Riktig mat & hälsa
Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon

Raw Pepparkaksbollar med choklad- och kardemummakräm

Eftersom att jag  har så fullt upp just nu med jobb och snart premiär på Stjärnjul, känns det som om att tiden inte riktigt räcker till att skapa i mitt kök, även om tanken finns att jag faktiskt ska göra lite smaskens i helgen. Därför kör jag en repris på dessa goda pepparkaksbollar från förra året så länge.

Dessa raw pepparkaksbollar är goda som de är men för att lyxa till det lite, gjorde jag även en god chokladkräm som jag kryddade med kardemumma. (Det går naturligtvis att utesluta kardemumma om man inte är förtjust i det). Jag använde ingen sötning i krämen, men om du vill kan du tillsätta någon tesked honung. Smaka dig fram. Dessa bollar är dessutom bra mycket nyttigare än sedvanliga pepparkakor som innehåller både vete och socker och sirap.
Du kan med gott samvete äta både en och två stycken

OBS!!! Jag har använt russin i bollarna. Tänk på att russin, liksom vindruvor och vin innehåller väldigt mycket kemikalier och bekämpningsmedel.
De är riktigt giftiga! Därför tycker jag att alla ska handla ekologiska russin i jul! Vindruvor: Förvaras oåtkomligt för barn!(Och vuxna)

Raw pepparkaksbollar med raw choklad-och kardemummakräm
Pepparkaksbollar ca 15 st
1 1/2 dl cashewnötter, naturella, eko
1 dl mandel, naturella, eko
1/2 dl riven kokos, eko
10-12 dadlar, blötlagda 15 minuter
1 – 1 1/2 dl russin, eko
1 msk pepparkakskrydda, eko (Recept på min egen pepparkakskrydda hittar du här )
1 msk kokosolja
1 krm salt

Pepparkakskryddor med en mortel i trä i en vit skål på ett bord med en rödrandig duk

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Mixa först nötter till ett fint mjöl. Lägg till övriga ingredienser och mixa tills du har en deg som går att rulla till bollar. Är degen för torr, tillsätt mer
kokosolja eller lite vatten. Rulla till bollar och ställ kallt.

Choklad- och kardemummakräm
1 mogen avocado, eko
1 banan, eko
4 msk raw kakao, eko
4 dadlar, blötlagda-eko
1 tsk kardemumma, eko

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en slät mousse. Ställ kallt en timme.
Doppa eller spritsa choklad-och kardemummakrämen över pepparkasbollarna. Jag toppade bollarna med lingon och physalisbär!

Ha en jättebra dag! // Mia


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]