Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa
Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Gröna plättar med lax och gotländsk lammstek

Snart är det påsk!
Jag verkligen älskar den högtiden. Nästan mer än jag tycker om julen. Det är så underbart med alla härliga färger i pastell och naturens pånyttfödelse som videns knoppar och förnimmelse om skir grönska.  Det är vår! 🙂
Jag kommer att lägga upp några repriser som kan passa till påskbordet denna vecka, men även nytt recept kommer i dagarna.
Här har jag valt riktiga godingar i repris. Härliga gröna plättomeletter dekorerade med lax och ägghalvor med goda röror.

Gröna plättomeletter med lax
Om du satsar på påskbuffé är dessa plättar perfekta att tillaga i ett plättjärn. Då kan du få upp till 25- 30st.
15 st plättar

Ingredienser

5 ägg
1 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
80 g ruccola
Salt och peppar
Kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör:
2 dl philadelphiaost
1 citron
1 tsk honung
herbamare örtkrydda och svartpeppar
1/2 granatäpple
150 g gravad lax

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en skål och mixa den med stavmixer så att ruccolan blandas
bra med smeten. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och svälla cirka 10 minuter.
Riv hela citronen och blanda skalet och saften från halva citronen med Philadelphiaosten.
Smaka av med honung, herbamare och svartpeppar.
Stek plättarna i plättlagg eller i stekpanna.
Servera med philadelphiaost och lax.
Strö över granatäpplekärnor.

Jag har mina rötter från Gotland och  lamm är ett måste på det gotländska påskbordet.
På Gotland växer timjan och rosmarin vilt, vilket också är bete till lammen. Det är betet av örterna som ger gotländskt lamm dess speciella smak. Rosmarin har använts som medicinalväxt i flera hundra år och är mycket mer än bara  smaksättare.
Visste du att rosmarin är bra för att motverka bildningen av fria radikaler i hjärnan?”
Lammsteken med den goda rödvinsåsen passar bäst med kokt- eller hasselbackspotatis, men jag länkar ändå till en supergod Krispig rödbetssallad .

Rödbetssallad i en blå skål

Foto: Mia Hagenmalm

Lammstek dekorerad med rosmarin i en form

Foto: Mia Hagenmalm

Lammstek med rosmarin, timjan och citron
Portioner: 4
1 kg lammstek
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk rosmarin, finhackad färsk
1/2 dl honung
1 citron, rivet skal och saften av
Salt och svartpeppar

Rödvinsky till lammet:
25g smör
1 dl av stekspadet
3 dl fylligt rödvin
1 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning, ekologisk
1 krossad vitlöksklyfta
Svartpeppar, grovmalen
1 krm chiliflakes

Gör så här
Sätt ugnen på 120 grader.
Putsa lammsteken från hinnor .
Ta en matsked salt i handen och gnid in steken runt om med det.
Bind upp steken med steksnöre så att den håller ihop.
Blanda honung med pressad citron, rivet citronskal och vitlökshacket, och pensla köttet noga runt om med blandningen.
Stek runt om tills köttet fått en fin gyllene stekyta.
Hacka och mortla örtkryddorna fint och krydda runt om steken.
Pensla lammet med honung, hackad vitlök och citron o rosmarin.
Sätt in lammet i nedre delen av ugnen och  efterstek. Använd köttermometer. Det tar cirka två timmar eller tills innertemperaturen är 70 grader.
Ta ut och låt vila en liten stund.
Skär upp köttet i tunna bitar. Garnera gärna med rosmarin.
Servera med rödvinssky.

Rödvinssky
Vispa ur långpannan med vatten ordentligt.
Sila genom en finmaskig sil.
Smält smöret i en kastrull och häll på rödvin och sky från lammet.
Låt sjuda  på svag värme cirka åtta minuter.
Smaka av med peppar och chiliflakes.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

Blogginlägg

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är […]

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)