Riktig mat & hälsa
Rawfood pumpapaj i pajform på en blå duk med pumpor i bakgrunden, omringad av vackra höstlöv

Matig rawfood pumpapaj

Snart är det Alla Helgona helgen och Halloween.
I min familj går vi all in och klär ut oss och lagar mat som hör till firandet.
Förra året tillbringade jag Halloween i New York då det sammanföll med att jag uppträde med Rönninge Show Chorus på Carnegie Hall- Broadway. Det var vansinnigt kul att få göra showen, men även att se New York förstås även om det var bråda och få  dagar vi var där.
 I New York anordnar man en halloweenparad varje år och gatorna är fulla av utklädda människor. Själv var jag inte med i paraden, men när vi gick ut för att äta på kvällen kunde jag ändå inte låta bli att måla lite svart i ansiktet. Ja, jag är lite barnslig. 🙂

I år har jag tjuvstartat med en rawfood pumpapaj med ett härligt pajskal baserat på solros- och pumpakärnor, tomat och selleri. Den ska stå i ugnen i ca 6-7 timmar och torka, så var ute i god tid.

Fyllningen är en nötost gjord av cashewnötter, soltorkade tomater och gräslök. Jag toppade med pumpa, paprika, zucchini och salladslök marinerad i olivolja och färskpressda citron.
Jag använder ekologiska ingredienser så långt det går.

Rawfood pumpapaj
ca 8 portioner/ pajform: 28 cm
Pajskal:
3 dl solroskärnor
2 dl pumpafrökärnor
1 medelstor tomat
1 stjälk selleri
1 stor morot
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk ingefära
örtsalt

Nötost:
3 dl cashewnötter, blötlagda ca 4 timmar
10 solmogna tomater, blötlagda 1 timme
1/2-1 dl vatten
1 msk b-jäst
3 msk gräslök
1 msk citron, färskpressad

Topping:

1 stor orange paprika i tärningar
2 dl pumpa- butternut i tärningar
1/2 liten zucchini, i tärningar
2 salladslök, skivad
1 msk citronsaft, färskpressad
olivolja
örtsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 50 grader, eller använd en torkugn.
Pajskal: Mixa fröna till ett mjöl. Tärna grönsakerna och tillsätt dem och kryddorna. Mixa till en jämn smet. Tryck ut smeten i en pajform och ställ in i ugnen med luckan lite på glänt om du har en vanlig ugn. Låt stå så i 6-7 timmar. (I torkugn ca 4-5 timmar). Skalet ska vara segt men inte knaprigt och torrt. Ta ut och låt svalna.
Nötost:
Häll av vatnnet från cashewnötter och tomater. Mixa nötterna till ett fint mjöl. Skär tomaterna i mindre bitar. Tillsätt tomater, gräslök, citronsaft, b-jäst och kryddor och späd med vatten så du får en jämn ostcreme. Bred osten över pajskalet.

Topping: Blanda de tärnade grönsakerna och Massera in olivolja och citronsaft. Lägg ut tunnt på ett fat och låt stå i ugnen brevid pajskalet den sista halvtimmen så att grönsakerna ger i från soig smaker. De ska dock inte bli mjuka utan behålla sin krispighet. 
Toppa pajen med grönsakerna. Servera!

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]