Riktig mat & hälsa
Chokladbakelser med en fyllning av krämig mandel- och maca på ett fat av blå blom

Chokladiga cups med mandel- och macafyllning

Jag har varit lite inaktiv på bloggen ett tag! Det har varit en tuff höst!
Min pappa gick bort i augusti och det är som om luften gick ur mig helt ett tag. Allt måste få ha sin tid så man inte bara kör på och glömmer att känna efter hur man mår. Och nu i oktober nedkom min ena dotter med en liten. Ett liv tar slut och ett liv föds. Precis som det ska vara även om det förstnämda är otroligt sorgligt.
Jag har dock skapat flera recept, men inte orkat blogga om dem. Ibland vill inte insperationen innfinna sig, men nu känner jag att den är på gång igen och jag hoppas att den håller i sig.

Igår kväll blev dessa läckra och ljuvligt chokladiga skapelser till i mitt kök.
Gillar man choklad ska man absolut testa att göra dem.
Dessa maca cups har förutom denna sanslöst goda choklad, ett krämigt innehåll av mandelsmör och nyttiga maca, sötad med ljuvlig honung. Kombon är helt makalöst god! Snålvattnet rinner av bara tanken på dessa läckerbitar. Och att de faktiskt är nyttiga också gör ju inte saken sämre. 

Maca i pulverform kommer från en rot som växer på 4000 meters höjd i Anderna.
Den innehåller massor av mineraler och näring. Maca kallas även spansk viagra därför att den anses öka sexlusten och är så kallad  afrodisiakum vilket är  hormonreglerande. Dessutom ger maca dig massor av energi och är super vid träning då den syresätter blodet, är stressänkande, bra mot depression och stärker minnet.

Mesquitepulvret som med sin lite kolalika, karamelliga smak, smaksätter chokladen i den här maca cupen, kommer från ett träd vars frökapslar är otroligt rika på både protein och fibrer och dessutom mineraler och vitaminer.
Frökapslarna innehåller även må-bra-ämnen som hjälper kroppen att bilda substansen serotinin vilket gör dig pigg och glad. Dessutom har den antiseptiska egenskaper och har i urminnes tider använts för att bota allt från halsont till solsveda.
Mesquite har även ett lågt GI och balanserar blodsockret och motverkar  på så sätt sötsuget, samt ger en lång mättnadskänsla på grund av dess fiberrika innehåll.

Receptet kommer från underbara boken Green Sweets & Treats av Erika Billysdotter.

Ca 8 stycken
CHOKLAD
2 dl smält kakaosmör
2 dl kakaopulver, eko
1/2 dl mesquite
3 msk honung
1 tsk vaniljpulver, eko

FYLLNING
3 msk raw mandelsmör
2 msk maca
2 tsk kokosolja
1 tsk honung

CHOKLAD
 Blanda ingredienserna till chokladen med en visp. Jag smälte kakaosmöret över ett vattenbad, och vispade sedan ner övriga ingredienser. Fyll cup cakeformar, gärna i silicon med ungefär 
1  matsked av chokladen och ställ i kylen så den får stelna.

FYLLNING:
Mosa ihop ingredienserna till fyllningen med en gaffel eller i mixer. 

Gör så här:
Ta ut formen från kylen. Forma små bollar av fyllningen och platta till dem lite och lägg mitt på chokladen i formen. Lämna plats på sidorna i formarna så att chokladen kan rinna ner runt om. Fyll formarna med chokladen. Den ska täcka fyllningen med god marginal. Ställ kallt för att stelna.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]