Riktig mat & hälsa
Fransk Galette med ägg, skinka och ruccola

Matiga galettes med prosciutto, pesto och tomater

Idag är det skolavslutning i Nynäshamn och otroligt nog vackert väder och lagom varmt. Det är mysigare att stå på skolgården i solsken än under ett paraply och frysa.

Crepes är en maträtt som jag inte ätit så ofta sen jag slutade med gluten. Men det är fantastiskt gott med olika fyllningar ibland.

Galettes som kommer från Bretagne är franska boveteplättar. Bovete är faktiskt en av människans äldsta livsmedel. Förr fick man skatta för vete i Frankrike och därför använde man istället bovete. Galette betyder våffla och kommer från det bretanska ordet jalet.
Bovete är inte ett sädesslag utan en ört och är glutenfritt. Ett riktigt bra alternativ till vete när man ska baka eller göra pannkakor.

Idag till lunch fixade jag dessa fantastiskt goda, äkta franska Galettes med prosciutto, körsbärstomater och härlig pesto, ägg och riven västerbottenost! Hur gott som helst! Och glutenfritt! 🙂 Kan säga att man blir ordentligt mätt på bara en.
Som du ser blir pannkakan brunare än pannkaka med vete. Det beror på bovetet.

// Mia

OBS! Smeten ska stå och svälla i minst 2 timmar eller helst över en natt.

Galette i stekpanna

Foto: Mia Hagenmalm

Matiga Galettes med prosciutto, pesto och tomat 
4 st
1,5 dl bovetemjöl
3 dl vatten
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Fyllning:
4 ägg, eko
oregano, EKO
8 skivor prosciutto (lufttorkad skinka)
2 nävar ruccolasallad, EKO
2 vitlöksklyftor, EKO
1/2 dl mandel, Eko (eller pinjenötter)
1 dl olivolja, EKO
ca 40 g finriven parmesanost, EKO
1 krm salt
1 krm svartpeppar
12 körsbärstomater, EKO
Riven västerbottenost

Gör så här:
1. Häll bovetemjöl i en bunke eller helst i en matberedare. Tillsätt ägg, vatten, salt och peppar. Blanda ordentligt. Låt smeten stå kallt och svälla i minst 2 timmar eller ännu hellre över natten.

2.Mixa ruccola med mandel, parmesan, olja, vitlök, salt och peppar tills du har en slät pesto. Låt stå kallt.
3.Vispa upp smeten. Smält matfett- smör eller kokosfett- i en stekpanna. Häll ut smet i pannan och vicka så att smeten rinner ut. Den är ganska tjock. Grädda tills smeten fått en gyllenbrun färg och vänd på kakan. Stek äggen på ena sidan. Krydda med örtsalt och oregano.
4. Lägg prosciutto på pannkakan, därefter pesto och halverade körsbärstomater, några matskedar pesto och ägget överst. Vik över kanterna som på bilden. Riv över västerbottenost och dra några drag med pepparkvarnen. Servera med lite ruccolasallad.

Bon appetit!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]

Raw kanelbullar på ett fat och koppar med blå blommor i bakgrunden

Rawfood kanelbullar

Blogginlägg

Igår var jag på genrep för bästa Rönninge Show Chorus som i dagarna åker till Las Vegas och lämnar över guldmedaljen till den kör som tar hem världsmästerskapen i årets tävlingar i helgen. Ni som läser min blogg vet att min kör Rönninge Show Chorus vann VM i Las Vegas 2016. Åh! Vilket framträdande de […]

Kanelbullar som säljs i förmån för cancerfonden

Därför skiter jag i rosa oktober

Blogginlägg

Så är vi inne i oktober igen. Denna månad då alla butiker lyser upprosa kampanjen med söta sockerbullar från Bonjour, rosa godis i form av bilar från Fazer, cancerogena hudvårdsprodukter och  icke ekologiska livsmedelsprodukter som giftiga vindruvor och ägg från burhöns med rosa band, påsar och kartonger. Bröstcancerfondens rosa kampanj har blivit marknadsförarnas stora, våta […]

Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Höstig kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

Övrigt

Från att vädret bjöd på kyla förra veckan blev det plötsligt lite värmare igen. Det är välkommet även om man vet att värmen inte är här för att stanna. Nu finns ingen återvändo. Hösten är här och det är bara några dagar kvar tills oktober och det är ett helt halvår till fram till våren.  […]

Amerikanska äppelpannkakor

Övrigt

Trots att det fortfarande är väldigt grönt i naturen kan man-iallafall jag, lite förvånat ana att hösten är på väg. Kvällarna är mörkare och det känns kyligare ute. För mig känns det lite snopet  för jag känner mig  snuvad på sommaren i år. Det är  som att kroppen liksom fortfarande väntar på sol och värme och på de […]

Plast i hela världens kranvatten.

Övrigt

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då  att det på något sätt inte skulle påverka oss? -Sherri Mason vid State University of New York   FLERA MILJARDER MÄNNISKOR FÅR I SIG MIKROPLASTER GENOM KRANVATTEN Hela 83 procent av kranvattenprov som har tagits runt om i världen innehöll plast. Det visar […]

Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]