Annons
Annons

Soppa- ängamat och linsspread

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
18 maj, 2016
Ängamatsoppa i en vit-blå tallrik

Sista tiden har inspirationen till att laga mat och blogga varit minimal och jag har visst lagat mat, men inte haft den där gnistan att göra ett blogginlägg av det.
Kvällarna har ägnats åt soffhäng. Ja ofta har jag hamnat där i soffan sista tiden då maten stått på bordet först klockan halv åtta på kvällen. Disken ska ju diskas efteråt (fråga mig om jag vill ha en diskmaskin?) och hunden ska ut på promenad. Klockan blir oftast nio- halv tio innan jag får göra kväll. Så ner i halvliggande läge i soffan för att strö -titta på TV och zappa mellan kanaler, för att efter en liten stund ta mig ut i badrummet och vidare in i sängen. I sängen har jag lyssnat på körens låtar i hörlurar och med dimmig blick följt med i noter och text, för att upptäcka att jag somnat ifrån allting vid tio.

Det har det varit en hektisk vår, och alla lediga helger har jag haft fullt upp med utbildningar och min kör som bland annat var och tävlade för bedömning i kvinnlig barbershop i Karlstad för två veckor sedan. När jag tänker efter har jag faktiskt inte varit ledig en hel helg sedan i början av mars. Med ledig menar jag att få bara vara hemma i lugn och ro.

Jag har testat Linas matkasse en vecka.
Allt för att slippa tänka själv och för att slippa handla. Jätte smidigt och skönt när tiden inte riktigt räcker till. Jag valde den flexitariska kassen, och en av rätterna var klassisk ängamat. Den blev fantastiskt god och många av ingredienserna i kassen var faktiskt ekologiska. Me like!

Annons

Här är receptet på Linas soppa, lite modifierad då jag vill utesluta mejeri och gluten. Till linsspreaden fanns det med bröd, men jag valde att bre den på mitt glutenfria fröknäcke
Mums!

Soppa- Ängamat med linsspread
4 portioner

Linsspread
400 g röda linser, kokta, eko
1/2 kruka timjan, eko
Saft och skal av en halv ekologisk citron
1 vitlöksklyfta, pressad
ev. några droppar olivolja
Örtsalt och svartpeppar
Soppa
2 medelstora potatisar, eko
2 morötter, eko
1 knippe vårlök, eko
1 vitlöksklyfta, eko
0,5 huvud blomkål, eko
1 knippe grön sparris, eko
7 dl grönsaksbuljong, eko
3 dl (havre)grädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1/2 ekologisk citron i klyftor
färsk timjan, eko
2 dl vatten
0,5 tsk havssalt
1 msk+ 2 msk kokosolja utan smak

Gör så här:
Börja med att finhacka en halv kruka timjan och häll av linserna i ett durkslag. Låt de rinna av ordentligt. Lägg timjan och linser i en mixer. Tillsätt skalet och saften av en halv, väl tvättad citron. Pressa i vitlöksklyftan och krydda med örtsalt och svartpeppar. Mixa alltsammans till en slät spread. Ställ kallt en stund.

Soppan:
Skala potatisen och skiva i tunna, mindre bitar och strimla vårlöken. Skär hälften av blomkålshuvudet i små buketter. Ta gärna med stocken i soppan. Skär av roten från sparrisen och skär i grova bitar. Spara knopparna.
Skala och skär morötterna i slantar.
Hetta upp 2 matskedar kokosolja i en gryta och fräs vårlök och en pressad vitlök lätt i några minuter. Tillsätt hälften av blomkålen och sparrisstjälkar och låt fräs med en stund. Häll över grönsaksbuljong. Koka upp och låt sjuda ca tio minuter. Mixa soppan slät, tillsätt grädde och koka upp.
Koka upp 2 dl vatten med 1/2 tsk salt och en matsked kokosolja. Lägg med resten av blomkålen, morotsslantar och koka al dente ca två minuter. Tillsätt sparrisknopparna och koka ytterligare två minuter. Häll av av vattnet och lägg ner i den mixade soppan.
Strö över finhackad timjan. Servera med citronklyftor att pressa över soppan och tillbehör av fröknäcke med linsspread som pålägg.

Ha det fint!

// Mia

 

 

Annons
Annons