Riktig mat & hälsa
Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare

Mors Dag: Rawfood cheesecake med hallonsås

Mors dag på söndag!
I morse gjorde jag en cheesecake- rawfood till mors dag. Rawfood blev det för att jag helst äter det i bakverk. Kakan är gluten- och laktosfri och förstås utan socker. Botten är som kola och den syrliga fyllningen bryter av fint mot det söta och tillsammans med hallonsåsen är den ljuvligt, underbart god!
kakan går jättebra att göra dagar i förväg då du kan frysa in den och ta fram femton minuter innan servering.

Ha en fin helg!
Mia

Rawfood cheesecake med hallonsås
Botten:
2, 5 dl dadlar urkärnade och blötlagda minst 1 timme
3 dl mandelmjöl
1 krm salt

Fyllning:
3 dl ekologiska cashewnötter, blötlagda minst 3 timmar
1 dl kokosgrädde, eko
0,5 dl kokosolja, eko
3 msk citronsaft och skal av 1/2 citron, eko
3 msk honung, KRAV
1/2 krm salt

Hallonsås:
2 dl pressad saft av en apelsin
3 dl hallon
1.5 tsk vaniljpulver
eventuellt lite sötning exempelvis honung, agave

Gör så här:
Mixa dadlar och mandelmjöl till en kladdig smet. Tryck ut i en springform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.
Häll av vattnet från cashewnötterna och med övriga ingredienser till en len smet. Jag tog bara en matsked sötning- honung, men vill du ha mer av den varan så kan du öka med en matsked till. Tänk på att kakans botten är väldigt söt, så det är godast om fyllningen bryter av med lite syrlighet.
Bred smeten över botten. Ställ i frysen minst 2 timmar.

Hallonsås:
Blanda de tinade hallonen med apelsinsaft och övriga ingredienser. Mixa fint.
Servera till cheesecaken.


One comment on “Mors Dag: Rawfood cheesecake med hallonsås

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]