Riktig mat & hälsa

Kaffeodlare är världsmästare på giftbesprutning

Så här på lördag innan jag gör helg, vill jag bara belysa det giftiga kaffet. Och jag hoppas att du inte som jag gjorde,  sätter kaffet i vrångstrupen!

Jag har just läst en rapport från Naturskyddsföreningen som gör mig mycket upprörd!
Naturskyddsföreningen har gett journalisten Henrik Brandao Jönsson i uppdrag att besöka världens största kaffekooperativ i Brasilien.

Jag är själv en riktig kaffekärring och sen flera år tillbaka köper jag endast ekologiskt, vilket jag tycker att alla borde göra.
Det är inte mycket dyrare! Iallafall på Coop kostar Gevalias ekokaffe lika mycket som icke ekologiskt. Men det är klart värt att lägga några kronor mer på ekologiskt kaffe. För inte vill du väl dricka gift? Och inte vill du väl att naturen ska bli förgiftad? Det här giftet som man besprutar kaffebuskarna med innebär stora hälsorisker för både dem som jobbar på kaffeplantagen och deras familjer. Många av arbetarna kan vare sig läsa eller skriva och de har ingen aning om vad de utsätts för, och för att inte skapa rädsla hos arbetarna kallar plantageägarna gifterna för medicin.  På vissa plantage delar man ut skyddutrustning, men munskydd och skyddsglasögon fungerar inte i hettan, så därför tar många av arbetarna av sig dem.
Vid akuten i staden Nova Resende har man tagit emot flera offer med förgiftningsskador. Men det finns även ett stort mörkertal. Alla uppsöker inte läkare.
 

 

När man besprutar är det inte bara skadeinsekterna dör.
Det gör även våra nyttoinsekter som bin men även fåglar och fiskar, då giftet följer med grundvattnet ut i  vattendragen och i havet. Det följer även med i regnet som faller ner på marken. Det innebär även risk för befolkningen i områden där man odlar kaffet, men ingen går alltså säker. Gifterna finns i marken, i vattnet och i maten och sprids över hela världen.
Den biologiska mångfalden minskar för varje år över hela världen.
Våra pollinerande insekter slås ut av kemikalier. Inga bin ingen mat på jorden! Hur hemskt är det inte? Vi har fått resistenta ogräs som har skapats genom att de okontrollerat  spridit sig genom vind, vatten och insekter.bieffekten-460x229 I dag är människor mer medvetna om att äta giftfritt, näringsrikt och ekologiskt, men i en del länder går det inte att odla ekologiskt längre

Vi ska vara rädda om våra bin. De är de som pollinerar kaffebuskarna men även allt annat som vi människor lever av. Inga bin, ingen mat till oss. Bin är redan en utrotningshotad art.

Visste du att kaffe som importeras av Zoega, Löfbergs Lila, Lilly och Starbucks och som finns på våra hyllor här i Sverige i  våra livsmedelsbutiker, besprutas med det giftigaste bekämpningsmedel som finns? Bekämpningsmedel som inte är godkända inom EU, men det  är alltså lagligt att importera till våra livsmedelbutiker.
Företagen som säljer konstgödsel och bekämpningsmedel besöker varenda kaffefarm och övertalar odlarna att köpa deras produkter och endast 0,25 procent av brasiliens kaffeplantager är ekologiska. problemet är att priset för konventionell kaffe är högt och odlarna klarar sig så bra på det. Därför vågar man inte riskera att tjäna mindre pengar på att odla ekologiskt kaffe.

På grund av den stora tillgången till mark och det goda klimatet i Brasililen har livsmedelsexporten därifrån gjort att Brasilien blivit världens sjunde största ekonomi och det har gjort att  regeringen ser mellan fingrarna på det här.

För att kaffe ska smaka så gott som möjligt måste man odla kaffebönor på minst tusen meters höjd och gärna i en backig miljö.
Delstaten Minas Gerais i Brasilien är en av de få regioner som har de mest idialiska förhållandena för kaffeodling. Här ligger världens största kaffekooperativ- CooxupE som har 12000 anslutna odlare som säljer sina bönor till Zoegas, Löfbergs Starbuck och Illy.

 

Eftersom att så många producenter samlats på ett och samma ställe, säger naturen ifrån och larver och maskar har därför börjat angripa kaffebuskarna. 
Och för att kunna sälja till det pris som konsumenterna är villiga att betala har Brasilien blivit världsmästare på att bespruta med bekämpnngsmedel. Man använder bland annat endosulfan och cyantraniliprole. Enligt Stockholmkommitionen är Endosulfan förbjudet och Brasilien och andra kaffeproducerade länder har skrivit under på det. Cyantraniliprole är extremt dödligt för bin och andra insekter och endosulfan extremt giftig för oss människor vid både hudkontakt och intag samt för fåglar, fisk och bin.

Fakta om kaffe från Brasilien
Kaffeproduktion: 50, 2 miljoner kaffesäckar a 60 kg
Ekologisk kaffeproduktion: 100 000 kaffesäckar om året
Kaffearealer i Minas Gerais: 1 miljon hektar
Export kaffe: Var tredje kaffeböna, 27 procent av världshandeln
Inkomst kaffe: 22 miljarder kronor om året ( 2014)

Fakta:
Journalisten Henrik Brandao Jönsson på uppdrag av Naturskyddsföreningen

 


4 comments on “Kaffeodlare är världsmästare på giftbesprutning

  1. Eric on

    Hej! Intressant blogg, hamnade här för jag sökte information om basisk föda och det var intressant att läsa hur lite basisk föda man stoppar i sig :O

    Eftersom jag dricker kaffe varje dag så läste jag även denna artikel men blir lite fundersam angående insektsgiftet Endosulfan. Ville läsa mer om det och då såg jag på Wikipedia att det inte används i Brasilien. Har inte gjort någon efterforskning utan jag ville bara skriva vad jag kom över för information, det är ju viktigt att det blir rätt (vad som nu ska visa sig vara sant).

    Nåja, eco är iaf viktigt att satsa på och det gör vi i vårt hushåll.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

      Hej Erik!
      Kul att du tittade in på min blogg!
      Ja Wikipedia har rätt i att man inte använder Endosulfan i Brasilien. Men Naturskyddsföreningens nyligt gjorda utredning med journalist på plats, visar att man inte följer lagen vilket jag också har skrivit. Brasilien liksom andra kaffeproducerande länder har skrivit på ett avtal om att inte använda Endosulfan men man använder det alltså ändå. Googla på Naturskyddsföreningens sida och läs hela artikeln där.
      Med vänlig hälsning Mia

      Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]