Annons
Annons

Tacos med mandelpanerad torsk och hemmagjorda, nyttigare tortillachips

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
13 november, 2015
Mandelpanerad torsk i bitar i en vit skål omgiven av hackade grönsaker

Trots att jag kör så mycket nyttigare mat jag bara kan, så blir jag ändå sugen på chips med lite tuggmotstånd, till taco ibland.
Tortillachips är ju faktiskt gott, men när jag tittar på innehållsförteckningen rynkar jag på näsan. De innehåller många tillsatsämnen, transfetter och glutamat. Detsamma gäller tacokryddor och såser.
Det kanske känns som överkurs, men jag vill göra allt från grunden så jag vet vad jag stoppar i mig.
Man är ju vad man äter!

För att göra det nyttigare, tillverkar jag egen salsa, såser och kryddor och äter oftast i ett salladsblad. Men ibland gör jag chips av mandelmjöl istället för av majsmjöl. De blir supergoda! Jag lovar. Och det är väldigt enkelt att göra. Bara rör ihop degen, kavla tunnt och in i ugnen 10-15 minuter, så har du nyttigare chips till din taco eller tapas! Du kan förstås smaksätta chipsen med dina egna favoritkryddor, men här är ett förslag.

Annons

Lite variation på tacos är alltid välkommet hos mig. Ibland kör jag sedvanlig med köttfärs eller kyckling, ibland helt raw, men i gårkväll blev det med fisk. Min dotter, 14 år tyckte mycket om det 😉

Fisken är förstås miljömärkt och ingredieserna ekologiska.

Nyttigare tortillas i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

TORTILLACHIPS MED MANDELMJÖL
2 dl mandelmjöl
1 st äggvita
1/2 tsk herbamare örtkrydda
2 krm spiskummin
2 krm paprikapulver
2 krm sambal oelek
3 msk riven parmesanost ( kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Separera äggvitan från gulan och rör äggvitan med övriga ingredienser i en mixer. Ta upp och forma degen till en boll med händerna. Kavla ut degen tunnt, tunnt mellan två bakplåtspapper. Dra bort det översta bakplåtspappret och skär ut mönster av chips med kniv så att de blir delbara efter att du gräddat dem. Sätt in överst i ugnen ca 10-15 minuter. Efter halva tiden, vänd på chipsen. De ska få färg och bli hårda. Ta ut och bryt isär Låt svalna på plåten.

MANDELPANERAD TORSK
2 portioner
300 g torskfile
1 dl mandelmjöl
1 tsk herbamare örtkrydda
2 krm paparikapulver
2 krm vitpeppar
kokosolja utan smak, eller smör till stekning

Gör så här:
Skär fisken i kuber. Blanda mandelmjöl med kryddorna. Panera fiskbitarna i mjölet runt om och stek i smör eller kokosolja på ganska hög värme så de blir genomstekta och lite knapriga, dock inte brända. Servera med tacochips och de grönsaker du tycker om. Jag gjorde en sojasås att ringla över.
1 dl tamari sojasås, 1/2 msk honung och några droppar citron. Supergott!

Tips:
Vill du ha recept på salsa och sås till tacochipsen eller andra förslag på taco, klicka på länkarna: Rawfood tacos, eller Mangosalsa
Här hittar du även förslag på goda och nyttigare röror om du istället vill dippa chipsen framför TV:n: Tre goda röror

 

 

Annons
Annons