Annons
Annons

Hemmagjort mjölksyrat smör

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
14 oktober, 2016
Hemmagjort syrat smör i smörpapper

Det är det nyttigt att mjölksyra eller fermentera grönsaker och jag gör det ganska ofta.
Varför? Anledningarna är många. Läs mer i inlägget: Vad är mjölksyrade grönsaker?

Jag brukar syra exempelvis kål och morötter som jag äter några matskedar av varje dag. Mjölksyrning är nyttigt för mag-tarmfloran då det bildas bra bakterier som gör att vi tar upp näringen i form av vitaminer och mineraler mycket bättre från kosten. Bra bakterier i mjölksyrade grönsaker håller mindre bra bakterier borta.
Ju bättre tarmflora vi har desto bättre immunförsvar. Hela 70 procent av vårt immunförsvar sitter i magen.
En annan bra grej med mjölksyrat är att man får ett bra GI och då höjs inte vårt blodsocker lika mycket vid måltid.

Annons

Syrat smör är en delikatess
Men det är inte bara grönsaker som går att mjölksyra. Du kan även syra både bär, frukt och mejerivaror. Filmjölk och yoghurt har ju en bra bakteriekultur. Och i dagarna har jag testat syrat smör.
Syrat smör är en delikatess och mycket nyttigare än vanligt smör. Smöret får en syrlig smak och som enda pålägg är det en delikatess. Jag gjorde vitlökssmör till maten igår. Det var en riktig smakhöjare att göra av syrat smör. Du måste testa!

Att mjölksyra smör är jätteenkelt.

// Mia

(Receptet hittade jag i tidningen Land)

Mjölksyrat smör
5 dl grädde ( måste vara 40 fetthalt)
2 msk filmjölk
salt

Gör så här:
* Blanda grädde och filmjölk i en skål och vispa/rör runt ordentligt.
Täck skålen med en handduk eller platsfilm och låt stå framme i rumstemperatur i 8 timmar.

* Vispa grädden länge med elvisp. När det blivit övervispad grädde vispar du mer tills du får en grynig massa.
* Fortsätt ändå att vispa trots att ingenting händer tills massan börjar separera och kärnmjölken frigörs. Kärnmjölk är en vattenliknande vätska.

Vispat smör och vassle
Foto: Mia Hagenmalm

* Häll av kärnmjölken genom en finmaskig sil och pressa ur all vätska.Lägg tillbaka smöret i skålen och vispa i salt efter behag. Var försiktig med saltet så det inte blir för mycket. Det är inte gott.
* Lägg smöret i en skål eller i smörpapper och förvara i kylen.
Ta fram smöret en stund innan det serveras så det blir mjukt. Då framträder smakerna bättre.

Annons
Annons