Riktig mat & hälsa
Citronsorbet i en kaffekopp

Citronsorbet med rosenvatten & kanderade rosenblad

Så ska jag då avslöja min hemlighet, den om vad jag ska med rosenvatten till.  🙂
Rosenvatten finns förstås att köpa, eventuellt i hälsokostbutiker, men jag gjorde som sagt eget rosenvatten häromdagen. Läs hur här!
Och idag tänkte jag bjuda på en liten annorlunda men lyxig sorbet, och till det kanderade rosenblad. Förstås utan vitt socker.

Kanderade rosenblad
10 stycken rosenblad
1 äggvita
2 msk kokossocker

Gör så här:
Kanderade rosenblad:

Välj fina nyutslagna rosor.Plocka av rosenblad från rosen och skölj dem under vatten. Torka dem noga. Pensla uppvispad äggvita med en fin pensel på båda sidor  och över hela kronbladet. Hela bladet ska täckas. ( du kan ta av äggvitan som du vispat till sorben).  Se till att det blir fint fördelat och inte några klumpar. Doppa bladen i kokossocker så at det täcker bägge sidor. Lägg de kanderade rosenbladen på ett bakplåtspapper och ställ dem i ugnen på 40 grader med luckan på glänt. Låt torka över natten. De ska vara hårda.

Rosenblad på ett bakplåtspapper

Foto: Mia Hagenmalm

Citron-och Rosensorbet
1 citroner, saft och skal
3 dl vatten
1 1/2 dl sukrin melis
3 äggvitor
en knivsudd gurkmeja
5 rosenblad, hackade
1 tsk rosenvatten

Gör så här:
Pressa saften ur citronerna och riv skalet lätt från båda. Blanda med vatten i en kastrull  tillsammans med sukrin melis. Värm upp och rör tills sukrinet har löst upp sig. Låt svalna. Häll ner rosenvatten, rosenblad och gurkmeja. OBS! Gurkmejan ska bara färga citronsaften gul- inte smaka, så var försiktig.

Äggvitot vispade till ett hårt skum

Foto: Mia Hagenmalm

Vispa äggvitor till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i citronsaften. Frys blandningen i en glassmaskin eller i en bunke. Om du fryser i en bunke måste du vara noga att ta ut varje halvtimme och röra omkring i smeten. Jag körde på med elvispen en gång i halvtimmen.
Servera citronsorben genast, antingen med de kanderade rosenbladen eller med bär. Eller ät helt enkelt som den är. Ljuvligt!

Ha en trevlig dag!

Mia

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]