Annons
Annons

Kaffeodlare är världsmästare på giftbesprutning

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
26 september, 2015

Så här på lördag innan jag gör helg, vill jag bara belysa det giftiga kaffet. Och jag hoppas att du inte som jag gjorde, sätter kaffet i vrångstrupen!

Jag har just läst en rapport från Naturskyddsföreningen som gör mig mycket upprörd!
Naturskyddsföreningen har gett journalisten Henrik Brandao Jönsson i uppdrag att besöka världens största kaffekooperativ i Brasilien.

Jag är själv en riktig kaffekärring och sen flera år tillbaka köper jag endast ekologiskt, vilket jag tycker att alla borde göra.
Det är inte mycket dyrare! Iallafall på Coop kostar Gevalias ekokaffe lika mycket som icke ekologiskt. Men det är klart värt att lägga några kronor mer på ekologiskt kaffe. För inte vill du väl dricka gift? Och inte vill du väl att naturen ska bli förgiftad? Det här giftet som man besprutar kaffebuskarna med innebär stora hälsorisker för både dem som jobbar på kaffeplantagen och deras familjer. Många av arbetarna kan vare sig läsa eller skriva och de har ingen aning om vad de utsätts för, och för att inte skapa rädsla hos arbetarna kallar plantageägarna gifterna för medicin. På vissa plantage delar man ut skyddutrustning, men munskydd och skyddsglasögon fungerar inte i hettan, så därför tar många av arbetarna av sig dem.

Annons

Vid akuten i staden Nova Resende har man tagit emot flera offer med förgiftningsskador. Men det finns även ett stort mörkertal. Alla uppsöker inte läkare.

När man besprutar är det inte bara skadeinsekterna dör.
Det gör även våra nyttoinsekter som bin men även fåglar och fiskar, då giftet följer med grundvattnet ut i vattendragen och i havet. Det följer även med i regnet som faller ner på marken. Det innebär även risk för befolkningen i områden där man odlar kaffet, men ingen går alltså säker. Gifterna finns i marken, i vattnet och i maten och sprids över hela världen.
Den biologiska mångfalden minskar för varje år över hela världen.
Våra pollinerande insekter slås ut av kemikalier. Inga bin ingen mat på jorden! Hur hemskt är det inte? Vi har fått resistenta ogräs som har skapats genom att de okontrollerat spridit sig genom vind, vatten och insekter.bieffekten-460x229 I dag är människor mer medvetna om att äta giftfritt, näringsrikt och ekologiskt, men i en del länder går det inte att odla ekologiskt längre

Vi ska vara rädda om våra bin. De är de som pollinerar kaffebuskarna men även allt annat som vi människor lever av. Inga bin, ingen mat till oss. Bin är redan en utrotningshotad art.

Visste du att kaffe som importeras av Zoega, Löfbergs Lila, Lilly och Starbucks och som finns på våra hyllor här i Sverige i våra livsmedelsbutiker, besprutas med det giftigaste bekämpningsmedel som finns? Bekämpningsmedel som inte är godkända inom EU, men det är alltså lagligt att importera till våra livsmedelbutiker.
Företagen som säljer konstgödsel och bekämpningsmedel besöker varenda kaffefarm och övertalar odlarna att köpa deras produkter och endast 0,25 procent av brasiliens kaffeplantager är ekologiska. problemet är att priset för konventionell kaffe är högt och odlarna klarar sig så bra på det. Därför vågar man inte riskera att tjäna mindre pengar på att odla ekologiskt kaffe.

På grund av den stora tillgången till mark och det goda klimatet i Brasililen har livsmedelsexporten därifrån gjort att Brasilien blivit världens sjunde största ekonomi och det har gjort att regeringen ser mellan fingrarna på det här.

För att kaffe ska smaka så gott som möjligt måste man odla kaffebönor på minst tusen meters höjd och gärna i en backig miljö.
Delstaten Minas Gerais i Brasilien är en av de få regioner som har de mest idialiska förhållandena för kaffeodling. Här ligger världens största kaffekooperativ- CooxupE som har 12000 anslutna odlare som säljer sina bönor till Zoegas, Löfbergs Starbuck och Illy.

Eftersom att så många producenter samlats på ett och samma ställe, säger naturen ifrån och larver och maskar har därför börjat angripa kaffebuskarna.
Och för att kunna sälja till det pris som konsumenterna är villiga att betala har Brasilien blivit världsmästare på att bespruta med bekämpnngsmedel. Man använder bland annat endosulfan och cyantraniliprole. Enligt Stockholmkommitionen är Endosulfan förbjudet och Brasilien och andra kaffeproducerade länder har skrivit under på det. Cyantraniliprole är extremt dödligt för bin och andra insekter och endosulfan extremt giftig för oss människor vid både hudkontakt och intag samt för fåglar, fisk och bin.

Fakta om kaffe från Brasilien
Kaffeproduktion: 50, 2 miljoner kaffesäckar a 60 kg
Ekologisk kaffeproduktion: 100 000 kaffesäckar om året
Kaffearealer i Minas Gerais: 1 miljon hektar
Export kaffe: Var tredje kaffeböna, 27 procent av världshandeln
Inkomst kaffe: 22 miljarder kronor om året ( 2014)

Fakta:
Journalisten Henrik Brandao Jönsson på uppdrag av Naturskyddsföreningen

 

Annons
Annons