Riktig mat & hälsa
Citronsorbet i en kaffekopp

Citronsorbet med rosenvatten & kanderade rosenblad

Så ska jag då avslöja min hemlighet, den om vad jag ska med rosenvatten till.  🙂
Rosenvatten finns förstås att köpa, eventuellt i hälsokostbutiker, men jag gjorde som sagt eget rosenvatten häromdagen. Läs hur här!
Och idag tänkte jag bjuda på en liten annorlunda men lyxig sorbet, och till det kanderade rosenblad. Förstås utan vitt socker.

Kanderade rosenblad
10 stycken rosenblad
1 äggvita
2 msk kokossocker

Gör så här:
Kanderade rosenblad:

Välj fina nyutslagna rosor.Plocka av rosenblad från rosen och skölj dem under vatten. Torka dem noga. Pensla uppvispad äggvita med en fin pensel på båda sidor  och över hela kronbladet. Hela bladet ska täckas. ( du kan ta av äggvitan som du vispat till sorben).  Se till att det blir fint fördelat och inte några klumpar. Doppa bladen i kokossocker så at det täcker bägge sidor. Lägg de kanderade rosenbladen på ett bakplåtspapper och ställ dem i ugnen på 40 grader med luckan på glänt. Låt torka över natten. De ska vara hårda.

Rosenblad på ett bakplåtspapper

Foto: Mia Hagenmalm

Citron-och Rosensorbet
1 citroner, saft och skal
3 dl vatten
1 1/2 dl sukrin melis
3 äggvitor
en knivsudd gurkmeja
5 rosenblad, hackade
1 tsk rosenvatten

Gör så här:
Pressa saften ur citronerna och riv skalet lätt från båda. Blanda med vatten i en kastrull  tillsammans med sukrin melis. Värm upp och rör tills sukrinet har löst upp sig. Låt svalna. Häll ner rosenvatten, rosenblad och gurkmeja. OBS! Gurkmejan ska bara färga citronsaften gul- inte smaka, så var försiktig.

Äggvitot vispade till ett hårt skum

Foto: Mia Hagenmalm

Vispa äggvitor till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i citronsaften. Frys blandningen i en glassmaskin eller i en bunke. Om du fryser i en bunke måste du vara noga att ta ut varje halvtimme och röra omkring i smeten. Jag körde på med elvispen en gång i halvtimmen.
Servera citronsorben genast, antingen med de kanderade rosenbladen eller med bär. Eller ät helt enkelt som den är. Ljuvligt!

Ha en trevlig dag!

Mia

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]