Riktig mat & hälsa
Fransk Galette med ägg, skinka och ruccola

Matiga galettes med prosciutto, pesto och tomater

Idag är det skolavslutning i Nynäshamn och otroligt nog vackert väder och lagom varmt. Det är mysigare att stå på skolgården i solsken än under ett paraply och frysa.

Crepes är en maträtt som jag inte ätit så ofta sen jag slutade med gluten. Men det är fantastiskt gott med olika fyllningar ibland.

Galettes som kommer från Bretagne är franska boveteplättar. Bovete är faktiskt en av människans äldsta livsmedel. Förr fick man skatta för vete i Frankrike och därför använde man istället bovete. Galette betyder våffla och kommer från det bretanska ordet jalet.
Bovete är inte ett sädesslag utan en ört och är glutenfritt. Ett riktigt bra alternativ till vete när man ska baka eller göra pannkakor.

 

Idag till lunch fixade jag dessa fantastiskt goda, äkta franska Galettes med prosciutto, körsbärstomater och härlig pesto, ägg och riven västerbottenost! Hur gott som helst! Och glutenfritt! 🙂 Kan säga att man blir ordentligt mätt på bara en.
Som du ser blir pannkakan brunare än pannkaka med vete. Det beror på bovetet.

// Mia

OBS! Smeten ska stå och svälla i minst 2 timmar eller helst över en natt.

Galette i stekpanna

Foto: Mia Hagenmalm

Matiga Galettes med prosciutto, pesto och tomat 
4 st
1,5 dl bovetemjöl
3 dl vatten
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Fyllning:
4 ägg, eko
oregano, EKO
8 skivor prosciutto (lufttorkad skinka)
2 nävar ruccolasallad, EKO
2 vitlöksklyftor, EKO
1/2 dl mandel, Eko (eller pinjenötter)
1 dl olivolja, EKO
ca 40 g finriven parmesanost, EKO
1 krm salt
1 krm svartpeppar
12 körsbärstomater, EKO
Riven västerbottenost

 

Gör så här:
1. Häll bovetemjöl i en bunke eller helst i en matberedare. Tillsätt ägg, vatten, salt och peppar. Blanda ordentligt. Låt smeten stå kallt och svälla i minst 2 timmar eller ännu hellre över natten.

2.Mixa ruccola med mandel, parmesan, olja, vitlök, salt och peppar tills du har en slät pesto. Låt stå kallt.
3.Vispa upp smeten. Smält matfett- smör eller kokosfett- i en stekpanna. Häll ut smet i pannan och vicka så att smeten rinner ut. Den är ganska tjock. Grädda tills smeten fått en gyllenbrun färg och vänd på kakan. Stek äggen på ena sidan. Krydda med örtsalt och oregano.
4. Lägg prosciutto på pannkakan, därefter pesto och halverade körsbärstomater, några matskedar pesto och ägget överst. Vik över kanterna som på bilden. Riv över västerbottenost och dra några drag med pepparkvarnen. Servera med lite ruccolasallad.

Bon appetit!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]