Riktig mat & hälsa

Hälsokryddan svartpeppar, ökar näringsupptaget i kroppen!

Peppar är samlingsnamnet på flera olika kryddor och är frukter som kommer från pepparbusken.
Grönpeppar skördar man när frukten är ung och omogen. Svartpeppar kallas det när frukten är halvmogen.
När fruktens kärna är helt mogen kallas den vitpeppar.
Peppar i olika former har använts i traditionell folkmedicin i århundraden.

Svartpeppar gör maten mer hälsosam
Svartpeppar är den absolut populäraste kryddan i världen, en mångsidig allroundkrydda som finns och är i det närmaste ett måste i de flestas kök. En riktigt god smakförhöjare i maten, men visste du att svartpeppar kan förhöja smaken även i yoghurt och vaniljglass.  🙂
Svartpeppar gör maten mer hälsosam då kroppen lättare kan ta upp näringsämnen från födan.

Svartpeppar ökar upptaget av andra ämnen i kroppen
I svartpeppar ingår piperin vilket är ett ämne som har förmågan att öka upptaget av olika substanser i kroppen som exempelvis gurkmeja eller rosenrot. Även smärtstillande läkemedel som Voltaren eller Diklofenak ger ett bättre upptag och man skulle kunna minska dosen smärtstillande läkemedel i framtiden enligt studier. Svartpeppar

Piperin påverkar tarmens slemhinnor positivt.
Piperin påverkar nämligen tarmslemhinnorna och levern positivt och gör det lättare för kroppen att ta upp ämnen.
Flera studier visar att exempelevis upptaget av  gurkmeja öka hela 2000 procent tillsammans med piperin.

Svartpeppar ökar näringsupptaget och minskar risken för magsår
Att krydda maten med svartpeppar, då från hela korn som man maler direkt över maten ( inte finmald) ökar näringsupptaget i tarmslemhinnan så att man lättare tar upp mineraler och vitaminer.

Svartpeppar främjar matsmältningen och lindrar magbesvär
Svartpeppar ökar flödet av saliv och magsafter samt stimulerar matsmältningsorganen positivt. Så även om man tror att starka kryddor som svartpeppar ska vara pest för magen så kan den tvärtom faktiskt lindra magbesvär och väderspänningar
Dessutom är svartpeppar antiinflammatorisk i tarmen så använder man svartpeppar varje dag i maten minskar risken för magsår.

Svartpeppar kan motverkar tandlossning
Eftersom att kryddan är antiinflammatorisk är svartpeppar även bra mot tandlossning. Det visar en studie gjord på råttor där man fått fram att kryddan motverkar inflammation i tandköttet samt hejdar nedbrytningen av ben i käken.

Fakta: Tidningen Land
Egen lära


One comment on “Hälsokryddan svartpeppar, ökar näringsupptaget i kroppen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]