Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Har du Candidaöverväxt? Så blir du av med den!

Jag har själv överväxt av Candida!
Under några år höll jag på att bli tokig på grund av min mage-IBS och återkommande svampinfektioner, klåda, astma, nässelutslag med mera. Jag känner fortfarande av det. Om jag slarvar minsta lilla med kosten så känner jag att det växer en beläggning i munnen. Men jag lyckas ofta hålla den borta i och med att jag inte äter socker, gluten och laktos idag.

Candida är en jästsvamp som är en del av den normala bakteriefloran i kroppen och som finns naturligt i tarmen, slemhinnor och i huden.  Om man har en normalfungerande och  balanserad tarmflora, reglerar bakterier varandra så att ingen bakteriestam växer mer än någon annan och hjälper till att eliminera  skadliga bakterier och parasiter och transportera dem ut ur kroppen.

Nyttobakterier behövs för kroppens näringsomsättning. 
Men om det av någon anledning blir en obalans, till exempel efter en antibiotikakur, sämre kostvanor, luftföroreningar, kemikalier, tungmetaller som amalgan, läkemedel och stress kan Candida inta en agressiv form och börja växa okontrollerat.

De skadliga bakterierna kan om de får överhand orsaka många symtom på obalans i kroppen.  Exempel på det och vad Candida är, samt hur du kollar om du har Candida, kan du läsa mer om  här!
Även en minskning av magsyra kan orsaka problem med Candida då det påverkar matsmältningen och försurar tarmen/ magen. Minskad production av magsyra, minskar även frisättningen av ämnet Instric Gastric som binder B-12 i tarmen.

Hur blir man av med Candidaöverväxt?
Man måste göra en radikal kostomläggning och en mycket strikt diet på minst två månader eller längre, beroende på hur mycket av candidaöverväxt det finns i kroppen. Bra är att välja, som jag brukar kalla det, en basisk kost eftersom att Candida liksom all annan svamp trivs i en syrefattig och sur miljö. Gynnsamt pH-värde för tarmen ska vara neutralt pH 7 till svagt basiskt.  Allt över pH 7 skapar bakterietillväxt.

( Olika organ i kroppen har olika pH-värden. Blodet är alltid svagt basiskt: pH-värde:7,38-7,42 och i magsäcken är pH-värdet väldigt surt: 1,7 beroende på saltsyran. Man kan kolla om man är sur med indikationspapper som man kan köpa på hälsokost. saliven bör ha pH-värde: 6,6- 7,2. Urinet bör ha pH-värde 6,4-6,8) 

Eftersom Candida lever av socker, ska man svälta svampen. Och det är inte bara rent socker som ställer till det. Här måste man ta bort allt socker som fruktsocker, mejeriprodukter, kolhydratrika produkter som vitt mjöl, pasta, bröd, ris och så vidare.

Börja med att rensa kroppen från Candida och att stärka slemhinnorna i tarmen.
Det är väldigt effektivt att dricka Pau D Arco-te, vilket är svamp- och parasitdödande, 3 ggr/dag. Kaprylsyra som finns att köpa som kosttillskott är också väldigt bra och tar bort Candida, samt att inta glutamin vilket läker tarmens slemhinnor.
Drick även mycket ljummet vatten och tillsätt gärna svampdödande kryddor som kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor och örter som malört och ringblomma eller extrakt av grapefruktkärnor. Tillsätt även fibrer i form av psyllliumfrön för att rensa tarmen. Tugga gärna på kumminfrön för att motverka sötsug, eller ta en sked kokosolja.
När man gjort detta  i typ en vecka kan man tillföra mineraler och vitamnier som zink, magnesium, biotin, C-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer- gärna ett komplex.

Detta ska du undvika att äta:
Socker, kolhydratrik kost, mejeriprodukter, majsstärkelse, processad mat, färdig mat, halvfabrikat,  jäst, stärkelserika rotfrukter/grönsaker som exempelvis potatis och grönsaker, alkohol, söt frukt och söta drycker då allt sött samt kolhydrater bryts ner i levern och där verkar toxiskt vilket kan orsaka problem.

Detta ska du äta:
Du bör äta en varierad kost av gröna grönsaker som kål, broccoli, gurka, spenat. Läs mer om vad jag kallar basisk kost/föda här! och tips på vad du kan äta för att minska på sockret här: Sockerfri kost, men välj även bort mejeriprodukter.

Får du svamp i munnen, kan du avlägsna det med ekologisk bikarbonat.
1 tesked bikarbonat till 1 dl vatten. Gurgla runt i munnen under någon minut. Ett annat bra sätt är att köra oil pulling med kokosolja under fem-tio minuter/dag. Spotta ut oljan i soporna så att det inte blir stopp i avloppet. Jätteviktigt är att äta en bra probiotika med bra lactobakterier och enzymer som hjälper till med matsmältningen.

Källa: Egen erfarenhet
Zarah Öhberg
Candida Sanna Ehdin

 


65 comments on “Har du Candidaöverväxt? Så blir du av med den!

 1. Johnny on

  Candida liksom all annan svamp trivs i en syrefattig och sur miljö. Gynnsamt pH-värde för tarmen ska vara neutralt pH 7 till svagt basiskt. Allt över pH 7 skapar bakterietillväxt.
  Över 7 var när jag läste matte 7,1 , 7,2 , 8,9 0sv
  Så om tarminnehåll över sju är basiskt. Hur kan det då ske en svamptillväxt`?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Man har olika pH-värden i kroppen, i blodet, i saliven, urinet och i tarmen.
   Ett gynnsamt pH-värde i tarmen ska vara 6-7. Allt över skapar en bakterietillväxt eftersom att det då blir en obalans. Tarmens enzymer som är superviktiga för näringsupptaget är beroende av en svag basisk miljö. Är tarmfloran FÖR basisk har tarmen svårt att bryta ner protein.

   Mvh/ Mia

   Svara
 2. Jonas Carlsson on

  Otroligt att inte sjukvården förstår problemet. Där är uppfattningen att man omöjligen kan ha candidaöverväxt utan att vara dödligt sjuk av.. t.ex cancer. Ett vanligt blodprov skulle som jag förstått det vara säkraste sättet att påvisa överväxt. Jag har personligen erfarenhet av att inte bli trodd av dem och närmast övertygad om att jag har detta problem. Hur kan de inte känna till detta? Som jag börjar förstå är det ju ett ganska vanligt bekymmer nuförtiden?

  Svara
  • Mia on

   Hej Jonas!
   Ja visst är det värdigt många som lider av candidaöverväxt och i detta fall får man tyvärr i många fall vara sin egen doktor. Som du säger skulle ett enkelt blodprov vara till stor hjälp .

   Med vänlig hälsning
   Mia

   Svara
  • Gustaf on

   Sjukvården på Karolinska tar verkligen inte symptomen på allvar!

   Har själv fått diagnotiserat svampinfektion idag, troligtvis Candidasöverväxt. Fick Nystimex 100 000 IE/flytande utskrivet av läkare på Karolinska. Ska ta 3 doser på 1ml per dag i 3-4 veckor.

   Jag har dessutom sedan 4 dagar tillbaka problem med matsmältningen och förstoppning. Svart avföring, lite vitt slem och lite rött blod. Jag äter sedan idag Nuvicol 2-3 (per dag) och kör upp 1 klyx i ändtarmen. Förhoppningsvis löser det besvären.

   Härligt att få diagnos efter 1 månads och 2 veckors besvär. Allt startade efter antibiotikakuren Augmentin (Spektramox) som jag fick utskrivet i Italien mot Akut tonsillit. Åt det i 5 dagar.

   Frågan är nu vilket kost jag ska äta. Jag undviker helt nu sötsaker, mjölk och pasta. Frågan är om jag kan äta mjölig potatis, lax, torsk och rotmos?

   Svara
  • Anonym on

   Sen kommentar (åratal sen..:) Läkare vet att candidainfektion är vanligt tex vid lågt immunförsvar, vissa sjukdomar (ofta tarmrelaterade), pga läkemedel tex astmainhalator. Men dödlig överväxt (det vill säga när det sprider sig till lungor och vissa organ) är väldigt ovanligt om du inte har i stort sett noll immunförsvar som vid camcer, aids mm. Själv har jag pga tarmsjukdom, astma och biologisk medicin kronisk candidainfektion i munnen och ibland även i matstrupen (ytterst obehaglig då det gör jätteont att svälja och känns som det är stopp i strupen)

   Svara
 3. Anna on

  Hej!
  Tack för spännande info! Jag försöker läka min sköldkörtel och binjurar med en god kosthållning och tillskott, som tex chlorella och aschwaganda. Jag är ganska säker på att jag har candida och läckande tarm också, eftersom jag i princip levt på socker under många år…

  Jag kommer nu att beställa pau d arco, kaprylsyra och glutamin samt göra ytterligare kostförändringar. Är det viktigt att ta alla dessa 3 under samma tidsperiod? Varför ska man vänta med vitamin o mineraltillskott?

  Har du något övrigt tips, eller borde jag komma en bit med dessa ingredienser? Hur vet jag om det funkar? Hur lång tid brukar det ta? Kan man få illamående etc under tiden som omställning pågår?

  Varmt tack!
  Vänligen Anna

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Anna!
   Vad bra att du gjort en kostförändring redan, då blir det lättare för dig.
   Men om du håller på att läka dina binjurar och sköldkörtel vill jag avråda dig att gå för hårt fram. Du ska nog inte stressa dina binjurar mer än nödvändigt även om dessa besvär- binjurar – sköldkörtel och candida ofta beror på fel kost och stress och faktiskt går hand i hand.

   Ja glutamin tillsammans med parasit-och svampdödande ämnen som kaprylsyra och te som Pau d Arco är väldigt bra att ta tillsammans men det är absolut inte nödvändigt att äta alla! Men vill man ha snabbare effekt så kan man gå på lite hårdare.
   Glutamin reglerar förutom att den läker och bygger upp cellväggarna i tarmen även syra/basbalansen i kroppen. Dessutom verkar aminosyran även minska de dåliga tarmbakterierna och främja de goda.
   (Vill tipsa om att det även finns kaprylsyra i kokosolja så att köpa ett tillskott med kapslar är inte nödvändigt. Jag äter två matskedar dag, men för den som aldrig ätit kan man börja med en halv matsked/dag och sedan trappa upp för att skona magen). Ät gärna omega-3 också.

   Även om du äter dessa tillskott ska du förstås utesluta kolhydrater som vete, gluten, ris, pasta, socker men även mejeriprodukter. Var även försiktig med frukt som innehåller fruktsocker. Efter Detox är det viktigt att man inte återgår till eventuella gamla vanor med kolhydratrik mat eller socker utan fortsätter att äta mer av grönt, ekologisk och så vidare.

   Att bli fri candida kan ta allt från två, ända upp till 6 månader eller längre. Jag har fortfarande besvär efter 10 år om jag slarvar.(Får beläggning på tungan, uppblåst mage osv) Men detta är väldigt individuellt.

   Äter du redan kosttillskott kan du absolut fortsätta med det. Men under en utrensningsperiod på en vecka är det bra att undvika för att inte störa utrensningsprocessen i levern och tarmar. Man bryter ner och bygger upp igen. Du kan också hjälpa leverns avgiftning med vitlök. Gärna färsk, men om du inte klarar det går det bra med kapslar. Börja försiktigt och trappa upp för att hjälpa levern att hinna med avgiftningen.

   Jag tror att du kan komma långt genom att ändra kosten till mer basisk kost och sedan bibehålla de goda vanorna.
   Själv märkte ett positivt resultat ganska omgående när uppblåstheten i magen och beläggningen på tunga försvann efter bara en vecka- fjorton dagar. Dessutom blev jag senare, kanske efter en eller två månader fri astma och kroniska nässelutslag. Med andra ord märker du själv när du känner en förbättring. Du kan ju också göra regelbundna salivtester.
   När man svälter/ candida, avgiftar- detoxar kan man exempelvis få lätt illamående, huvudvärk, mer ont i leder eller mer besvär från eventuella sjukdomar några dagar. Exempelvis kan eksem blossa upp och bli värre ett tag.Du kan även få dålig andedräkt. Det är för att toxiner och slaggprodukter/skräp frigörs i blodet så tänk på att dricka mycket vatten- gärna citronvatten 1,5 till 2 liter dag för att hjälpa till att rensa ut.Vatten hjälper dig även att ha en bra blodsockerbalans så du slipper eventuellt sötsug.

   Ha en fin helg!
   Mia

   Svara
 4. Martin on

  Tack för din text. Jag har egentligen inga mer besvär än gasig mage och vit beläggning på tunga. Magen har jag lärt mig vad som funkar – tog bort mejerier, socker (behöll viss frukt), pasta och nästan allt bröd. Efter typ 6-7 månader kan jag nu börja äta lite av detta igen. Funkar ok. Dock får jag inte bukt med beläggningen på tungan.

  Har du några tips? Eller kommer det längre fram? Resultatet alltså.

  Tack!

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Martin!
   Ursäkta sent svar. Har haft mycket omkring mig och har inte hunnit med bloggen som jag skulle vilja.
   Snabba kolhydrater som pasta och bröd kan försvåra för dig att bli av med candida då snabba kolhydrater i kroppen omvandlas till socker. Men om du tycker att du klarar det så är det så. Beläggning på tungan kan avhjälpas med tungskrapa, skölj munnen någon minut med en halv tesked bikarbonat (utan aluminium) utrört i lite vatten tre gånger i veckan eller gör en oilpulling med kokosolja. En sked kokosolja som du “sköljer” runt i munnen under några minuter. Kokosolja är svampdödande.
   med vänlig hälsning Mia

   Svara
 5. catharina Dahlin on

  Jag har candida överväxt.jag har uteslutit laktos produkter gluten produkter men ätit yougurt grekisk.havreknäcke glutenfritt. OCH ÖRTTEER.GRÖNT TE OCH FETA OST . ochsmör lax gröna ärtor havregrynsgröt kakao havre mjölk. söt potatis palsternacka lök vitlök bananer avokado tomater linser sparris blomkål.broccoli morötter spenat ägg nötter kokosolja colidial silver mivitotal+ gröna bönor vita bönor råris fänkål vitkål tomatpasserad på burk.makrill sardiner tonfisk.sallad oliv olja päron katrin plommon. kalkon kyckling grädde gurka det är allt men med den här maten blir magen för stoppad och jag måste spola ut avföringen sen får jag ut allt. nu är jag beredd att slopa allt som inte är bra för mig.det här är vad jag äter vad ska jag ta bort ?och lägga till tacksam för svar.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Catharina!
   Det är jättesvårt för mig att veta vad som orsakar din förstoppning.Det kan vara kombinationer av olika livsmedel i en måltid som ett exempel. Hur länge har du gått på dieten?
   I vissa fall kan exempelvis proteiner ge en stoppande effekt, för lite fibrer och för lite vätska.
   Jag vill rekommendera dig att gå med i gruppen Candida Cleanse Sweden som finns på facebook.
   Gruppen har olika program och faser för hur man ska äta och detoxa. Jag tror att du kan mycket mer och bättre hjälp och information där.
   Med Vänlig Hälsning
   Mia

   Svara
 6. Agneta Svensson on

  Min läkare har konstaterat att jag har fått candida av mina bromsmediciner mot min tidigare bröstcancer.
  Hur kan jag ändå lindra det?, då jag i flera år ska äta denna medicin och det är den som tydligen utlöser den.
  Undviker det som tidigare är nämnt, tillsätter det mesta av vitamier o dyl. Det känns som om man har en brännskadad tunga.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Åh så jobbiga biverkningar.
   Candida livnär sig på socker. Fortsätt att undvika raffinerad kost och snabba kolhydrater, eller undvik socker och kolhydrater helt en period.
   Candida är svårt att få bukt med. Jag hade själv svamp i munnen för ett antal år sedan och hade svårt att äta, så jag vet hur det känns. Det var otroligt jobbigt. Jag fick bedövningsmedel utskrivet för att överhuvudtaget kunna äta, men testade bara en gång. Jag upplevde det väldigt obehagligt att vara bedövad i mun och hals.
   Jag gurglade istället med bikarbonat utrört i vatten, drack flera koppar Pau`d arco-te/dag (svamp-och parasitdödande) och åt Basica ett basiskt preparat från hälsokosten, samt Kaprylsyra (även det svamp- och parasitdödande) i tablettform och la helt om kosten. Det tog lite tid men det fungerade. Däremot kanske du ska rådfråga din läkare så att ingenting av detta krockar med dina mediciner.
   Lycka till och God fortsättning!
   Vänliga hälsningar
   Mia

   Svara
 7. Mias mat- och bakblogg on

  Hej!
  Vilken otur du har.
  Du kan under några veckors tid undvika potatis som är stärkelserik och det gäller även rotmos, men visst kan du äta måttligt av lax och torsk. Jag föreslår dock att du kokar fisken isåfall.
  Ät bara av grönsaker som växer ovan jord. Ett tips är att tillsätta ett bra kosttillskott i form av lactobakterier eftersom att du gått på en antibiotikakur. Antibiotika slår ut tarmfloran helt och tar även död på de bra bakterierna och det resulterar i ett sämre immunförsvar.
  Hälsningar Mia

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   När det gäller candida och om man vill få bukt med det är det viktigt att ta bort kolhydrater, socker och även mejeriprodukter som är försurande för kroppen/tarmen. Mjölksocker ökar svamptillväxten.

   Hälsningar Mia

   Svara
 8. Lena Andersson on

  Jag swischade 1 msk kokosolja (Oil pulling) varje dag i 20 min, i ca 6 månader nu, men svampen blev inte bättre, och jag har inte alls värsta sorten svampbeläggning, men sedan började svampen sprida sig ned bak i svaljet dock – det ska ju inte göra det, pga det sprider sig ned i kroppen då, jag såg det med en sådan lite spegel som man har när tittar ned i svaljet hos ÖNH (att det hade krupit ned i bakre svaljet/halsen, tur att jag hade en sådan spegel, köp sådan du med om du inte har någon.

  Sedan efter att jag hade gjort Oil pulling i 6 mån, så testade jag nu bikarbonat 4 ggr per dag i någon vecka, men det var för starkt för slemhinnan. Varför jag gjorde bikarbonat 4 ggr per dag var, för att när man får svampmedel Nystimex så behandlar man svampen hela 4 ggr per dag!, + att man ska hålla svampmedlet i munnen så länge man kan, och sedan svälja (så jag skulle nog testa att göra Oil Pulling 4 ggr per dag, om man ska göra Oil pulling), men bikarbonat är förstärkt för det, pga det fräter så mkt på slemhinnan när jag gjorde det).

  Jag var rädd för att testa så starkt svampmedel som Nystimex, men tillslut så var jag tvungen att testa det, det var sista utvägen innan svampen sprider sig ned i kroppen (men det är abs det bästa jag har gjort! :), redan nu efter 3 dagar så är det ett mirakel som har hänt, svampen i bakre svaljet är nästan borta – och på tungan har den plogat bort hälften av svampen. Men jag har turen att jag inte jobbar, för om man jobbar kan man inte göra så effektivt, men man kan göra behandling innan man går till jobbet 1 gång och när man kommer hem 3 ggr. Jag har hållit Nystimex-vätskan i mun i ca 2 tim 4 ggr per dag, det står på förp att man ska hålla medlet i mun så länge man kan, sedan står det att man ska svälja det, men jag vågar inte svälja + jag har koll att svampen inte har gått ned i strupen, genom att jag har titta ned i svaljet med den lilla spegeln som ÖNH-läkare använder, så därför sväljer jag inte.

  Men man måste göra livsförändringar med, inte stressa mentalt/inte må dåligt psykiskt, det påverkar tarmfloran negativt, så det bidrar med svamp på tungan tex. En negativ emotionell stress är den största orsaken till cancer (tror man nu). Och man måste öva konditionsträning med, en lite stund varje dag, det kan man göra hemma om inte annat, som jag – jag har precis börjat med det, det höjer immunförsvaret, det finns flera saker som höjer immunförsvaret; att vara glad och skratta, sjunga, allt som gör livet glatt :). Vi måste förlåta andra och oss själv med, pga bitterhet orsakar cancer – pga längre perioder av bitterhet/negativitet leder till försvagat immunförsvar, pga försämrad tarmflora.

  Jag har börjat äta surkål och grekisk ekologisk yoghurt till varje måltid, även till frukost (jag gillar inte probiotika-kapslar, tkr det känns otäckt att ta det pulvret, vill hellre ta naturlig surkål/fermenterad mat, men det kanske är sämre? men tillräckligt?.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Åh, stackars dig som har svamp i munnen. Jag vet precis hur obehagligt det är och hur ont det gör.
   Det är svårt att äta.

   Ja tarmfloran är ju vår första hjärna och det är jätteviktigt att magen mår bra för att resten av kroppen ska må bra. Vi får inte längre i oss livsviktiga bakterier som bygger vårt immunsystem från naturen och maten. Detta slår ut vår tarmflora och det är just i mag/tarmkanalen och till största delen i tjocktarmen som vårt immunförsvar sitter.
   Modern matproduktion innehåller bakteriefientliga besprutningsrester, man pastöriserar maten och packar i skyddad atmosfär, man besprutar även maten med växtgifter och snabbproducerar grödor på utarmade och näringsfattiga jordar.
   Det gör maten näringsfattig på vitaminer och mineraler. Och som du säger, vi lever i en stressad miljö och immunförsvaret påverkas djupt av stress. Är man stressad eller deprimerad har man en benägenhet att även bli fysiskt sjuk.
   Det är jättebra att äta fermenterad / mjölksyrad mat som surkål, kimchi, syrade morötter för där bildas det både många bra bakterier, men även nya vitaminer. Förr var fermentering ett sätt att konservera maten när det inte fanns kylskåp.
   Det är absolut inte farligt att tillföra bra bakterier i kapsel. Då får man i sig miljoner bra bakterier på en gång. Men det är bra att byta sort ( Bakteriesort) och märke för att variera, liksom det är viktigt att variera sin kost. Jag vill dock råda dig att undvika mejeriprodukter, kolhydrater och socker och äta mer av basisk mat tills du fått bort svampen i munnen.
   Paud Arco-te, kokosolja och kaprylsyra i kapselform är svamp-och parasitdödande, och det hjälpte mig att få bort svamp i munnen.
   Hälsningar Mia

   Svara
 9. Maria on

  Hej! Tack för superbra inlägg. Jag har en fråga. Har nu ätit candida-diet under knappt två veckor, och tänkte återgå till mina vitaminer och mineraler. Vitamerna är RAW och från märket vitamincode. Men jag undrar, kan jag äta dessa? De har ju en frukt och grönsaktblandning i sig. Lite äpple och några bär, resten ar grönsaker. Men vill ju inte förstöra något, har förmodligen haft överväxt av candida sen 2006.
  https://www.clearlife.se/sv/artiklar/vitamin-code-woman-240-kapslar.html
  Vill kunna äta dessa vitaminer då de innhåller goda magbakterier och jag mår alltid bättre när jag äter dessa i vanliga fall.

  Jättetacksam för svar! Vänliga hälsningar Maria

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Ber sååå mycket om ursäkt att jag ger dig ett sent svar. Jag har inte fått någon notis i mejlen med din fråga.
   Jag skulle vänta med att ta vitaminerna då de innehåller frukt/fruktos som kan gynna svampen.

   Hälsningar Mia

   Svara
 10. My on

  Hej!
  Ser att den här tråden har pågått rätt länge, men chansar och hoppas att någon kunnig ser mitt inlägg. 🙂 Jag brottas också med candidaöverväxt och har nu börjat ta synbiotika-tillskott och äta hemmagjord kimchi, som ett första steg för att balansera tarmfloran. Men jag blir lite osäker på kimchi/syrade grönsaker. Är det verkligen bra om man väl har drabbats av candidaöverväxt? Tänker att det ju är baserat på jäsning, vilket inte borde vara bra om man vill döda svampen (som mig veterligen älskar jäst)?
  Stort tack till den som ser och kanske kan hjälpa med svar! 🙂

  Svara
 11. Tarja on

  Jag genomgick gastroskopi igår, efter ett år av magproblem, och fick diagnosen ‘sår i matstrupen, esofagi, samt litet bråck i övre magmunnen’. Behandling: 40 mg esomeprazol dagligen, kontinuerligt.
  Är ingen vän av läkemedel, så undrar om du har tips på om/ hur jag kan läka min matstrupe och krånglande mage på naturlig väg. Har ständig smärta i övre delen av magen (som håller mig vaken på nätterna). Funderar på om jag kan ha överväxt av candida, då jag gick med en tandinfektion i nio månader innan den till slut upptäcktes, efter flertalet tandläkarbesök. Tanden som krånglade var sedan tidigare amalgamfylld och vid borrning frigjordes förstås extra mycket kvicksilver. Tänker att det kan ha bidragit till candidiasis, då mitt immunförsvar var nedsatt efter långvarig infektion. Sex veckor efter påbörjad rotbehandling fick jag fullt med små blåsor långt bak i halsen (säkert ner i matstrupen också). Om jag har candidaöverväxt blir det väl ännu värre om jag äter omeprazol?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Vilken jättejobbig situation för dig.
   Tänder och amalgam kan verkligen ställa till det i kroppen och orsaka stora besvär. Bland annat är det sammankopplat med magbesvär och candida.

   Vid magmuns-diafragmabråck, blir det svårare för magmunnen att hålla tätt mellan magsäck och matstrupen och då har magsyra lättare att läcka upp i matstrupen och irritera den.
   Nu är ju jag inte läkare, men jag hade själv jättebesvärligt och ont i övre delen av magen och magsyra som frätte i halsen på nätterna för något år sedan, dock vet jag inte om jag har bråck på magmunnen då läkaren inte gick vidare utan bara skrev ut medicin utan undersökning, precis samma tabletter som du fått. Omeprazol är medicin som dämpar/ reducerar magsyran.
   Jag vill absolut inte avråda dig att äta tabletterna. Du ska kanske testa för att se om du mår bättre?
   Men det är faktiskt ganska ovanligt att man har för mycket magsyra.
   Brist på magsyra kan göra att mat ligger kvar i tarmen och jäser vilket leder till gaser, uppblåsthet och smärta.
   När man har dålig matsmältning och maten inte bryts ned som den ska, kan kroppen heller inte utvinna näringen från maten. Får man inte tillräckligt med näring får man ett sämre immunförsvar förstås.
   Magsyra är även en hjälp mot parasiter och bakterier i magen då magsyra är frätande. Vid för lite magsyra tappar den sin surhet och får svårare att ta hand om dåliga bakterier och svamp. Att man får mindre magsyra kan bero på stigande ålder, stress och näringsbrister och man får svårt att bryta ner proteiner/ aminosyror som är byggstenar till nästan allt i kroppen samt blir det svårt för gallan att bryta ned fetter och det kan ge ett sämre upptag av fettlösliga ämnen till exempel vitaminerna A, D, E och K.

   Genom vården kan man få göra en 24-timmars mätning av pH-värdet, men det innebär att man måste föra ner ett verktyg/apparat i matstrupen.
   Jag experimenterade dock och fann ett annat sätt att själv ta reda på om jag har för mycket eller för lite magsyra genom att dricka bikarbonat i ett glas vatten på fastande mage. Detta test ska göras direkt på morgonen.
   Du rör ut 2 krm bikarbonat i ett halvt glas vatten och dricker.
   Om du rapar efter 2-3 minuter är indikationen att du har tillräckligt med magsyra (om du smårapar flera gånger och direkt efteråt kan det också bero på att du under tiden du drack av vattnet kan ha svalt luft).Tar det längre tid än 3-5 minuter innan du rapar betyder det att du har brist på magsyra. OBS!
   Jag gjorde detta test under en veckas tid för att problemet med detta test är att det inte är helt tillförlitligt då det kan påverkas av tillfälligheter.

   Man kan också göra ett test med tillskott av saltsyra- HCL (finns på hälsokost). Man tar en tablett tillsammans med en proteinrik måltid. Känner man en lättnad eller ingenting alls är det troligt att man har för lite magsyra. Känner man dock obehag i magen eller i strupen strax efter är det troligtvis så att man har tillräckligt med magsyra. (Du kan få bort obehaget med bikabonat i vatten eller ett glas mjölk)
   I första hand vill jag råda dig som har så stora besvär med detta att ta tillskott av matsmältningsenzymer vilka hjälper till att smälta maten. Det finns jättebra tillskott som Ergozyme eller Mucosa att köpa på hälsokosten.
   Vill man läka magen/ tarmarna kan man även äta Glutamin som påskyndar läkningen av skador på tarmslemhinnan. När man känner sig bättre, kan man även börja försiktigt med HCL- saltsyra för att öka magsyran i magsäcken. Jag tycker att du börjar så för att få bukt med magen och magsyran i första hand.
   Undvik mjölkprodukter. De kan lindra tillfälligt genom att dämpa magsyran, men kan oftast förvärra tillståndet senare.
   Var även försiktig med kaffe, juice, nikotin, alkohol, rökt, fet och kryddstark mat. Ät inte innan du går och lägger dig osv.

   Vänliga Hälsningar
   Mia

   Svara
 12. Åsa on

  Hej, misstänker att jag har Candida besvär och funderar på att göra en utrensningskur. Hur är det med att äta MsM under utrensningen?
  Jag tränar ganska hårt och mår bra av det, vilket jag kommer fortsätta med under kuren. Frågan är ju vad ska jag ersätta kolhydraterna med för att få energi? Eller så får jag stoppa in kuren där det passar att köra mer styrka och lågpulsträning.
  Tar gärna emot dina Tips på hur jag lägger upp en kur och när jag kan väntas se resultat.

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Åsa!
   Om man tar MSM under längre perioder kan det vara försurande för kroppen. Svavel räknas till försurande mineraler. Man kan förstås uppväga detta med att samtidigt äta basiska mineraler, exempelvis tillskottet Basica,(finns på hälsokost) men jag själv skulle undvika MSM under utrensningen. Nu vet jag inte varför du äter MSM men om det är för utrensning av tungmetaller i kroppen kan spirulina eller chlorella vara ett bra alternativ. Äter du för leder är gurkmeja och magnesium ett alternativ.

   För att bli av med candida är kosten A och O och då är det är det absolut inga kolhydrater som gäller. Candida älskar socker och allt som bryts ner till socker. Man ska alltså helt utesluta och ta bort allt socker och alla källor till socker som exempelvis glykos och fruktos.
   När det gäller kolhydrater och träning råder det olika uppfattningar. Vissa anser att det är svårt att träna optimalt utan kolhydrater och andra att det faktiskt funkar. Jag själv anser dock att man ska äta kolhydrater vid hård träning. Kolhydrater som är ett samlingsnamn på sockerarter, stärkelse och kostfibrer bryts ner och blir till glykos och ger kroppen energi.
   Om man inte laddar med kolhydrater måste man ersätta det med fett som man gör i dieten LCHF och ketogen kost för att lära kroppen använda fett och ketoner istället för glykogen. Men vid candida ska man undvika att äta försurande kost som kött, mejeriprodukter osv som ingår i LCHF. Så hur man än vänder på det så blir mitt råd att undvika alltför hård träning under tiden dieten pågår så att du inte förtar dig själv.

   Det är mycket individuellt hur lång tid det tar att få bort candida. Det beror helt på hur mycket man är drabbad och hur länge man har haft det. Det kan ta allt från en till flera månader.
   Från början är det viktigt att, som sagt utesluta socker, jäst och stärkelse ur kosten. Undvik även frukt. (Du kan, men undvik även det från början, testa om du kan äta bär, eftersom de har ett lägre innehåll av fruktsocker). Citron och grapefrukt är dock basbildande och det är bra att exempelvis dricka citronvatten. Inta gärna en halvtimme innan frukost på fastande mage.
   Basera ditt matintag på så ren mat som möjligt. Rena proteinkällor, nyttiga fettsyror (Omega-3, avokado och kokosolja. Kokosolja innehåller laurinsyra som har naturligt bakterie-och svampdödande egenskaper) och mycket, helst gröna grönsaker som grönkål, broccoli, bönor och spenat. Kryddor som färsk vitlök, oregano, kryddnejlika, gurkmeja,ingefära, kanel och grönt te kan hjälpa till att ta kontroll över candida. Drick gärna minst 3 koppar Paud Arco-te /dag. Det hjälper till att svälta svampen och är även parasitdödande. Det finns även basiska mineraler i till exempel Basika Vital som hjälper till att svälta ut svampen.

   Hälsningar Mia

   Svara
 13. Therese on

  Hej.
  Jag funderar lite kring linser och guinoa fungerar det att äta när man vill göra en candida diet?
  Tacksam för svar.

  Svara
 14. Therese on

  Vad för kolhydrater är bra att äta vid candida överväxt? Kokosmjölk fungerar det istället för mjölkprodukter?

  Svara
   • Anneli on

    Hej har haft candiad nästa 13 år till och från. Har svårt å följa hård kost. Så tänkte höra om det fanns tabletter som dödar candiad helt. Eller om det fanns tabletter som man kunde leva på hela livet.

    Svara
    • Mias mat- och bakblogg on

     Hej!
     Det är möjligt att det finns tabletter som dödar candida. Jag vet faktiskt inte.
     Men tyvärr måste man nog undvika socker och snabba kolhydrater för att bli av med svampen eftersom att den lever på socker. Det finns ett medel som heter Basica med basiska mineraler man kan ta. Men jag tror dock inte att det tar bort candida om man inte håller sig till sockerfri kost.

     Hälsningar Mia

     Svara
 15. Roland on

  Hej,
  Har problem med svaljet den mjuka gommen och att tungan känns lite öm. Den mjuka gommen reagera konstigt och trycks back i kall luft ute
  i kylan och när jag kommer in känns det lite bättre.
  Har haft dessa problem sedan augusti
  Min tunga är gul och undrar det kan vara candida ?

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   En gulvit beläggning på tungan som går att skrapa bort, och tungan är rodnad under kan vara candida.
   Det kan också bero på bakterier, rökning/snusning.
   Har du brännade/ömmande känsla i tunga och gom är det bra att få det undersökt av läkare så de kan avgöra om det är bakterier eller svampinfektion.

   Hälsningar Mia

   Svara
 16. Malin Åkerström on

  Har bikarbonat & bakpulver samma effekt mot Cadida? Läste nån artikel där en Italiensk läkare vid namn Tulio skrev om bakpulver & dess effekt mot cancer som orsakats av Cadida. https://prickigahuset.com/2020/02/03/en-italiensk-lakare-chockar-varlden-cancer-ar-en-svamp-som-kan-behandlas-med-bakpulver/ Hur mycket ska man inta av bikarbonat el bakpulver vid Cadida? Hur är det med PH kalk. Är det samma sak också? Med vänlig hälsning, Malin

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Bikarbonat är nog att föredra istället för bakpulver.
   Bakpulver är natriumbikarbonat och utspätt med bland annat stabiliseringsmedel, stärkelse och klumpförebyggande medel. De innehåller även ofta aluminium
   Natriumbikarbonat däremot kan göras helt naturligt och framställs med koldioxid ur koksalt. Dessutom är det mer alkaliskt (Basiskt) än bakpulver. Våra kroppar producerar även bikarbonat som reglerar surhetsgraden i saliven och i magsaften och driver ut koldioxiden ur kroppens vävnader.
   Att bikarbonat har en läkande effekt på kroppen beror på att det ändrar pH-balansen och ökar syresättningen i våra celler.. Den minskar alltså försurning i kroppens miljö.
   (Vissa bikarbonat kan innehålla aluminium och den ska man förstås undvika, men det finns även utan)

   Man kan göra en kur på ca 2 veckor. Ta 1/2 tesked bikarbonat i ett glas vatten på fastande mage på morgonen en timme innan man äter mat. Det är viktigt att ta på fastande mage då bikarbonat ger en lätt höjning av pH och pH ska vara lågt i magsäcken för att magsyran ska kunna smälta maten ordentligt.
   Sen gör man uppehåll i någon månad. Det är alltså ingenting man ska äta under en längre period.
   Du kan även ta ett basande bad i bikarbonat då allt som träffar huden absorberas in i kroppen. Det har en vidgande effekt på blodkärlen och ökar cirkulationen till hud och muskler.
   Vid bad ta 2-3 dl till ett fullt badkar. Till fotbad tar man 1 matsked till ca 5 liter vatten. Bada ca 10 minuter.
   pH-kalk är uppbasande för kroppen . Det är dock viktigt att man kombinerar med magnesium eftersom det krävs för ett bra upptag av kalcium, samt D-vitamin som hjälper till att transportera kalcium ut i blodbanorna.
   Det viktigaste är dock att äta bra ekologiska basiska råvaror som har ett bättre näringsinnehåll än de som inte är ekologiska. Alltså mycket gröna grönsaker som broccoli, spenat, sparris, grönkål, vetegräs, korngräs.

   Hälsningar Mia

   Svara
 17. Admir on

  Hej!
  Jag har problem med candida. Och vill ta probiotika kosttillskott, men är orolig då när jag läser innehållet på dem populäraste/bästa, så ser jag att dem innehåller antingen FOS(Inulin) eller FOS (fruktoligosackarider). Till exempel, innehåller Holistic lactovitalis pro fruktoligosackarider som första ingrediens. Men innehåller även majsstärkelse , riskliextrakt som fyllnadsmedel samt kiseldioxid som klumpförbyggande. och den ska vara en av dem bästa på marknaden. En annan populär, Healthwell Probiotic Vital har inulin som första ingrediens men också klumpförebyggade medel (magnesiumsalter av fettsyror) högt upp i ingredienslistan. Jag undrar då om detta är dåligt/negativt för tarmfloran ( med förhöjd candida nivå) ? Och vad är bättre Inulin eller fruktoligosackarider? Och finns den någon annan probiotika som är bäst lämpad om man har förhöjd candida tillväxt?

  Annars så är jag någorlunda bra när det kommer till kosthållningen och ska även börja med glutamin från Holistic. Dock undrar jag vilken källa till omega 3 som är den bästa när man lider av hög candida tillväxt?

  Mvh. Adde

  Svara
 18. Admir on

  Hej!
  Jag har problem med candida. Och vill ta probiotika kosttillskott, men är orolig då när jag läser innehållet på dem populäraste/bästa, så ser jag att dem innehåller antingen FOS(Inulin) eller FOS (fruktoligosackarider). Till exempel, innehåller Holistic lactovitalis pro fruktoligosackarider som första ingrediens. Men innehåller även majsstärkelse , riskliextrakt som fyllnadsmedel samt kiseldioxid som klumpförbyggande. och den ska vara en av dem bästa på marknaden. En annan populär, Healthwell Probiotic Vital har inulin som första ingrediens men också klumpförebyggade medel (magnesiumsalter av fettsyror) högt upp i ingredienslistan. Jag undrar då om detta är dåligt/negativt för tarmfloran ( med förhöjd candida nivå) ? Och vad är bättre Inulin eller fruktoligosackarider? Och finns den någon annan probiotika som är bäst lämpad om man har förhöjd candida tillväxt?

  Annars så är jag någorlunda bra när det kommer till kosthållningen och ska även börja med glutamin från Holistic. Dock undrar jag vilken källa till omega 3 som är den bästa när man lider av hög candida tillväxt?

  Mvh. Adde

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   FOS, fruktooligosackarider är naturligt förekommande kolhydrater som finns i liten mängd bland annat i jordärtskocka och lök. Inulin framställs ofta av chikoraroten men finns också i vitlök, svartrötter och jordärtskockor vilka innehåller rikligt med inulin. Båda dessa ämnen är prebiotika, alltså “mat” till probiotika/bra bakterier för att de ska överleva och öka antalet goda bakterier, och dessa finns alltså i nästan alla probiotikapreparat. Kiseldioxid som Klumpförebyggande medel är en naturligt förekommande mineral, en förgrening av kisel och syre och finns i högre form i spannmål tex. Både majs-och risstärkelse är stärkelse- molekylkedjor av glucos. Kanske inte så bra när man har candida.
   Om du fortfarande har överskott av candia tycker jag att du ska vänta ett tag med probiotika och istället äta prebiotikarika livsmedel för att öka antalet bra bakterier. I längden är det viktigare att få i sig prebiotika och fibrer för att få en förändrad tarmflora. Prebiotika hittar du i till exempel syrade grönsaker som kimchi och syrad kål, Jordärtskockor,vitkål, grönkål och broccoli.

   Även om det är lika mycket Omega-3 i två matskedar rapsolja som i en portion lax, så är rapsolja faktiskt giftigt. Nu för tiden är rapsolja ofta genmanipulerad (GMO) för att få ner halten erukasyra. Är den kallpressad och ekologisk innehåller den mer erukasyra vilket är ett gift som kan orsaka hjärtproblem.

   Jag skulle hellre föreslå att äta linfröolja om det är så att du inte vill äta Omega-3 från fisk, eller exempelvis algolja. Vill också berätta att chiafrön innehåller Omega-3

   Hälsningar Mia

   Svara
 19. Admir on

  Hej!

  Hade visst glömt att fråga ifall man får använda sig av kallpressad rapsolja om man har hög nivå av candida? Då den ska innehålla mycket omega 3.
  Och om det går bra att äta ett ekologiskt superbröd från Da carla? Dem ska vara utan varken jäst. mjöl eller tillsatt socker. Samt lågt kolhydrat innehåll. De innehåller dock havreflingor och äppelcidervinäger.

  Mvh. Adde

  Svara
 20. Admir on

  Hej!
  Tack för snabbt svar. Dock är jag lite förvirrad just nu. Har för mig att stärkelse inte var bra att få i sig om man har candida överväxt, som du också har nämnt. Men du föreslår prebiotika från syrade grönsaker, som tex. Kimchi, syrad kål, jordärtskockor, vitkål, grönkål, broccoli. Kimchi hittar jag ofta morot i dessutom. Det jag undrar innehåller inte kål, jordärtskockor, morot m.m. stärkelse? Kan jag verkligen äta syrade grönsaker, eller är det just pga. att dem är syrade som det går att äta dessa, då kanske stärkelsen försvunnit i processen? Känns som att om något är mjölksyrajäst en tid så borde det innehålla ännu mera stärkelse.
  Jag vet att när jag äter råa morötter så blir min mage katastrof, den blir inte heller bättre av att äta vitkålssallad. Därav oron för syrade grönsaker. Men Broccoli och grönkål har funkat för min mage.
  Hur är det med gullök och rödlök? kan jag äta dessa eller inehåller dem också stärkelse?

  Mvh. Adde

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej igen!
   Förstår att du blir förvirrad när jag inte har förklarat hur en mjölksyrad grönsak reagerar.
   När man mjölksyrar grönsaker bildas nya enzymer och vitaminer, samt stärkelse. Men inte vanlig stärkelse utan resistent stärkelse.
   Resistent stärkelse fungerar inte som kolhydrater, dvs det bryts inte ned alls av kroppen, istället blir det mat till bakterier i tjocktarmen som i sin tur omvandlar den resistenta stärkelsen till korta fettkedjor. De fungera alltså inte som vanliga kolhydrater som istället bryts ned till druvsocker i kroppen. Resistent stärkelse blir istället mat till de bra bakterierna i tarmen och det som kroppen tar upp är omvandlat fett. Att göda de bra bakterierna och cellerna på insidan av tarmen påverkar hormoner i kroppen som i sin tur har effekt på blodsockret och insulinkänsligheten.
   Om du vill testa syrade grönsaker ska du dock börja försiktigt. Ta endast en tesked i början och vänj magen sakta. Jag tar själv bara en matsked syrad vitkål om dagen. Det räcker.

   Du ska nog undvika rotfrukter och grönsaker som växer UNDER jord som morötter när du “detoxar” candida. Dels innehåller de mer kolhydrater, dels kan det vara kämpigt för magen att bryta ner råkost. Detsamma gäller kanske vitkål som innehåller svavelsyror som nog är bäst tillagad om man har känslig mage. Vitkål innehåller dock inte alls så mycket kolhydrater så ur den synpunkten är den bra att äta vid candida. Du får känna efter själv hur din mage reagerar, kanske skriva en matdagbok för att hålla koll på vad du tål och inte tål. Lök, liksom vissa baljväxter är rika på oligosackarider som är vattenlösliga prebiotiska fibrer som tyvärr har en förmåga att jäsa i magen vilket kan orsaka gaser och uppblåsthet. Det här är en riktig balansgång och du nästan måste själv ta reda på vad din mage klarar och inte eftersom att du verkar extra känslig. Det är så individuellt och jättesvårt att svara på med så lite information.
   Har du varit hos läkare och gjort en undersökning av din mage? Du kan ju ha IBS- jag tycker som att mycket av det du beskriver lutar åt det hållet eftersom att du reagerar så mycket på råa grönsaker och vissa födoämnen. Men candida och IBs yttrar sig ganska lika. Det är Bara en tanke. I så fall kanske du ska kika på fodmap dieten. Har man IBS så reagerar kan man nämligen ganska på resistent stärkelse också.
   Hälsningar Mia

   Svara
 21. Lars on

  Hej Mia.
  Har legat på sjukhus pga Corona och lunginflammation. Fick antibiotika intravenöst. Kom hem för ca 2 veckor sedan.
  Har för några dagar sedan fått en brännande/stickande känsla i tungan. Ungefär som om man druckit för varmt och bränt sig på tungan.
  Antar att jag fått munsvamp/candida.
  Huskurer säger bl a vichyvatten då det innehåller natriumkarbonat och natriumklorid. som jag förstår det så borde det vara gynnsamt pga att de höjer ph. Men samtidigt är den kolsyrad och kolsyra sänker ju ph. Frågade via telefon en sjuksköterska på hälsocentralen och hon sa att man ska skölja munnen med surt vatten.
  Blir lite konfunderad kring detta.
  Ska man skölja munnen med så högt ph som möjligt eller lågt pH?
  Jag gör mitt eget snus så har kalciumkarbonat hemma. Kan man använda det istället? Det höjer ph. Tänker isf att blanda med vatten och skölja munnen.

  Svara
  • Lars igen on

   Glömde fråga ang tandkräm och snus. Båda dessa hjöjer ph i munnen så de borde väl också vara bra vid svamp i munnen om det är basiskt som svampen inte gillar. Eller tänker jag fel?

   Svara
   • Mias mat- och bakblogg on

    Hej igen!
    Nikotinet i snuset är inte bra vid svamp i munnen och de flesta tandkrämer innehåller socker i någon form för att smaka gott. Det finns dock tandkräm innehållande bikarbonat.

    Hälsningar Mia

    Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Lars!
   Antibiotika kan ge svampinfektion- candiad albicans, i munnen och det har visat sig att flera av de som har coronaviruset kan få en biverkning som svamp i munnen. Det beror alldeles säker på ett nedsatt immunförsvar. Även nikotin kan påverka.
   Du kan absolut gurgla med vichyvatten. Just Vichyvatten innehåller nämligen natriumbikarbonat. Bikarbonat utblandat i vatten ger ännu bättre effekt så blanda ut i vatten och skölj med det morgon och kväll.

   Jag vet inte vad sköterskan menade med surt vatten, men citronvatten eller vatten med äppelcidervinäger är basande för kroppen och även i munnen.
   Kalciumkarbonat kan också hjälpa men tror mer på bikarbonat.
   Hälsningar Mia

   Svara
 22. Daniel on

  Hej Mia,
  jag misstänker att jag har candida, använder för tillfället vitamin c och d från holistic men insåg att dessa innehåller kapslar av fermenterad majs. Bör jag därför undvika dessa och byta märke eller har det ingen påverkan på candida?

  Vänliga hälsningar

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej Daniel!
   Frementerad majs i kapslar är stärkelse så kallade polysackarider som finns i majs, potatis, bröd och pasta vilket bryts ner till socker i blodet. Vill man vara noga när man detoxar för candida ska man förstås undvika att inta kolhydrater som omvandlas till socker i kroppen för att uppnå ett snabbare resultat. I alla fall den första månaden.

   Hälsningar Mia

   Svara
 23. Rickard on

  Hej Mia!

  Jag är 1 månad in i en candida detox och börjar känna att kosten är rätt enformig. Har kollat recept på både maträtter och efterätter som sägs ska funka under denna diet men blir lite fundersam på vissa ingridienser. T.ex. så nämns osötad almond milk, stevia, cacao, mandelmjöl och bacon. Är dessa verkligen okej?

  Sen angående att svälta ut candida. Visst är det så att den aldrig helt försvinner eftersom den “ska” finnas hos alla? Jag tänker att det viktigaste bör vara att få ner den till en lägre nivå samtidigt som man bygger tillbaka den bra bakteriekulturen i magen så att kroppen själv håller balansen i framtiden. Har jag förstått detta rätt?

  Tacksam för svar! Mvh

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Ja det kan vara lite tråkigt och enformigt med nya dieter innan man kommer vidare.
   Candida är egentligen en fredlig jästsvamp, en del av den naturliga bakteriefloran i tarmen och även i huden och i slemhinnor Har man en normalt fungerande tarmflora reglerar bakterierna varandra så att ingen bakteriestam växer mer än någon annan. Däremot om det blir obalans kan Candida ta en mer agressiv form och ta sig ut i blodet. Men man kan hålla den på mer normala nivåer om man inte göder den med socker och skräpmat.
   Bacon är processat så det går helt bort. Och egentligen allt kött ska man undvika när man detoxar candida. Iallafall de första tiden om man vill nå ett snabbare resultat. Mandel är alkaliskt till svagt syrabildande och bra alternativ till annat mjöl. Mandelmjölk funkar om man gör den själv på endast vatten och mandel. Den mjölk man köper innehåller kanske konserveringsmedel osv. Kakao är också svagt syrabildande.
   Stevia skulle jag nog undvika i början av en detox. Det är av egen erfarenhet jag säger det, då jag upplevt att jag blev sämre av stevia när jag testade alternativ till socker då jag mådde som värst. Så mitt råd är att vänta med allt som är sött och försiktigt testa dig fram.
   Hälsningar Mia

   Svara
 24. Tina on

  Hej,

  Har en fråga ang. candida i munnen som kommer förmodligen från min mage.

  Började svida i munnen och gommen i somras. Har nu varit på kinesisk akupuntur med kostrådgivning.

  Jag ska utesluta bl a mejeriprodukter, kaffe, socker och försöka att enbart äta s k “blöt mat” och kokt mat.

  Har även från min husläkare fått svampmedicinen Flukanazol 100 mg som jag ska äta i tre veckor. Har dessutom tappat smak för sött och salt för snart tre veckor sedan. Lukten är det intet fel på känner alla dofter.

  Nu drar jag i varje strå för att bli botad från denna fr o m jobbiga cadidasvamp.

  Har du några andra tips på vad man kan äta? Kan jag t ex äta kyckling, vilka frukter, skaldjur? Eftersom jag inte har smakupplevelsen är det jobbig att äta.
  Med vänlig hälsning Tina

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Jag förstår att det är jobbigt att inte känna smak på det man äter.
   Kom smakbortfallet innan du började äta medicin eller under tiden?
   Det är bra att du undviker mejeri, kaffe och socker. Tänk även på att undvika vetemjöl och gluten som i bröd, pasta osv. Det innehåller mycket kolhydrater som i kroppen omvandlas till socker.
   Jag föreslår inget kött,ingen fisk eller skaldjur förrän du fått bukt med svampen då det är syrabildande. Inte heller frukt då det är för sött. Var försiktig med allt som är sött det tills du känner att svampen försvunnit på tungan. Däremot kan du äta lite bär (inga mängder) istället.
   Du kan även hjälpa kroppen på traven genom att dricka lite ljummen citronvatten på fastande mage en halvtimme innan frukost. Du kan även dricka citron- eller gurkvatten till måltid. Tänk på att när du kokar grönsaker blir grönsakerna försurande för kroppen. Däremot blir vattnet du kokar i basiskt.
   Försök att äta ekologisk mat med mycket grönt, lagad från grunden. Du kan även hjälpa kroppen med kosttillskott- mineraler som basar kroppen, exempelvis Basica.(Innehåller zink, kalcium, kalium, magnesium, natrium, järn, mangan, och selen) Det finns även ett te som heter Paud Arco som du kan dricka av upp till tre gånger per dag. Det tar död på svamp och parasiter i kroppen.

   Hälsningar Mia

   Svara
   • Tina on

    Hej,
    Smakbortfallet kom för tre veckor sedan dvs innan medicineringen.
    Äter både B12, zink, magnesium, D-vitamin, dricker Oolong te, amerikansk Ginsen, Chinese Berbal som heter Ping Wei San.

    Så vad jag förstår ska jag inte koka grönsakerna?

    Är det några kolhydrater som är bra att äta? Känner att jag äter för lite pga okunskap om vad jag kan och inte kan äta.

    Eftersom jag träna mycket så är jag rädd att jag äter för lite och går ner mer i vikt. Har redan gått ner ca 3kg på kort tid och eftersom jag inte alls är överviktig känns det inte bra.

    Har du någon kännedom att det även kan svida i gommen pga svampen?

    Svara
 25. Nyfiken on

  Asså… Jag har läst att MSM inte är försurande.. Visst det är surt och man ska ta magnesium/kalcium men det är inte samma sak. Citron är surt med men inte försurande utan istället tvärtom.

  Sen visst man blir bättre om man slutar äta allt vad socker heter, men det löser inte problemet och det testa jag med av å an i år och blev mest frustrerad och deprimerad av det. Man måste lösa problemen, grundproblemen. Man kan inte leva utan potatis och fruktsocker resten av livet. Kolla upp magsyran om det behövs mera. Finns tabletter “Magsyrabalans”. Citronvatten är bra att dricka.

  Sen visst ät mer hälsosamt och undvik socker ett tag. Men det är nå fel om man inte ska kunna äta nått sånt. Kolla upp koppar/zink-balansen. För mycket koppar kan tydligen skapa candidaöverväxt med.

  Ta samarin efter vissa måltider.

  *Att ta bort det man inte tål är inte lösning på problemet. Hitta lösningen för att tåla istället. Man blir inte av med pollenallergi genom att undvika pollen heller*

  Man kan inte bota sig från Candida genom att sluta äta nästan all mat!

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Om man vill bli av med candida om man har besvär med det,är det bra om man under en längre tid tar bort allt socker, även fruktsocker.
   Potatis och frukt osv kan man äta efter en tid när man känner att det funkar. Men kroppen behöver inte vitt socker och snabba kolhydrater. Det kan man vara helt utan. Sen måste man förstås även se till att man äter näringsriktig också.
   Och nej Candida finns alltid i tarmen och går inte att bli av med. Men man kan genom rätt kost se till att den inte läcker ut i kroppen och ställer till det för hälsan. Candida lever på socker.
   Hälsningar Mia

   Svara
 26. Tess on

  Hej, måste säga att denna blogg räddat mig från
  många ggr när det uppstått ngt hälsoproblem.
  Den jag alltid går till först, så tacksam att du finns!
  Min fråga gäller kosttillskott L Glutamin, de flesta
  verkar gjorda av fermenterad majs, finns det inga
  L gLutamin framställda av annan produkt.
  Är verkligen fermenterad majs nyttigt i dessa och
  anda sammanhang?
  Tänker på hur majs påverkar blodsockret, inflammationer
  i kroppen etc på ett mkt negativt sätt.
  Mvh Tess

  Svara
  • Mias mat- och bakblogg on

   Hej!
   Tack så jättemycket för de fina orden. Vad glad jag blir. Det värmer verkligen!
   Ja oftast utvinner man glutamin ifrån fermenterad majs.
   Det man främst ska tänka på är att köpa GMO-fritt. Och det finns många bra
   märken som är just GMO-fria. Annars är majs en grönsak som jag undviker med tanke på hur
   genmanipulerad den är även om jag ibland kan falla för frestelsen att äta ekologisk majs. Även soja är väldigt genmanipulerad.

   Glutamin är en av 20 aminosyror som bygger upp proteiner i kroppen och har som uppgift att ge bränsle till tarmens celldelning
   och reparera skador på tarmens slemhinna.På så sätt minskar risken för läckande tarm, vid exempelvis candida.
   Jag har googlat runt på nätet och hittar endast L-glutamin framställt från majs. Läste att man också framställer från soja men hittar ingen sån produkt.
   Jag tror dock att majs inte har samma effekt på blodsockret och kroppen när man utvinner aminosyror som när man äter den färsk. Alla grönsaker som ingår en process
   vid fermentering bildar nya vitaminer och mineraler och även aminosyror.

   Faktum är att man faktiskt studerar glutamin på Karolinska Institutet.
   Där har man kommit fram till att aminosyran kan hjälpa att minska inflammation i fettvävnad och reducera fettmassa hos personer med fetma.
   Personer med fetma hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettvävnaden än normalviktiga personer.
   Vid ett test på möss där man injicerade glutamin under två veckor visade att de hade färre markörer för inflammation än möss osm inte fick glutamin.
   Mössen som fick glutamin fick även en minskad fettmassa och lägre glycosnivåer i blodet. Så glutamin sänker blodsockret även om det är framställt av majs.
   Däremot vill jag även tillägga att man vill studera mer på ämnet glutamin då det bidrar till förnyad celldelning, men även celldelning för cancerceller. Därför vill forskarna
   inte använda glutamin som kosttillskott mot fetma innan de undersökt potentiella långtidsbiverkningar .
   Men som svar på din fråga minskar glutamin inflammationer och sänker blodsockret. Även om produkten framställs från majs.

   Hälsningar Mia

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

Blogginlägg

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är […]

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)