Riktig mat & hälsa
Rawfood pumpapaj i pajform på en blå duk med pumpor i bakgrunden, omringad av vackra höstlöv

Matig rawfood pumpapaj

Snart är det Alla Helgona helgen och Halloween.
I min familj går vi all in och klär ut oss och lagar mat som hör till firandet.
Förra året tillbringade jag Halloween i New York då det sammanföll med att jag uppträde med Rönninge Show Chorus på Carnegie Hall- Broadway. Det var vansinnigt kul att få göra showen, men även att se New York förstås även om det var bråda och få  dagar vi var där.
 I New York anordnar man en halloweenparad varje år och gatorna är fulla av utklädda människor. Själv var jag inte med i paraden, men när vi gick ut för att äta på kvällen kunde jag ändå inte låta bli att måla lite svart i ansiktet. Ja, jag är lite barnslig. 🙂

I år har jag tjuvstartat med en rawfood pumpapaj med ett härligt pajskal baserat på solros- och pumpakärnor, tomat och selleri. Den ska stå i ugnen i ca 6-7 timmar och torka, så var ute i god tid.

Fyllningen är en nötost gjord av cashewnötter, soltorkade tomater och gräslök. Jag toppade med pumpa, paprika, zucchini och salladslök marinerad i olivolja och färskpressda citron.
Jag använder ekologiska ingredienser så långt det går.

Rawfood pumpapaj
ca 8 portioner/ pajform: 28 cm
Pajskal:
3 dl solroskärnor
2 dl pumpafrökärnor
1 medelstor tomat
1 stjälk selleri
1 stor morot
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk ingefära
örtsalt

Nötost:
3 dl cashewnötter, blötlagda ca 4 timmar
10 solmogna tomater, blötlagda 1 timme
1/2-1 dl vatten
1 msk b-jäst
3 msk gräslök
1 msk citron, färskpressad

Topping:

1 stor orange paprika i tärningar
2 dl pumpa- butternut i tärningar
1/2 liten zucchini, i tärningar
2 salladslök, skivad
1 msk citronsaft, färskpressad
olivolja
örtsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 50 grader, eller använd en torkugn.
Pajskal: Mixa fröna till ett mjöl. Tärna grönsakerna och tillsätt dem och kryddorna. Mixa till en jämn smet. Tryck ut smeten i en pajform och ställ in i ugnen med luckan lite på glänt om du har en vanlig ugn. Låt stå så i 6-7 timmar. (I torkugn ca 4-5 timmar). Skalet ska vara segt men inte knaprigt och torrt. Ta ut och låt svalna.
Nötost:
Häll av vatnnet från cashewnötter och tomater. Mixa nötterna till ett fint mjöl. Skär tomaterna i mindre bitar. Tillsätt tomater, gräslök, citronsaft, b-jäst och kryddor och späd med vatten så du får en jämn ostcreme. Bred osten över pajskalet.

Topping: Blanda de tärnade grönsakerna och Massera in olivolja och citronsaft. Lägg ut tunnt på ett fat och låt stå i ugnen brevid pajskalet den sista halvtimmen så att grönsakerna ger i från soig smaker. De ska dock inte bli mjuka utan behålla sin krispighet. 
Toppa pajen med grönsakerna. Servera!

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]