Riktig mat & hälsa
Rödbetssallad med kokos och passionsfrukt

Rödbetssallad med passionsfrukt, kokos och ginjer

Detta är absolut så gott som det låter. Rödbetssallad med passionsfrukt, kokos och ingefära.
Salladen är helt veganskt och jag valde att göra den med frön istället för valnötter även om det också är gott. Men det gör man ju som man själv vill.
Salladen är gjord på både rödbetor och gulbetor och innefattar två dressingar. För att smakerna ska komma till sin rätt är det viktigt att man varvar betorna och salladen och inte bara rör ihop alltsammans.

Här har jag även använt en för mig ny ingrediens, nämligen Ginjer.
Ginjer är ekologisk koncentrerad ingefära på flaska. Den här lilla flaskan rymmer 20 ml och till 1 liter färdig ginjer använder man 30 kg ekologisk ingefära. Så du behöver inte många droppar för att det ska smaka, beroende hur starkt du vill ha det. Jag tycker att det är smidigt att använda ingefära som droppar eftersom att jag nästan dagligen använder kryddan i både matlagning och i många av mina smoothies. Nu blir det säkert ännu mer ofta när det är så lätt att bara droppa i och man slipper  skala och riva själv! 🙂 Plus i kanten för det! Ginjer finns att köpa i hälsokostbutik.

En liten flaska med koncentrerad ingefära på droppar

Foto: Mia Hagenmalm

Du vet väl om att rödbetor är väldigt nyttigt? Om det kan du läsa här:Sugen på rödbetor?

Ha det fint! Mia
(Receptet till salladen är skapad av Mia Krook, köksmästare på Slottsträdgården i Ulriksdal men jag har modifierat receptet efter vad jag hade i skåpen). Alla ingredienser är ekologiska.

Rödbetssallad med passionsfrukt och kokos
4 portioner
250 g rödbetor
250 g gulbetor
1 näve strimlad isbergssallad
1 näve babyspenat
1/2 dl kokos, riven
1 tsk svarta sesamfrön eller furikake
1 dl solroskärnor, rostade

Dressing till gulbetor
1/4 dl olivolja
1 msk vit balsamico

Dressing till rödbetor
1 lime, juice
1 apelsin, juice
1/4 dl olivolja
1/2 tsk tamari soja
3 droppar Ginjer eller 1/4 msk riven ingefära
2 passionsfrukt
salt och chiliflakes

Gör så här:
Tvätta av och koka betorna mjuka var för sig i lite saltat vatten, så de gula betorna inte tar färg av de röda. Slå av vattnet och gnid av skalet. Tärna sedan betorna var för sig i centimeterstora kuber. Rosta solroskärnor eller valnötter snabbt i en het stekpanna.
Riv kokos i små gryn.
Blanda apelsinsaft med limesaft och soja.Droppa ner ginjer eller riven ingefära.Mixa allt och smaka av med salt och chiliflakes. Slå över dressingen på rödbetorna, rör runt och ställ kallt

Gör dressingen till gulbetorna och lägg i de tärnade bitarna. Rör om och ställ kallt.

Varva sedan rödbetor, sallad och gulbetor. Garnera med kokosflingor och sesamfrön. Servera salladen som ett tillbehör.


2 comments on “Rödbetssallad med passionsfrukt, kokos och ginjer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Övrigt

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm. Lördag 7 december kl 19 Söndag 8 december kl 14 Söndag 8 december kl 17,30 Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en […]

Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

Blogginlägg

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över  Sverige just nu och det blir knappt ljust.  Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så […]

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]