Riktig mat & hälsa
Rödbetssallad med kokos och passionsfrukt

Rödbetssallad med passionsfrukt, kokos och ginjer

Detta är absolut så gott som det låter. Rödbetssallad med passionsfrukt, kokos och ingefära.
Salladen är helt veganskt och jag valde att göra den med frön istället för valnötter även om det också är gott. Men det gör man ju som man själv vill.
Salladen är gjord på både rödbetor och gulbetor och innefattar två dressingar. För att smakerna ska komma till sin rätt är det viktigt att man varvar betorna och salladen och inte bara rör ihop alltsammans.

Här har jag även använt en för mig ny ingrediens, nämligen Ginjer.
Ginjer är ekologisk koncentrerad ingefära på flaska. Den här lilla flaskan rymmer 20 ml och till 1 liter färdig ginjer använder man 30 kg ekologisk ingefära. Så du behöver inte många droppar för att det ska smaka, beroende hur starkt du vill ha det. Jag tycker att det är smidigt att använda ingefära som droppar eftersom att jag nästan dagligen använder kryddan i både matlagning och i många av mina smoothies. Nu blir det säkert ännu mer ofta när det är så lätt att bara droppa i och man slipper  skala och riva själv! 🙂 Plus i kanten för det! Ginjer finns att köpa i hälsokostbutik.

En liten flaska med koncentrerad ingefära på droppar

Foto: Mia Hagenmalm

Du vet väl om att rödbetor är väldigt nyttigt? Om det kan du läsa här:Sugen på rödbetor?

Ha det fint! Mia
(Receptet till salladen är skapad av Mia Krook, köksmästare på Slottsträdgården i Ulriksdal men jag har modifierat receptet efter vad jag hade i skåpen). Alla ingredienser är ekologiska.

Rödbetssallad med passionsfrukt och kokos
4 portioner
250 g rödbetor
250 g gulbetor
1 näve strimlad isbergssallad
1 näve babyspenat
1/2 dl kokos, riven
1 tsk svarta sesamfrön eller furikake
1 dl solroskärnor, rostade

Dressing till gulbetor
1/4 dl olivolja
1 msk vit balsamico

Dressing till rödbetor
1 lime, juice
1 apelsin, juice
1/4 dl olivolja
1/2 tsk tamari soja
3 droppar Ginjer eller 1/4 msk riven ingefära
2 passionsfrukt
salt och chiliflakes

Gör så här:
Tvätta av och koka betorna mjuka var för sig i lite saltat vatten, så de gula betorna inte tar färg av de röda. Slå av vattnet och gnid av skalet. Tärna sedan betorna var för sig i centimeterstora kuber. Rosta solroskärnor eller valnötter snabbt i en het stekpanna.
Riv kokos i små gryn.
Blanda apelsinsaft med limesaft och soja.Droppa ner ginjer eller riven ingefära.Mixa allt och smaka av med salt och chiliflakes. Slå över dressingen på rödbetorna, rör runt och ställ kallt

Gör dressingen till gulbetorna och lägg i de tärnade bitarna. Rör om och ställ kallt.

Varva sedan rödbetor, sallad och gulbetor. Garnera med kokosflingor och sesamfrön. Servera salladen som ett tillbehör.


2 comments on “Rödbetssallad med passionsfrukt, kokos och ginjer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]