Annons
Annons

Bröstcancerfondens svar angående rosa sockerkampanjen!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
20 oktober, 2016

Efter att jag skrev mitt inlägg om Rosa bandets sponsorer där jag tycker att det är riktigt märkligt att BRO- Bröstcancerfondens riksorganisation låter sätta sin logga på livsmedel som innehåller socker eller på oekologiska vindruvor som är både giftiga och cancerframkallande, beslutade jag mig för att ifrågasätta ytterligare. Jag skrev ett mejl till både BRO och Cancerfonden.
Läs mitt inlägg här: Gör om rosa oktober till grön oktober

Så jag skrev helt enkelt ett mejl till Cancerfonden och även till BRO- Bröstcancerfondens riksorganisation och ifrågasatte varför man har ett samarbete med Bonjour som säljer sockersöta rosa bullar, eller med Fazer som säljer sockerstinna rosa bilar, till förmån för Rosa Bandet.
Dessutom ställde jag frågan om varför man inte istället har en grön kampanj i oktober, där man upplyser och informerar om cancerframkallande ämnen i livsmedel, hudvårdsprodukter och i textilier. Deras svar kan ni läsa nedan.

Jag frågade även angående deodoranter som innehåller aluminium.

Annons

Det finns förvisso ingen forskning som har kunnat bevisa att deodoranter med aluminium är direkt orsak till cancer men däremot har norska myndigheter uttryckt sin oro efter att man konstaterat att man får i sig 30-50 gånger mer aluminium än vad som anses riskfritt. Läs mer här: Välj en aluminiumfri deo.
Enligt studier utvecklas ofta bröstcancer i den övre och yttre delen av bröstet, alltså i området nära armhålan. Studier visar också att kemikalier som aluminium kan integrera med DNA som kan ge cellförändringar och påverka, störa tillväxten av det kvinnliga könshormonet östrogen vilket är känt att påverka tillväxt av bröstcancerceller.
Jag bär med mig minnet av att aluminium misstänktes ge en ökad risk för Alzheimers sjukdom redan för många år sedan när jag var barn.

På Cancerfonden svarade Britta NN så här:
(Jag skriver exakt hur de svarade)

”Cancerfonden har inget samarbete med Bonjour, det är Bröstcancerföreningarnas riksorganisation som har så du kan vända dig till dem med dina synpunkter om bullsamarbetet.
Cancerfonden är rådgivare i vilka produkter företagen ska lyfta under Rosa Bandet-kampanjen men företagen gör det slutliga valet.
Alla produkter i Rosa Bandet-kampanjen granskas av Cancerfondens Vetenskapliga Sekretariat för att säkerställa att de inte innehåller något cancerogent preparat för konsumenten.
Det är företagets ansvar att säkerställa att produktionen skett under hållbara förhållanden och att produkterna förehåller sig inom Livsmedelsverkets gränsvärden.
Deodoranter orsakar Inte bröstcancer eller andra cancerformer. Det är tyvärr en myt som figurerar i sociala medel.”

På Rosa bandet svarade Caroline NN så här:
”Många samlar in pengar på helt eget initiativ under oktober.
Bagaren på hörnet, skolklasser som gör saft, Ulla i sybehörsaffären osv. Många vill hjälpa till på olika sätt.

Vi har endast samarbetsavtal med utvalda företag.

BRO/ Bröstcancerfonden bortser definitivt inte från riskerna förknippade med ett allt för stort sockerintag över tid. Vi ser dock inget fel i att unna sig en godsak vid enstaka tillfällen, te x vid kanelbullens dag i oktober. desto viktigare tycker vi att man har koll på sitt dagliga sockerintag över tid och arbetar aktivt för att lyfta fram effekterna av det ”dolda sockret”. Äter man en kanelbulle eller chokladbit ser man ju att den innehåller socker och kan därför göra ett medvetet val.
Att hålla koll på vad matkassen man bär hem innehåller i form av socker man sedan får i sig är en långt viktigare diskussion att ta, som vi gärna medverkar i.”

/Mia

Annons
Annons