobbet. Det fick bli en soppa på persiljerot och en varm sallad med svamp, grönkål och rödbetor.

Ha det fint! // Mia

Persiljerötter på en bänk

Foto: Mia Hagenmalm

Persiljerot är egentligen en lite bortglömd grönsak men den är riktigt läcker- en delikatess tycker jag.
Man hittar den inte så ofta i grönsaksdiksen vilket är synd.
Persiljerot smakar lite som en blandning av persilja, morot och selleri. Den inte bara smakar bra, den är riktigt nyttig också - och egentligen en kvinnokrydda som är bra för just kvinnor då den stärker njurarna vid urinvägsinfektioner och livmodern vid menstrationsbesvär. Persiljerot är dessutom full av bra näringsämnen och rik på  C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn vilket är bra vid blodbrist. Dessutom är den allmänt stärkande och blodrenande, avgiftande för kroppen, bra för matsmältningen vid gaser och kolik, motverkar dålig andedräkt, urindrivande och vätskedrivande och nervlugnande vid exempelvis oro eller utmattning och bra vid artrit- ledinflammation och gikt.
Den sägs också vara en lustförhöjare.
Men man ska undvika att äta persiljerot när man har njurproblem eller är gravid.

Persiljerotsoppa med varm svampsallad
2 portioner
5 persiljerötter, eko
1 gul lök, eko
2 medelstora potatisar, eko
1 äpple, eko
1 kruka persilja, eko
7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljong, eko
2 dl grädde (jag använder havregrädde)
1 msk citronsaft, eko
örtsalt och vitpeppar

Sallad:
200 g champinjoner
1 stor rödbeta
lite vitkål
Rapsolja till stekning

 

Gör så här:
Soppa:
Skala och finhacka löken och bryn i lite rapsolja. Skala persiljerötter , äpple och potatis och skär i mindre bitar. Låt fräsa med löken några minuter och häll över vatten och buljong. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills rötter och potatis är mjuka. Ta av och mixa soppan. Hacka persiljan fint och låt koka med de sista två minutrarna. Tillsätt citronsaft och grädde och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och vitpeppar.
Sallad:
Rensa champinjonerna från skräp och skär i två bitar. Skala och skiva rödbetan tunnt på en mandolin och lägg i en skål med kallt vatten så att den behåller sin krispighet. Strimla vitkål. Stek svampen mjuk några minuter i rapsolja eller smör. Tillsätt rödbetor och vitkål. Stek några minuter till. Grönsakerna ska inte bli mjuka utan bibehålla sin krispighet. Servera svampsalladen till soppan.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]