Riktig mat & hälsa
Morotsbiffar i en vit form

Veganska morotsbiffar med tomat- och persikosalsa

Alla som läser min blogg vet att jag går mer och mer över till vegetarisk kost och jag försöker ta med dottern i mitt val men det är inte helt lätt. Som igår när jag bad henne att välja mellan pannbiff och vegetariska biffar och hon valde vegetariskt för att det lät mer spännande. Jag frågade sen om hon gillade morotsbiffarna jag gjort och då sa hon ja. Sen satt hon ändå och tog pyttesmå bitar från biffen och när vi ätit klart hade hon bara fått i sig halva. Jag frågade igen om hon inte tyckte om den.
-Jo lite, men det smakar konstigt sa hon då.
Nåväl. Jag har hört att man måste smaka ca  tolv gånger på en ny smak innan man vet om man tycker om eller inte. Så jag får väl göra morotsbiffar elva gånger till innan jag vet säkert om hon tycker om eller inte. 🙂

Jag tycker iallafall att de är supergoda. De tog dock lite tid att göra då jag som vanligt föredrar att göra allt från grunden. Det ingår nämligen röda linser i dessa goda biffar och de måste ju kokas innan. Självklart går det att köpa färdigt om man så vill.
Salsan, den gillade även dottern, kom till för att jag hade just tomat och persikor hemma. Supergott!

Alla ingredienser är ekologiska

Morotsbiffar med tomat- och persikosalsa.
6 st

2 dl röda linser
1 grönsaksbuljong
3 morötter
2 msk olivolja
1/2 dl rött vin
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk torkad oregano
1 dl potatismjöl
2 msk pofiber
herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar

Tomat- och persikosalsa i en svartoch vitrandig skål

Foto: Mia Hagenmalm

Tomat- och persikosalsa
10 körsbärstomater i halvor
1/2 gul lök, finhackad
1- 1/2 persika
1 citron, saften av
1 krm örtsalt
2 krm samabal oelek
1 tsk koriander

Gör så här:
Koka upp linser tillsammans med vatten och buljong. Koka 5 minuter mindre tid än vad som står på paketet. De ska inte vara helt klara. Häll av eventuellt vatten och ställ att svalna.

Skala och riv morötter och lök  samt vitlök grovt. Mixa linser tillsammans med olivolja till en geggig smet. Blanda med morötter och lök och sedan övriga ingredienser. Forma till lagom stora biffar.
(Du kan provsteka en liten biff för att se om den håller ihop. Om inte ta en matsked pofiber till). Stek i smör eller smaklös kokosolja.

Salsan:
Skär tomater i halvor och finhacka löken. Skala persikan och skär i mindre bitar. Pressa en liten citron och smaksätt saften med örtsalt, sambal och koriander. Häll dressingen över tomatröran. Låt stå kallt en stund. Servera till morotsbiffarna.

 


2 comments on “Veganska morotsbiffar med tomat- och persikosalsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]

Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]