Riktig mat & hälsa
Mandelplättar med bär på ett vitt fat med en skål sylt brevid

Glutenfria mandelplättar med hemgjord, sockerfri sylt

Fyyy och brrr vad kallt det är ute nu. Jag klär på mig allt jag kan när jag ska ut med hunden. Och hunden formligen springer, trippar sin promenad, så jag har svårt att hänga med i mina bylsiga kläder. Jag tror att hon också  tycker  det är kallt. Ut och gör det hon ska och sen in i värmen igen. De sägs att hundar inte fryser om tassarna, men av hennes trippande- springande tror jag faktiskt att hon gör det. Men hon älskar snö, och lukterna verkar förstärkas när snön ligger. Hon riktigt jagar omkring och luktar som en galning. 🙂

Härligt är det iallafall för nu lyser solen starkare och varje morgon när jag kommer till jobbet möts jag av fågelkvitter. Underbart! Snart är det vår!

Idag blev det plättar till frukost. Glutenfria och gjorda på mandelmjöl. Jag körde smeten i mixern för att de skulle bli riktigt fluffiga och goda. Till plättarna blev det en hemgjord sylt och vispad kokosgrädde. Oftast äter jag med bär bara som de är, eller mosar en banan och blandar med bär. Men idag gjorde jag dock sylt med jordgubbar och chiafrön. Det blir riktigt bra och nyttigare sylt och så får man chiafrön som är så nyttigt med i rätten.
Gör sylten först så den får stå och svälla.

Raw Jordgubbssylt med chiafrön
250 g jordgubbar, tinade
2 msk chiafrön
3-4 msk vatten
1 krm vaniljpulver
1 msk flytande honung

 

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och mosa gärna bären lätt med en gaffel. Häll upp sylten i en väl rengjord burk. (Jag brukar koka burken för att få den steril).  Låt stå minst en timme i kylen innan servering. Sylten håller ca 1 vecka så passa på att använda till din frukost.

Raw jordgubbssylt med chiafrön i en glasskål

Foto: Mia Hagenmalm

Kokosgrädde
1 burk ekologisk kokosmjölk (Kung Markattas är bra att vispa) som stått kallt flera timmar i kylen eller 1 timme i frysen

Ta ut burken med kokosmjölk som den stod och öppna burken.
Då har du grädden ovanpå och den tunna kokosvätskan nere i burken. Ta endast av det gräddiga och lägg över i en bunke. Tillsätt 1 krm vaniljpulver. Vispa med elvisp tills du har en konsistens av grädde.

Glutenfria plättar med mandelmjöl
6-8 stycken
2 ägg
1/2 dl mjölk, jag tog mandelmjölk
2 1/2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
kokosolja eller smör till stekning

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till plättarna i en mixer. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Klicka ut ca 1 dl smet åt gången. Stek på svag värme.
Servera med sylten eller bär och eventuellt grädde.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]