Riktig mat & hälsa
Rosenvatten på små glasflaskor med rosor i bakgrunden

Hemmagjort rosenvatten- återfuktande för huden, och som smaksättning i matlagning

Usch vilken seeeg dag det är idag!  Regnet har öst ner hela natten och det fortsätter idag. Jag hade tänkt ta itu med tvätten, städa och göra något gott till midsommar att lägga upp på bloggen, men ingenting har blivit av. Ännu! Jag hoppas att energin infinner sig innan dagen är slut.

Rosenblad

Foto: Mia Hagenmalm

Men igår tillverkade jag i alla fall lite romantiskt rosenvatten!
Ett rosenvatten som jag faktiskt från början, tänkt  använda i en dessert. Men man ska ha så väldigt lite i desserten så resten ska jag faktisk spara på flaska  och använda på huden i ansiktet. Huden älskar nämligen rosenvatten!
Man har använt kronbladen i tusentals år för att tillverka rosenvatten och det har även haft en stor betydelse  inom traditionell naturmedicin.

Rosenvatten är återfuktande, pH-balanserande, lugnande, läkande, antibakteriell, uppiggande och sammandragande för ytliga blodkärl. Och du kan använda det hur mycket som helst. Även i badet! 🙂

Hur som helst! I matlagning kan man också använda rosenvatten. Förr var det en väldigt vanlig smaksättning och vattnet har använts för det ändamålet
i flera tusen år. I Sverige använde man flitigt rosenvatten under semmeltiden fram till 1700-talet då det sen blev trendigare med mer rena smaker i maten. Men fortfarande kan man hitta recept med rosenvatten som i exempel baklava.
Man ska dock vara försiktig med doseringen och smaka sig fram. En tesked kan räcka i en dessert eller maträtt för två personer så att inte smaken tar över för mycket. Den ska bara anas. Det är även jättegott och förhöjer smaken om du har en droppe i tillexempel citronsaften eller i fruktsalladen.
Som sagt ska jag ha rosenvatten i en dessert. Nyfiken? Recept kommer på bloggen, så håll utkik.

Rosenvatten
50 g rosenblad
1, 25 dl vatten

Rosenblad i vatten i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Finhacka rosenbladen och lägg dem i en skål.
Häll över kokande vatten. Låt stå och dra över natten.
Sila av bladen och häll upp på väl rengjord flaska. Förvaras i kylen.

 


2 comments on “Hemmagjort rosenvatten- återfuktande för huden, och som smaksättning i matlagning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]