Riktig mat & hälsa
Rosenvatten på små glasflaskor med rosor i bakgrunden

Hemmagjort rosenvatten- återfuktande för huden, och som smaksättning i matlagning

Usch vilken seeeg dag det är idag!  Regnet har öst ner hela natten och det fortsätter idag. Jag hade tänkt ta itu med tvätten, städa och göra något gott till midsommar att lägga upp på bloggen, men ingenting har blivit av. Ännu! Jag hoppas att energin infinner sig innan dagen är slut.

Rosenblad

Foto: Mia Hagenmalm

Men igår tillverkade jag i alla fall lite romantiskt rosenvatten!
Ett rosenvatten som jag faktiskt från början, tänkt  använda i en dessert. Men man ska ha så väldigt lite i desserten så resten ska jag faktisk spara på flaska  och använda på huden i ansiktet. Huden älskar nämligen rosenvatten!
Man har använt kronbladen i tusentals år för att tillverka rosenvatten och det har även haft en stor betydelse  inom traditionell naturmedicin.

Rosenvatten är återfuktande, pH-balanserande, lugnande, läkande, antibakteriell, uppiggande och sammandragande för ytliga blodkärl. Och du kan använda det hur mycket som helst. Även i badet! 🙂

Hur som helst! I matlagning kan man också använda rosenvatten. Förr var det en väldigt vanlig smaksättning och vattnet har använts för det ändamålet
i flera tusen år. I Sverige använde man flitigt rosenvatten under semmeltiden fram till 1700-talet då det sen blev trendigare med mer rena smaker i maten. Men fortfarande kan man hitta recept med rosenvatten som i exempel baklava.
Man ska dock vara försiktig med doseringen och smaka sig fram. En tesked kan räcka i en dessert eller maträtt för två personer så att inte smaken tar över för mycket. Den ska bara anas. Det är även jättegott och förhöjer smaken om du har en droppe i tillexempel citronsaften eller i fruktsalladen.
Som sagt ska jag ha rosenvatten i en dessert. Nyfiken? Recept kommer på bloggen, så håll utkik.

Rosenvatten
50 g rosenblad
1, 25 dl vatten

Rosenblad i vatten i en vit skål

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Finhacka rosenbladen och lägg dem i en skål.
Häll över kokande vatten. Låt stå och dra över natten.
Sila av bladen och häll upp på väl rengjord flaska. Förvaras i kylen.

 


2 comments on “Hemmagjort rosenvatten- återfuktande för huden, och som smaksättning i matlagning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]