Annons
Annons

Lax med örtgremolata och rostade rotfrukter

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
31 mars, 2016
Laxsida med örtgremolata i ugnsfast form

Hela påskhelgen var jag bortbjuden till släktingar på middag, så jag har inte alls behövt laga mat.
Men jag hade handlat hem mat till påsken, så i måndags manade laxsidan som jag köpt till påskafton, att bli tillagad. Den stackarn låg bortglömd inlindad i sitt papper i kylen. Det hade varit synd att behöva kasta den.
Eftersom att jag hade persilja hemma gjorde jag gremolata som jag ”kryddade” laxen med.
Gremolata är fantastiskt fräscht, nyttigt och gott som fyllning eller tillbehör till fisk, kyckling eller kött. Min dotter formligen älskar det- liksom jag. Detta blev en vårig och lyxig middag!
Jag serverade rostade rotfrukter och grillad grön sparris till.
(Jag var så hungrig att jag glömde att fotografera. Kom på det när jag nästan ätit färdigt. Därför är rätten nästan uppäten på bilden nedan 🙂

Annons

Alla ingredienser i rätten är ekologiska förstås. 🙂

Lax och ugnsrostade rotfrukter på en tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Lax med gremolata och ugnsrostade rotfrukter
4 portioner
8 potatisar
4 morötter
800 g laxsida
1 kruka persilja
1 citron, saft av
1 citron, skal av
1 dl olivolja
3-4 msk vatten
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och vitpeppar
chiliflakes

Gör så här:
Börja med rotfrukterna. Skala potatisen och morötterna. Skär potatisen i klyftor och morötterna i stavar. Lägg i ugnsfast och smord form. Ringla över rapsolja och blanda om ordentligt med händerna. Strö över flingsalt och sätt i mitten av ugnen i 175 grader ca 35 minuter.
Lägg laxsidan med skinnsidan nedåt i en smord ugnsfast form. Salta köttsidan av laxen. Mixa 1 dl olivolja med persiljan, citronsaft, skal och vitlök. Blanda ner vatten och smaka av med salt och vitpeppar.
Ringla lite av oljan över laxen. Spara resten av gremolatan som sås till måltiden. Strö över några nypor chiliflakes. Sätt laxen i mitten av ugnen i 175 grader ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.

Annons
Annons