Riktig mat & hälsa

Hel ugnsbakad blomkål med fylld paprika

Jag är redan inne på att byta ut kött mot grönt och av mejeriprodukter använder jag endast smör sedan något år tillbaka.
Ibland kan jag också äta en bit ost när jag blir så där vansinnigt sugen på det. Och med tanke på det jag skrev häromdagen om att vara mat-och klimatsmart är jag riktigt nöjd över att jag bidrar till bra klimat med att välja bort detta ur kosten även om det från början var av helt andra orsaker!
Det blir mycket vegetariskt hemma hos mig, även om det inte riktigt uppskattas av min dotter! Ännu! Men hon blir väl van min omläggning av matvanor så småning om. Huvudsaken är att hon vågar smaka- och det gör hon även om hon ibland ratar min rawfood och vissa vegetariska rätter.

Den här rätten gjorde jag häromdagen! Hittade receptet i tidningen Allt Om Mat, men har modifierat lite efter vad jag hade hemma och vad magen tål. Supergott kan jag iallafall säga att det blev!
(Jag kör ekologiskt så mycket jag kan).

Ha det fint! Mia

Hel ugnsbakad blomkål med fylld paprika
2 portioner
2 små blomkålshuvuden
2 msk olivolja
1 tsk örtsalt
Fylld paprika
1 aubergine
50 g röda, kokta linser
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1+1 mskolivolja
1 krm svartpeppar
1 krm spiskummin
1/2 dl urkärnade gröna oliver
2 röda paprikor
250 g krossade tomater
1/2 dl valnötter (kan uteslutas)

Gör så här:
Skär bort det mesta av blad och rosett på blomkålen. Lägg blomkålen i en smord ugnsfast form och ringla över olivolja och krydda med örtsalt. Baka i mitten av ugnen på 250 grader i ca 20 minuter eller tills den fått färg. Sänk sedan temeperaturen till 200 grader och låt stå i ca 25 minuter till. Ta ut och håll varm.

Höj temeperaturen till 225 grader. Skär auberginen i tärningar och lägg ner i ett durkslag och strö över salt så att vattnet dras ur. Låt ligga i ca 10 minuter. Pressa sedan lätt så du får ur all vätska. Stek sedan aubergintärningarna med finhackad rödlök och vitlök tills de fått färg i lite olja. Tillsätt linserna och krydda. Låt steka i ca 1 minut till och blanda ner oliverna.

Dela paprikorna på längden och ta ur kärnorna. Häll de krossade tomaterna i en ugnssäker form och fyll med aubergine och linsröran. Hacka valnötter och strö över. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Sätt ugnen på grill och låt stå ca 5 minuter till.

Thahiniröra
1tsk citron-skal
2 msk citron
2 msk thahini
1 msk olivolja
1 dl creme fraiche- havre
1 liten vitlöksklyfta
2 krm paprikapulver
örtsalt

Gör så här:
Gnid den ekologiska citronen noga med vinäger för att få bort eventuella bakterier eller kemikalire. Skölj sedan under rinnande vatten. Riv skalet och pressa ut saft. Blanda med övriga ingredienser och häll upp i en skål. Ringla över lite olivolja.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]