Annons
Annons

Samband mellan mjölkprodukter och prostata- och äggstockscancer

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
8 november, 2016
Hand häller mjölk från kanna till glas

Mjölkprodukter och prostatacancer
Läkare för framtiden skriver om tidskriften Nutrtion Journal som har publicerat en metaanalys där forskare sammanställt data från 11 studier där 700 000 personer deltagit. Man har där värderat intaget av komjölksprodukter och kommit fram till att personer som konsumerar mer mjölkprodukter har ökad risk att dö i prostatacancer. Man upptäckte att hos de manliga deltagarna som konsumerade mest mjölkprodukter ökade risken för att dö i prostatacancer med hela 50 procent jämfört med dom som konsumerade minst.

Här misstänker forskarna att det animaliska fettet och kalcium i mjölk är den bidragande orsaken till denna ökade risk.

Studie om cancer och mättat fett
En annan studie som publicerats i tidskriften Prostate Cancer and Prostatic Disease visar att män med prostatacancer får en mer aggressiv cancer vid konsumtion av mättat fett och kolesterol.

Annons

51 procent högre risk för mer aggressiv cancer jämfört med personer som åt blodfettsänkande mediciner.

Mjölkprodukter och äggstockscancer
Det finns även en studie som publicerats i Britich Journal of cancer som visar att kvinnor som konsumerar mer mjölkprodukter uppvisar ökad risk för äggstockscancer. Kvinnor som åt mest mjölkprodukter och laktos fördubblade sin risk för cancer jämfört med de som åt minst.
Ett högt kalciumintag och intag av D-vitamin minskade dock risken.

Man kan hitta andra källor till kalcium än i mjölk.
Du hittar kalcium i baljväxter, frön, nötter, fullkorn, grönsaker med gröna blad, broccoli, spenat, kål, pumpa apelsiner och så vidare.

Källa: Lakareforframtiden.se

Annons
Annons