Riktig mat & hälsa
Örtkryddae kycklingfileer med grönkålspesto

Örtkyckling med grönkålspesto

Jag blev väldigt låg efter attentaten i Paris och allt det onda som händer ute i världen och även här i Sverige, så att lägga upp recept har kännts fjuttigt, när man egentligen vill lätta på trycket för alla känslor inför det faktum att människor i världen är så onda och utför så fruktansvärda gärningar.

Men om man tänker efter har det man tänker faktiskt egentligen också med hälsa att göra! Att inte ta åt sig av det onda med rädsla och negativa tankar, utan försöka förmedla en positiv känsla till andra och till sig själv. För är man själv negativ känner människor i ens omgivningen av det som ringar på vattnet och blir själva negativa. Det blir som ett dominospel. Faller en faller alla. Så sänd ljus och kärlek till din omgivning! Tankens kraft är stark!

Jag övar just nu in en julshow med Stjärnjul som har premiär den 5/12. Att sjunga och att få förmedla kärlek till publiken är ett sätt för mig att lämna negativa känslor.

               Och att få njuta av god hemlagad, nyttig mat.

Det är säsong för grönkål så här i november-december.
Grönkål är enligt forskare, en av de nyttigaste grönsakerna i världen! Den innehåller rikligt med karotenoiden lutein som skyddar dina ögon mot solljus och åldersrelaterande makuladegenation- en sjukdom på gula fläcken.

I USA toppar grönkål listan för så kallad anti age food-mat som stoppar åldrandet.
Det beror på den höga halten av antioxidanter och framförallt  C-vitamin i grönkål. C-vitamin hjälper till att förebygga rynkor och upprätthålla hudens elasticitet. Dessutom finns det rikligt med folat i grönkål. Folat som är ett essentiellt näringsämne- det vill säga ett ämne som kroppen inte själv kan bilda, behövs för att bygga upp celler, arvsmassa och proteiner.

Grönkål är ett superlivsmedel och innehåller  mycket bra vitaminer som A, B-vitaminer och C och E. Du hittar även kalium och kalcium samt järn i denna grönsak. Grönkål är även virus- och bakteriedödande och motverkar även inflammationer.

Både grönkål och  broccoli  är  två av de nyttigaste grönsaker som finns, och de har många bra egenskaper.
Förutom att de är starkt basiska så skyddar de även mot vissa cancerformer. Och även hudcancer.
Forskare har hittat ämnet  Sulforafan i både broccoli och grönkål, så innan sommaren kan det  vara bra att öka sitt intag av dessa goda grönsaker så motverkar du att bli bränd i solen samt kan du faktiskt förebygga hudcancer. Sulforafan hindrar även enligt forskning cancerceller att dela sig, vilket hämmar uppkomsten av tumörer.

Men antioxidanten Sulforafan  skyddar även luftvägarna, vilket ger ett bra skydd mot föroreningar i luften som avgaser och tobaksrök. 
Grönkål har dessutom massor av bra kostfiber i sig, faktiskt dubbelt så mycket som broccoli. Kostfiber binder toxider i tarmen och driver ut dem ur kroppen. dessutom ökar alla dessa härliga mineraler, vitaminer och antioxidanter ditt immunförsvar. Så frossa nu när du hittar den färsk i grönsaksdisken.

Grönkålspesto i en glasskål

Foto: Mia Hagenmalm

Örtkryddad kyckling med grönkålspesto
2 portioner
400 g kyckling, eko
herbamare örtsalt
2 krm timjan
2 krm rosmarin
herbamare örtsalt
Pesto:
150 g färsk grönkål
1 dl hasselnötter
1 dl parmesanost, riven
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk pressad citronsaft
Örtsalt

Gör så här:
Krydda kycklingen med örtsalt och örter. Bryn dem i stekpanna i olja eller smör så de får färg. Ställ sedan in i ungen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills de är genomstekta.

Ingredienser till grönkålspesto i en mixer

Foto: Mia Hagenmalm

Pesto: Repa bladen av stjälken på grönkålen och skölj noga. (släng bort stjälken)
Mixa tillsammans med hasselnötter, ost, vitlök och olja till en jämn grön pesto. Servera peston med kyckling och ugnsrostade grönsaker eller rotfrukter.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]