Hemmagjort rosenvatten- återfuktande för huden, och som smaksättning i matlagning | Riktig mat & hälsa
Riktig mat & hälsa
Rosenvatten på små glasflaskor med rosor i bakgrunden

Hemmagjort rosenvatten- återfuktande för huden, och som smaksättning i matlagning

Usch vilken seeeg dag det är idag!  Regnet har öst ner hela natten och det fortsätter idag. Jag hade tänkt ta itu med tvätten, städa och göra något gott till midsommar att lägga upp på bloggen, men ingenting har blivit av. Ännu! Jag hoppas att energin infinner sig innan dagen är slut.

Rosenblad

Foto: Mia Hagenmalm

Men igår tillverkade jag i alla fall lite romantiskt rosenvatten!
Ett rosenvatten som jag faktiskt från början, tänkt  använda i en dessert. Men man ska ha så väldigt lite i desserten så resten ska jag faktisk spara på flaska  och använda på huden i ansiktet. Huden älskar nämligen rosenvatten!
Man har använt kronbladen i tusentals år för att tillverka rosenvatten och det har även haft en stor betydelse  inom traditionell naturmedicin.

Rosenvatten är återfuktande, pH-balanserande, lugnande, läkande, antibakteriell, uppiggande och sammandragande för ytliga blodkärl. Och du kan använda det hur mycket som helst. Även i badet! 🙂

Hur som helst! I matlagning kan man också använda rosenvatten. Förr var det en väldigt vanlig smaksättning och vattnet har använts för det ändamålet
i flera tusen år. I Sverige använde man flitigt rosenvatten under semmeltiden fram till 1700-talet då det sen blev trendigare med mer rena smaker i maten. Men fortfarande kan man hitta recept med rosenvatten som i exempel baklava.
Man ska dock vara försiktig med doseringen och smaka sig fram. En tesked kan räcka i en dessert eller maträtt för två personer så att inte smaken tar över för mycket. Den ska bara anas. Det är även jättegott och förhöjer smaken om du har en droppe i tillexempel citronsaften eller i fruktsalladen.
Som sagt ska jag ha rosenvatten i en dessert. Nyfiken? Recept kommer på bloggen, så håll utkik.

Rosenvatten
50 g rosenblad
1, 25 dl vatten

Rosenblad i vatten i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Finhacka rosenbladen och lägg dem i en skål.
Häll över kokande vatten. Låt stå och dra över natten.
Sila av bladen och häll upp på väl rengjord flaska. Förvaras i kylen.

 


2 comments on “Hemmagjort rosenvatten- återfuktande för huden, och som smaksättning i matlagning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]