Riktig mat & hälsa

Kaffeodlare är världsmästare på giftbesprutning

Så här på lördag innan jag gör helg, vill jag bara belysa det giftiga kaffet. Och jag hoppas att du inte som jag gjorde,  sätter kaffet i vrångstrupen!

Jag har just läst en rapport från Naturskyddsföreningen som gör mig mycket upprörd!
Naturskyddsföreningen har gett journalisten Henrik Brandao Jönsson i uppdrag att besöka världens största kaffekooperativ i Brasilien.

Jag är själv en riktig kaffekärring och sen flera år tillbaka köper jag endast ekologiskt, vilket jag tycker att alla borde göra.
Det är inte mycket dyrare! Iallafall på Coop kostar Gevalias ekokaffe lika mycket som icke ekologiskt. Men det är klart värt att lägga några kronor mer på ekologiskt kaffe. För inte vill du väl dricka gift? Och inte vill du väl att naturen ska bli förgiftad? Det här giftet som man besprutar kaffebuskarna med innebär stora hälsorisker för både dem som jobbar på kaffeplantagen och deras familjer. Många av arbetarna kan vare sig läsa eller skriva och de har ingen aning om vad de utsätts för, och för att inte skapa rädsla hos arbetarna kallar plantageägarna gifterna för medicin.  På vissa plantage delar man ut skyddutrustning, men munskydd och skyddsglasögon fungerar inte i hettan, så därför tar många av arbetarna av sig dem.
Vid akuten i staden Nova Resende har man tagit emot flera offer med förgiftningsskador. Men det finns även ett stort mörkertal. Alla uppsöker inte läkare.
 

När man besprutar är det inte bara skadeinsekterna dör.
Det gör även våra nyttoinsekter som bin men även fåglar och fiskar, då giftet följer med grundvattnet ut i  vattendragen och i havet. Det följer även med i regnet som faller ner på marken. Det innebär även risk för befolkningen i områden där man odlar kaffet, men ingen går alltså säker. Gifterna finns i marken, i vattnet och i maten och sprids över hela världen.
Den biologiska mångfalden minskar för varje år över hela världen.
Våra pollinerande insekter slås ut av kemikalier. Inga bin ingen mat på jorden! Hur hemskt är det inte? Vi har fått resistenta ogräs som har skapats genom att de okontrollerat  spridit sig genom vind, vatten och insekter.bieffekten-460x229 I dag är människor mer medvetna om att äta giftfritt, näringsrikt och ekologiskt, men i en del länder går det inte att odla ekologiskt längre

Vi ska vara rädda om våra bin. De är de som pollinerar kaffebuskarna men även allt annat som vi människor lever av. Inga bin, ingen mat till oss. Bin är redan en utrotningshotad art.

Visste du att kaffe som importeras av Zoega, Löfbergs Lila, Lilly och Starbucks och som finns på våra hyllor här i Sverige i  våra livsmedelsbutiker, besprutas med det giftigaste bekämpningsmedel som finns? Bekämpningsmedel som inte är godkända inom EU, men det  är alltså lagligt att importera till våra livsmedelbutiker.
Företagen som säljer konstgödsel och bekämpningsmedel besöker varenda kaffefarm och övertalar odlarna att köpa deras produkter och endast 0,25 procent av brasiliens kaffeplantager är ekologiska. problemet är att priset för konventionell kaffe är högt och odlarna klarar sig så bra på det. Därför vågar man inte riskera att tjäna mindre pengar på att odla ekologiskt kaffe.

På grund av den stora tillgången till mark och det goda klimatet i Brasililen har livsmedelsexporten därifrån gjort att Brasilien blivit världens sjunde största ekonomi och det har gjort att  regeringen ser mellan fingrarna på det här.

För att kaffe ska smaka så gott som möjligt måste man odla kaffebönor på minst tusen meters höjd och gärna i en backig miljö.
Delstaten Minas Gerais i Brasilien är en av de få regioner som har de mest idialiska förhållandena för kaffeodling. Här ligger världens största kaffekooperativ- CooxupE som har 12000 anslutna odlare som säljer sina bönor till Zoegas, Löfbergs Starbuck och Illy.

Eftersom att så många producenter samlats på ett och samma ställe, säger naturen ifrån och larver och maskar har därför börjat angripa kaffebuskarna. 
Och för att kunna sälja till det pris som konsumenterna är villiga att betala har Brasilien blivit världsmästare på att bespruta med bekämpnngsmedel. Man använder bland annat endosulfan och cyantraniliprole. Enligt Stockholmkommitionen är Endosulfan förbjudet och Brasilien och andra kaffeproducerade länder har skrivit under på det. Cyantraniliprole är extremt dödligt för bin och andra insekter och endosulfan extremt giftig för oss människor vid både hudkontakt och intag samt för fåglar, fisk och bin.

Fakta om kaffe från Brasilien
Kaffeproduktion: 50, 2 miljoner kaffesäckar a 60 kg
Ekologisk kaffeproduktion: 100 000 kaffesäckar om året
Kaffearealer i Minas Gerais: 1 miljon hektar
Export kaffe: Var tredje kaffeböna, 27 procent av världshandeln
Inkomst kaffe: 22 miljarder kronor om året ( 2014)

Fakta:
Journalisten Henrik Brandao Jönsson på uppdrag av Naturskyddsföreningen

 


4 comments on “Kaffeodlare är världsmästare på giftbesprutning

  1. Eric on

    Hej! Intressant blogg, hamnade här för jag sökte information om basisk föda och det var intressant att läsa hur lite basisk föda man stoppar i sig :O

    Eftersom jag dricker kaffe varje dag så läste jag även denna artikel men blir lite fundersam angående insektsgiftet Endosulfan. Ville läsa mer om det och då såg jag på Wikipedia att det inte används i Brasilien. Har inte gjort någon efterforskning utan jag ville bara skriva vad jag kom över för information, det är ju viktigt att det blir rätt (vad som nu ska visa sig vara sant).

    Nåja, eco är iaf viktigt att satsa på och det gör vi i vårt hushåll.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Erik!
      Kul att du tittade in på min blogg!
      Ja Wikipedia har rätt i att man inte använder Endosulfan i Brasilien. Men Naturskyddsföreningens nyligt gjorda utredning med journalist på plats, visar att man inte följer lagen vilket jag också har skrivit. Brasilien liksom andra kaffeproducerande länder har skrivit på ett avtal om att inte använda Endosulfan men man använder det alltså ändå. Googla på Naturskyddsföreningens sida och läs hela artikeln där.
      Med vänlig hälsning Mia

      Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]