Riktig mat & hälsa
Hemmagjort syrat smör i smörpapper

Hemmagjort mjölksyrat smör

Det är det nyttigt att mjölksyra eller fermentera grönsaker och jag gör det ganska ofta.
Varför? Anledningarna är många. Läs mer i inlägget: Vad är mjölksyrade grönsaker?

Jag brukar syra exempelvis kål och morötter som jag äter några matskedar av varje dag. Mjölksyrning är nyttigt för mag-tarmfloran då det bildas bra bakterier som gör att vi tar upp näringen i form av vitaminer och mineraler mycket bättre från kosten. Bra bakterier i mjölksyrade grönsaker håller mindre bra bakterier borta.
Ju bättre tarmflora vi har desto bättre immunförsvar. Hela 70 procent av vårt immunförsvar sitter i magen.
En annan bra grej med mjölksyrat är att man får ett bra GI och då höjs inte vårt blodsocker lika mycket vid måltid.

Syrat smör är en delikatess
Men det är inte bara grönsaker som går att mjölksyra. Du kan även syra både bär, frukt och mejerivaror. Filmjölk och yoghurt har ju en bra bakteriekultur. Och i dagarna har jag testat syrat smör.
Syrat smör är en delikatess och mycket nyttigare än vanligt smör. Smöret får en syrlig smak och som enda pålägg är det en delikatess. Jag gjorde vitlökssmör till maten igår. Det var en riktig smakhöjare att göra av syrat smör. Du måste testa!

Att mjölksyra smör är jätteenkelt.

// Mia

(Receptet hittade jag i tidningen Land)

Mjölksyrat smör
5 dl grädde ( måste vara 40 fetthalt)
2 msk filmjölk
salt

Gör så här:
* Blanda grädde och filmjölk i en skål och vispa/rör runt ordentligt.
Täck skålen med en handduk eller platsfilm och låt stå framme i rumstemperatur i 8 timmar.

* Vispa grädden länge med elvisp. När det blivit övervispad grädde vispar du mer tills du får en grynig massa.
* Fortsätt ändå att vispa trots att ingenting händer tills massan börjar separera och kärnmjölken frigörs. Kärnmjölk är en vattenliknande vätska.

Vispat smör och vassle

Foto: Mia Hagenmalm

* Häll av kärnmjölken genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska.Lägg tillbaka smöret i skålen och vispa  i salt efter behag. Var försiktig med saltet så det inte blir för mycket. Det är inte gott.
* Lägg smöret i en skål eller i smörpapper och förvara i kylen.
Ta fram smöret en stund innan det serveras så det blir mjukt. Då framträder smakerna bättre.


3 comments on “Hemmagjort mjölksyrat smör

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]