Riktig mat & hälsa
Mandelpanerad torsk i bitar i en vit skål omgiven av hackade grönsaker

Tacos med mandelpanerad torsk och hemmagjorda, nyttigare tortillachips

Trots att jag kör så mycket nyttigare mat jag bara kan, så blir jag ändå sugen på chips med lite tuggmotstånd, till taco ibland. 
Tortillachips är ju faktiskt gott, men när jag tittar på innehållsförteckningen rynkar jag på näsan. De innehåller många tillsatsämnen, transfetter och glutamat. Detsamma gäller tacokryddor och såser.
Det kanske känns som överkurs, men  jag vill göra allt från grunden så jag vet vad jag stoppar i mig.
Man är ju vad man äter!

För att göra det nyttigare, tillverkar jag egen salsa, såser och kryddor och äter oftast i ett salladsblad. Men ibland gör jag chips av mandelmjöl istället för av majsmjöl. De blir supergoda! Jag lovar. Och det är väldigt enkelt att göra. Bara rör ihop degen, kavla tunnt och in i ugnen 10-15 minuter, så har du nyttigare chips till din taco eller tapas! Du kan förstås smaksätta chipsen med dina egna favoritkryddor, men här är ett förslag.

Lite variation på tacos är alltid välkommet hos mig. Ibland kör jag sedvanlig med köttfärs eller kyckling, ibland helt raw, men i gårkväll blev det med fisk. Min dotter, 14 år tyckte mycket om det 😉

Fisken är förstås miljömärkt och ingredieserna ekologiska.

Nyttigare tortillas i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

TORTILLACHIPS MED MANDELMJÖL
2 dl mandelmjöl
1 st äggvita
1/2 tsk herbamare örtkrydda
2 krm spiskummin
2 krm paprikapulver
2 krm sambal oelek
3 msk riven parmesanost ( kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Separera äggvitan från gulan och rör äggvitan med övriga ingredienser i en mixer.  Ta upp och forma degen till en boll med händerna. Kavla ut degen tunnt, tunnt mellan två bakplåtspapper. Dra bort det översta bakplåtspappret och skär ut mönster av chips med kniv så att de blir delbara efter att du gräddat dem. Sätt in överst  i ugnen ca 10-15 minuter. Efter halva tiden, vänd på chipsen. De ska få färg och bli hårda.  Ta ut och bryt isär Låt svalna på plåten.

MANDELPANERAD TORSK
2 portioner
300 g torskfile
1 dl mandelmjöl
1 tsk herbamare örtkrydda
2 krm paparikapulver
2 krm vitpeppar
kokosolja utan smak, eller smör till stekning

Gör så här:
Skär fisken i kuber. Blanda mandelmjöl med kryddorna. Panera fiskbitarna i mjölet runt om och stek i smör eller kokosolja på ganska hög värme så de blir genomstekta och lite knapriga, dock inte brända. Servera med tacochips och de grönsaker du tycker om.  Jag gjorde en sojasås att ringla över.
1 dl tamari sojasås, 1/2 msk honung och några droppar citron. Supergott!

Tips:
Vill du ha recept på salsa och sås till tacochipsen eller andra förslag på taco, klicka på länkarna: Rawfood tacos, eller Mangosalsa
Här hittar du även förslag på goda och nyttigare röror om du istället vill dippa chipsen framför TV:n: Tre goda röror

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]