Riktig mat & hälsa
Citronsorbet i en kaffekopp

Citronsorbet med rosenvatten & kanderade rosenblad

Så ska jag då avslöja min hemlighet, den om vad jag ska med rosenvatten till.  🙂
Rosenvatten finns förstås att köpa, eventuellt i hälsokostbutiker, men jag gjorde som sagt eget rosenvatten häromdagen. Läs hur här!
Och idag tänkte jag bjuda på en liten annorlunda men lyxig sorbet, och till det kanderade rosenblad. Förstås utan vitt socker.

Kanderade rosenblad
10 stycken rosenblad
1 äggvita
2 msk kokossocker

Gör så här:
Kanderade rosenblad:

Välj fina nyutslagna rosor.Plocka av rosenblad från rosen och skölj dem under vatten. Torka dem noga. Pensla uppvispad äggvita med en fin pensel på båda sidor  och över hela kronbladet. Hela bladet ska täckas. ( du kan ta av äggvitan som du vispat till sorben).  Se till att det blir fint fördelat och inte några klumpar. Doppa bladen i kokossocker så at det täcker bägge sidor. Lägg de kanderade rosenbladen på ett bakplåtspapper och ställ dem i ugnen på 40 grader med luckan på glänt. Låt torka över natten. De ska vara hårda.

Rosenblad på ett bakplåtspapper

Foto: Mia Hagenmalm

Citron-och Rosensorbet
1 citroner, saft och skal
3 dl vatten
1 1/2 dl sukrin melis
3 äggvitor
en knivsudd gurkmeja
5 rosenblad, hackade
1 tsk rosenvatten

Gör så här:
Pressa saften ur citronerna och riv skalet lätt från båda. Blanda med vatten i en kastrull  tillsammans med sukrin melis. Värm upp och rör tills sukrinet har löst upp sig. Låt svalna. Häll ner rosenvatten, rosenblad och gurkmeja. OBS! Gurkmejan ska bara färga citronsaften gul- inte smaka, så var försiktig.

Äggvitot vispade till ett hårt skum

Foto: Mia Hagenmalm

Vispa äggvitor till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i citronsaften. Frys blandningen i en glassmaskin eller i en bunke. Om du fryser i en bunke måste du vara noga att ta ut varje halvtimme och röra omkring i smeten. Jag körde på med elvispen en gång i halvtimmen.
Servera citronsorben genast, antingen med de kanderade rosenbladen eller med bär. Eller ät helt enkelt som den är. Ljuvligt!

Ha en trevlig dag!

Mia

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]

Raw kanelbullar på ett fat och koppar med blå blommor i bakgrunden

Rawfood kanelbullar

Blogginlägg

Igår var jag på genrep för bästa Rönninge Show Chorus som i dagarna åker till Las Vegas och lämnar över guldmedaljen till den kör som tar hem världsmästerskapen i årets tävlingar i helgen. Ni som läser min blogg vet att min kör Rönninge Show Chorus vann VM i Las Vegas 2016. Åh! Vilket framträdande de […]

Kanelbullar som säljs i förmån för cancerfonden

Därför skiter jag i rosa oktober

Blogginlägg

Så är vi inne i oktober igen. Denna månad då alla butiker lyser upprosa kampanjen med söta sockerbullar från Bonjour, rosa godis i form av bilar från Fazer, cancerogena hudvårdsprodukter och  icke ekologiska livsmedelsprodukter som giftiga vindruvor och ägg från burhöns med rosa band, påsar och kartonger. Bröstcancerfondens rosa kampanj har blivit marknadsförarnas stora, våta […]

Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Höstig kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

Övrigt

Från att vädret bjöd på kyla förra veckan blev det plötsligt lite värmare igen. Det är välkommet även om man vet att värmen inte är här för att stanna. Nu finns ingen återvändo. Hösten är här och det är bara några dagar kvar tills oktober och det är ett helt halvår till fram till våren.  […]

Amerikanska äppelpannkakor

Övrigt

Trots att det fortfarande är väldigt grönt i naturen kan man-iallafall jag, lite förvånat ana att hösten är på väg. Kvällarna är mörkare och det känns kyligare ute. För mig känns det lite snopet  för jag känner mig  snuvad på sommaren i år. Det är  som att kroppen liksom fortfarande väntar på sol och värme och på de […]

Plast i hela världens kranvatten.

Övrigt

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då  att det på något sätt inte skulle påverka oss? -Sherri Mason vid State University of New York   FLERA MILJARDER MÄNNISKOR FÅR I SIG MIKROPLASTER GENOM KRANVATTEN Hela 83 procent av kranvattenprov som har tagits runt om i världen innehöll plast. Det visar […]

Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]