Riktig mat & hälsa

Har du Candidaöverväxt? Så blir du av med den!

Jag har själv överväxt av Candida!
Under några år höll jag på att bli tokig på grund av min mage-IBS och återkommande svampinfektioner, klåda, astma, nässelutslag med mera. Jag känner fortfarande av det. Om jag slarvar minsta lilla med kosten så känner jag att det växer en beläggning i munnen. Men jag lyckas ofta hålla den borta i och med att jag inte äter socker, gluten och laktos idag.

Candida är en jästsvamp som är en del av den normala bakteriefloran i kroppen och som finns naturligt i tarmen, slemhinnor och i huden.  Om man har en normalfungerande och  balanserad tarmflora, reglerar bakterier varandra så att ingen bakteriestam växer mer än någon annan och hjälper till att eliminera  skadliga bakterier och parasiter och transportera dem ut ur kroppen.

Nyttobakterier behövs för kroppens näringsomsättning. 
Men om det av någon anledning blir en obalans, till exempel efter en antibiotikakur, sämre kostvanor, luftföroreningar, kemikalier, tungmetaller som amalgan, läkemedel och stress kan Candida inta en agressiv form och börja växa okontrollerat.

De skadliga bakterierna kan om de får överhand orsaka många symtom på obalans i kroppen.  Exempel på det och vad Candida är, samt hur du kollar om du har Candida, kan du läsa mer om  här!
Även en minskning av magsyra kan orsaka problem med Candida då det påverkar matsmältningen och försurar tarmen/ magen. Minskad production av magsyra, minskar även frisättningen av ämnet Instric Gastric som binder B-12 i tarmen.

Hur blir man av med Candidaöverväxt?
Man måste göra en radikal kostomläggning och en mycket strikt diet på minst två månader eller längre, beroende på hur mycket av candidaöverväxt det finns i kroppen. Bra är att välja, som jag brukar kalla det, en basisk kost eftersom att Candida liksom all annan svamp trivs i en syrefattig och sur miljö. Gynnsamt pH-värde för tarmen ska vara neutralt pH 7 till svagt basiskt.  Allt över pH 7 skapar bakterietillväxt.

( Olika organ i kroppen har olika pH-värden. Blodet är alltid svagt basiskt: pH-värde:7,38-7,42 och i magsäcken är pH-värdet väldigt surt: 1,7 beroende på saltsyran. Man kan kolla om man är sur med indikationspapper som man kan köpa på hälsokost. saliven bör ha pH-värde: 6,6- 7,2. Urinet bör ha pH-värde 6,4-6,8) 

Eftersom Candida lever av socker, ska man svälta svampen. Och det är inte bara rent socker som ställer till det. Här måste man ta bort allt socker som fruktsocker, mejeriprodukter, kolhydratrika produkter som vitt mjöl, pasta, bröd, ris och så vidare.

Börja med att rensa kroppen från Candida och att stärka slemhinnorna i tarmen.
Det är väldigt effektivt att dricka Pau D Arco-te, vilket är svamp- och parasitdödande, 3 ggr/dag. Kaprylsyra som finns att köpa som kosttillskott är också väldigt bra och tar bort Candida, samt att inta glutamin vilket läker tarmens slemhinnor.
Drick även mycket ljummet vatten och tillsätt gärna svampdödande kryddor som kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor och örter som malört och ringblomma eller extrakt av grapefruktkärnor. Tillsätt även fibrer i form av psyllliumfrön för att rensa tarmen. Tugga gärna på kumminfrön för att motverka sötsug, eller ta en sked kokosolja.
När man gjort detta  i typ en vecka kan man tillföra mineraler och vitamnier som zink, magnesium, biotin, C-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer- gärna ett komplex.

Detta ska du undvika att äta:
Socker, kolhydratrik kost, mejeriprodukter, majsstärkelse, processad mat, färdig mat, halvfabrikat,  jäst, stärkelserika rotfrukter/grönsaker som exempelvis potatis och grönsaker, alkohol, söt frukt och söta drycker då allt sött samt kolhydrater bryts ner i levern och där verkar toxiskt vilket kan orsaka problem.

Detta ska du äta:
Du bör äta en varierad kost av gröna grönsaker som kål, broccoli, gurka, spenat. Läs mer om vad jag kallar basisk kost/föda här! och tips på vad du kan äta för att minska på sockret här: Sockerfri kost, men välj även bort mejeriprodukter.

Får du svamp i munnen, kan du avlägsna det med ekologisk bikarbonat.
1 tesked bikarbonat till 1 dl vatten. Gurgla runt i munnen under någon minut. Ett annat bra sätt är att köra oil pulling med kokosolja under fem-tio minuter/dag. Spotta ut oljan i soporna så att det inte blir stopp i avloppet. Jätteviktigt är att äta en bra probiotika med bra lactobakterier och enzymer som hjälper till med matsmältningen.

Källa: Egen erfarenhet
Zarah Öhberg
Candida Sanna Ehdin

 


17 comments on “Har du Candidaöverväxt? Så blir du av med den!

 1. Johnny on

  Candida liksom all annan svamp trivs i en syrefattig och sur miljö. Gynnsamt pH-värde för tarmen ska vara neutralt pH 7 till svagt basiskt. Allt över pH 7 skapar bakterietillväxt.
  Över 7 var när jag läste matte 7,1 , 7,2 , 8,9 0sv
  Så om tarminnehåll över sju är basiskt. Hur kan det då ske en svamptillväxt`?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Man har olika pH-värden i kroppen, i blodet, i saliven, urinet och i tarmen.
   Ett gynnsamt pH-värde i tarmen ska vara 6-7. Allt över skapar en bakterietillväxt eftersom att det då blir en obalans. Tarmens enzymer som är superviktiga för näringsupptaget är beroende av en svag basisk miljö. Är tarmfloran FÖR basisk har tarmen svårt att bryta ner protein.

   Mvh/ Mia

   Svara
 2. Jonas Carlsson on

  Otroligt att inte sjukvården förstår problemet. Där är uppfattningen att man omöjligen kan ha candidaöverväxt utan att vara dödligt sjuk av.. t.ex cancer. Ett vanligt blodprov skulle som jag förstått det vara säkraste sättet att påvisa överväxt. Jag har personligen erfarenhet av att inte bli trodd av dem och närmast övertygad om att jag har detta problem. Hur kan de inte känna till detta? Som jag börjar förstå är det ju ett ganska vanligt bekymmer nuförtiden?

  Svara
  • Mia on

   Hej Jonas!
   Ja visst är det värdigt många som lider av candidaöverväxt och i detta fall får man tyvärr i många fall vara sin egen doktor. Som du säger skulle ett enkelt blodprov vara till stor hjälp .

   Med vänlig hälsning
   Mia

   Svara
  • Gustaf on

   Sjukvården på Karolinska tar verkligen inte symptomen på allvar!

   Har själv fått diagnotiserat svampinfektion idag, troligtvis Candidasöverväxt. Fick Nystimex 100 000 IE/flytande utskrivet av läkare på Karolinska. Ska ta 3 doser på 1ml per dag i 3-4 veckor.

   Jag har dessutom sedan 4 dagar tillbaka problem med matsmältningen och förstoppning. Svart avföring, lite vitt slem och lite rött blod. Jag äter sedan idag Nuvicol 2-3 (per dag) och kör upp 1 klyx i ändtarmen. Förhoppningsvis löser det besvären.

   Härligt att få diagnos efter 1 månads och 2 veckors besvär. Allt startade efter antibiotikakuren Augmentin (Spektramox) som jag fick utskrivet i Italien mot Akut tonsillit. Åt det i 5 dagar.

   Frågan är nu vilket kost jag ska äta. Jag undviker helt nu sötsaker, mjölk och pasta. Frågan är om jag kan äta mjölig potatis, lax, torsk och rotmos?

   Svara
 3. Anna on

  Hej!
  Tack för spännande info! Jag försöker läka min sköldkörtel och binjurar med en god kosthållning och tillskott, som tex chlorella och aschwaganda. Jag är ganska säker på att jag har candida och läckande tarm också, eftersom jag i princip levt på socker under många år…

  Jag kommer nu att beställa pau d arco, kaprylsyra och glutamin samt göra ytterligare kostförändringar. Är det viktigt att ta alla dessa 3 under samma tidsperiod? Varför ska man vänta med vitamin o mineraltillskott?

  Har du något övrigt tips, eller borde jag komma en bit med dessa ingredienser? Hur vet jag om det funkar? Hur lång tid brukar det ta? Kan man få illamående etc under tiden som omställning pågår?

  Varmt tack!
  Vänligen Anna

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Anna!
   Vad bra att du gjort en kostförändring redan, då blir det lättare för dig.
   Men om du håller på att läka dina binjurar och sköldkörtel vill jag avråda dig att gå för hårt fram. Du ska nog inte stressa dina binjurar mer än nödvändigt även om dessa besvär- binjurar – sköldkörtel och candida ofta beror på fel kost och stress och faktiskt går hand i hand.

   Ja glutamin tillsammans med parasit-och svampdödande ämnen som kaprylsyra och te som Pau d Arco är väldigt bra att ta tillsammans men det är absolut inte nödvändigt att äta alla! Men vill man ha snabbare effekt så kan man gå på lite hårdare.
   Glutamin reglerar förutom att den läker och bygger upp cellväggarna i tarmen även syra/basbalansen i kroppen. Dessutom verkar aminosyran även minska de dåliga tarmbakterierna och främja de goda.
   (Vill tipsa om att det även finns kaprylsyra i kokosolja så att köpa ett tillskott med kapslar är inte nödvändigt. Jag äter två matskedar dag, men för den som aldrig ätit kan man börja med en halv matsked/dag och sedan trappa upp för att skona magen). Ät gärna omega-3 också.

   Även om du äter dessa tillskott ska du förstås utesluta kolhydrater som vete, gluten, ris, pasta, socker men även mejeriprodukter. Var även försiktig med frukt som innehåller fruktsocker. Efter Detox är det viktigt att man inte återgår till eventuella gamla vanor med kolhydratrik mat eller socker utan fortsätter att äta mer av grönt, ekologisk och så vidare.

   Att bli fri candida kan ta allt från två, ända upp till 6 månader eller längre. Jag har fortfarande besvär efter 10 år om jag slarvar.(Får beläggning på tungan, uppblåst mage osv) Men detta är väldigt individuellt.

   Äter du redan kosttillskott kan du absolut fortsätta med det. Men under en utrensningsperiod på en vecka är det bra att undvika för att inte störa utrensningsprocessen i levern och tarmar. Man bryter ner och bygger upp igen. Du kan också hjälpa leverns avgiftning med vitlök. Gärna färsk, men om du inte klarar det går det bra med kapslar. Börja försiktigt och trappa upp för att hjälpa levern att hinna med avgiftningen.

   Jag tror att du kan komma långt genom att ändra kosten till mer basisk kost och sedan bibehålla de goda vanorna.
   Själv märkte ett positivt resultat ganska omgående när uppblåstheten i magen och beläggningen på tunga försvann efter bara en vecka- fjorton dagar. Dessutom blev jag senare, kanske efter en eller två månader fri astma och kroniska nässelutslag. Med andra ord märker du själv när du känner en förbättring. Du kan ju också göra regelbundna salivtester.
   När man svälter/ candida, avgiftar- detoxar kan man exempelvis få lätt illamående, huvudvärk, mer ont i leder eller mer besvär från eventuella sjukdomar några dagar. Exempelvis kan eksem blossa upp och bli värre ett tag.Du kan även få dålig andedräkt. Det är för att toxiner och slaggprodukter/skräp frigörs i blodet så tänk på att dricka mycket vatten- gärna citronvatten 1,5 till 2 liter dag för att hjälpa till att rensa ut.Vatten hjälper dig även att ha en bra blodsockerbalans så du slipper eventuellt sötsug.

   Ha en fin helg!
   Mia

   Svara
 4. Martin on

  Tack för din text. Jag har egentligen inga mer besvär än gasig mage och vit beläggning på tunga. Magen har jag lärt mig vad som funkar – tog bort mejerier, socker (behöll viss frukt), pasta och nästan allt bröd. Efter typ 6-7 månader kan jag nu börja äta lite av detta igen. Funkar ok. Dock får jag inte bukt med beläggningen på tungan.

  Har du några tips? Eller kommer det längre fram? Resultatet alltså.

  Tack!

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Martin!
   Ursäkta sent svar. Har haft mycket omkring mig och har inte hunnit med bloggen som jag skulle vilja.
   Snabba kolhydrater som pasta och bröd kan försvåra för dig att bli av med candida då snabba kolhydrater i kroppen omvandlas till socker. Men om du tycker att du klarar det så är det så. Beläggning på tungan kan avhjälpas med tungskrapa, skölj munnen någon minut med en halv tesked bikarbonat (utan aluminium) utrört i lite vatten tre gånger i veckan eller gör en oilpulling med kokosolja. En sked kokosolja som du ”sköljer” runt i munnen under några minuter. Kokosolja är svampdödande.
   med vänlig hälsning Mia

   Svara
 5. catharina Dahlin on

  Jag har candida överväxt.jag har uteslutit laktos produkter gluten produkter men ätit yougurt grekisk.havreknäcke glutenfritt. OCH ÖRTTEER.GRÖNT TE OCH FETA OST . ochsmör lax gröna ärtor havregrynsgröt kakao havre mjölk. söt potatis palsternacka lök vitlök bananer avokado tomater linser sparris blomkål.broccoli morötter spenat ägg nötter kokosolja colidial silver mivitotal+ gröna bönor vita bönor råris fänkål vitkål tomatpasserad på burk.makrill sardiner tonfisk.sallad oliv olja päron katrin plommon. kalkon kyckling grädde gurka det är allt men med den här maten blir magen för stoppad och jag måste spola ut avföringen sen får jag ut allt. nu är jag beredd att slopa allt som inte är bra för mig.det här är vad jag äter vad ska jag ta bort ?och lägga till tacksam för svar.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Catharina!
   Det är jättesvårt för mig att veta vad som orsakar din förstoppning.Det kan vara kombinationer av olika livsmedel i en måltid som ett exempel. Hur länge har du gått på dieten?
   I vissa fall kan exempelvis proteiner ge en stoppande effekt, för lite fibrer och för lite vätska.
   Jag vill rekommendera dig att gå med i gruppen Candida Cleanse Sweden som finns på facebook.
   Gruppen har olika program och faser för hur man ska äta och detoxa. Jag tror att du kan mycket mer och bättre hjälp och information där.
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 6. Agneta Svensson on

  Min läkare har konstaterat att jag har fått candida av mina bromsmediciner mot min tidigare bröstcancer.
  Hur kan jag ändå lindra det?, då jag i flera år ska äta denna medicin och det är den som tydligen utlöser den.
  Undviker det som tidigare är nämnt, tillsätter det mesta av vitamier o dyl. Det känns som om man har en brännskadad tunga.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Åh så jobbiga biverkningar.
   Candida livnär sig på socker. Fortsätt att undvika raffinerad kost och snabba kolhydrater, eller undvik socker och kolhydrater helt en period.
   Candida är svårt att få bukt med. Jag hade själv svamp i munnen för ett antal år sedan och hade svårt att äta, så jag vet hur det känns. Det var otroligt jobbigt. Jag fick bedövningsmedel utskrivet för att överhuvudtaget kunna äta, men testade bara en gång. Jag upplevde det väldigt obehagligt att vara bedövad i mun och hals.
   Jag gurglade istället med bikarbonat utrört i vatten, drack flera koppar Pau`d arco-te/dag (svamp-och parasitdödande) och åt Basica ett basiskt preparat från hälsokosten, samt Kaprylsyra (även det svamp- och parasitdödande) i tablettform och la helt om kosten. Det tog lite tid men det fungerade. Däremot kanske du ska rådfråga din läkare så att ingenting av detta krockar med dina mediciner.
   Lycka till och God fortsättning!
   Vänliga hälsningar
   Mia

   Svara
 7. Mias mat- och bakblogg on

  Hej!
  Vilken otur du har.
  Du kan under några veckors tid undvika potatis som är stärkelserik och det gäller även rotmos, men visst kan du äta måttligt av lax och torsk. Jag föreslår dock att du kokar fisken isåfall.
  Ät bara av grönsaker som växer ovan jord. Ett tips är att tillsätta ett bra kosttillskott i form av lactobakterier eftersom att du gått på en antibiotikakur. Antibiotika slår ut tarmfloran helt och tar även död på de bra bakterierna och det resulterar i ett sämre immunförsvar.
  Hälsningar Mia

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]