Riktig mat & hälsa
Rawfood röda lingonbollar på ett grått fat

Raw Lingonbollar

Måste bjuda på dessa goda lingonbollar! De passar utmärkt bra som  julgodis och då inte bara för den röda färgen. De smakar ljuvligt gott också för den som gillar lite syrligt och sött som jag och de är väldigt enkla att göra.

Lingon är också ett supernyttigt bär!
Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är dessutom mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.Tanniner förlamar  bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna.
Att äta några färska eller frysta lingon dämpar även sötsug på grund av den höga halten syra. 🙂

Rawfood lingonbollar i en låda

Foto: Mia Hagenmalm

Lingonbollar
2 dl granola, jag använde Kung Markattas ekologiska
2 msk frysta lingon
1 msk kokosolja, naturell
1 msk vatten
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
1 liten nypa salt

1/2 dl lingonpulver, Jag använde Kung Markattas

Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom lingonpulvret i en mixer till en deg.
Forma till små bollar. Det blir ungefär 10 st.
Häll lingonpulver på ett fat och rulla bollarna i pulvret så att det täcker runt om. Förvara lingonbollarna i burk i kylskåp eller frysen.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]