Riktig mat & hälsa
Hemmagjort syrat smör i smörpapper

Hemmagjort mjölksyrat smör

Det är det nyttigt att mjölksyra eller fermentera grönsaker och jag gör det ganska ofta.
Varför? Anledningarna är många. Läs mer i inlägget: Vad är mjölksyrade grönsaker?

Jag brukar syra exempelvis kål och morötter som jag äter några matskedar av varje dag. Mjölksyrning är nyttigt för mag-tarmfloran då det bildas bra bakterier som gör att vi tar upp näringen i form av vitaminer och mineraler mycket bättre från kosten. Bra bakterier i mjölksyrade grönsaker håller mindre bra bakterier borta.
Ju bättre tarmflora vi har desto bättre immunförsvar. Hela 70 procent av vårt immunförsvar sitter i magen.
En annan bra grej med mjölksyrat är att man får ett bra GI och då höjs inte vårt blodsocker lika mycket vid måltid.

Syrat smör är en delikatess
Men det är inte bara grönsaker som går att mjölksyra. Du kan även syra både bär, frukt och mejerivaror. Filmjölk och yoghurt har ju en bra bakteriekultur. Och i dagarna har jag testat syrat smör.
Syrat smör är en delikatess och mycket nyttigare än vanligt smör. Smöret får en syrlig smak och som enda pålägg är det en delikatess. Jag gjorde vitlökssmör till maten igår. Det var en riktig smakhöjare att göra av syrat smör. Du måste testa!

Att mjölksyra smör är jätteenkelt.

// Mia

(Receptet hittade jag i tidningen Land)

Mjölksyrat smör
5 dl grädde ( måste vara 40 fetthalt)
2 msk filmjölk
salt

Gör så här:
* Blanda grädde och filmjölk i en skål och vispa/rör runt ordentligt.
Täck skålen med en handduk eller platsfilm och låt stå framme i rumstemperatur i 8 timmar.

* Vispa grädden länge med elvisp. När det blivit övervispad grädde vispar du mer tills du får en grynig massa.
* Fortsätt ändå att vispa trots att ingenting händer tills massan börjar separera och kärnmjölken frigörs. Kärnmjölk är en vattenliknande vätska.

Vispat smör och vassle

Foto: Mia Hagenmalm

* Häll av kärnmjölken genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska.Lägg tillbaka smöret i skålen och vispa  i salt efter behag. Var försiktig med saltet så det inte blir för mycket. Det är inte gott.
* Lägg smöret i en skål eller i smörpapper och förvara i kylen.
Ta fram smöret en stund innan det serveras så det blir mjukt. Då framträder smakerna bättre.


3 comments on “Hemmagjort mjölksyrat smör

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]