Riktig mat & hälsa
Fröknäcke med avokadoröra och skivat ägg

Glutenfritt fröknäcke med avokadoröra & ägg

Häromdagen bakade jag fröknäcke. Jag bara älskar det men det tar slut så fort. Ändå gör jag två plåtar åt gången.
Fröknäcke är så gott att ta till när man vill ha något att tugga på till frukost. Mitt favoritpålägg på knäcket är mosad avokadoröra med skivat kokt ägg. Har man mosad avokado behöver man förstås inget smör. Detta är ett väldigt gott och nyttigt pålägg. Du får i dig nyttiga fetter från avokadon och proteiner från ägget vilket gör att du håller dig mätt väldigt länge. Till frukosten blev det även en enkel smoothie gjord på mango, apelsin och ingefära som jag toppade med  jordgubbar och chiafrön.

Fröknäcke
200 g solrosfrön
1/2 dl psylliumfrö
1/2 dl chiafrö
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Blanda alla ingredienser utom flingsalt och vallmofrön i en bunke och låt  sedan vila i ca 20 minuter. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper och bre ut smeten på plåtarna. Jag brukar lägga på bakplåtspapper över smeten och kavla ut den på det viset så fastnar inte smeten på kaveln. Strö över vallmofrö och flingsalt över frösmeten. Grädda- torka i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Brödet ska bli hårt och knaprigt. Kolla så att det inte bränns vid. Ta ut och låt svalna innan du lossar dem från plåten. Bryt knäcket i mindre bitar och förvara det torrt.

Avokadoröra
1/2 avokado
1 msk finhackad lök (kan uteslutas)
några droppar citronsaft
1 nypa finhackad koriander

Herbamare örtkrydda och chiliflakes

1 kokt ägg
Några skivor röd paprika och alfaalfagroddar

Gör så här:
Mosa avokadoköttet tillsammans med lök och citronsaft. Smaka av med örtsalt och chiliflakes. Bre avokadoblandningen över fröknäcket. Skiva ägget och skär paprika. Dekorera med ägg, paprika och groddar.

Smoorhie emd mango, apelsin och ingefära toppad med jordgubbar och chiafrön i ett glas

Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med mango och ingefära
2 dl apelsinjuice, färskpressad
1 1/2 dl mango, fryst
2 droppar Ginjer ( eller ca 1 tsk riven ingefära)

Jordgubbar och 1 matsked chiafrö till topping
Gör så här:
Pressa saften ur apelsinen. Mixa tillsammans med mango och ingefära till en härlig glasslik smoothie. Toppa med jordgubbar och
chiafrö.


2 comments on “Glutenfritt fröknäcke med avokadoröra & ägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]