Riktig mat & hälsa
Potatis&grönkålsoppa med morotsbacon i en vit soppskål

Potatis & grönkålssoppa med morotsbacon

Jag är väldigt förtjust i grönkål och passar på att tillaga och äta  det när det är säsong. Och det är ju så nyttigt!
Häromdagen var det ganska tomt i kylskåpet och  frysen efter jul och nyårsmaten, men en påse kvarglömd grönkål, potatis och lök hittade jag iallafall. Man tager vad man haver och gör något av det.
För att piffa till det lite stekte jag tunna skivor morot som jag kryddade med rökt paprikakrydda. Det blev verkligen riktigt gott och bröt av den milda soppan utmärkt. Vill man göra en större mängd, plussa bara på ingredienserna. Eftersom att jag hade havregrädde blev soppan helt vegansk, men naturligtvis tar du den grädde du föredrar.

Redan de forntidiga egypterna uppskattade grönkål eller kruskål som den också kallas. Växten tål frost och kan stå kvar ute trots att det kommer snö. Smaken på kålen blir dessutom mycket mildare efter några frostnätter.
Grönkål kan odlas i nästan vilken jord som helst och behöver inte vattnas särskilt mycket. Grönkål är supernyttigt och innehåller stor mängd antioxidanter som C-vitamin. Genom att äta 100 g grönkål får du i dig hela 160 procent av det dagliga intaget C-vitamin. Dessutom får du i dig både A-vitamin, K-vitamin som motverkar benskörhet och mineraler som kalcium och järn. Grönkål är dessutom mycket fiberrikt, innehåller svavel och är en källa till Omega-3 och bra för mag-tarmfloran. Grönkål sägs också motverka cancer då den dessutom är rik på karotenoider och flavonoider. Grönkål är också en för kroppen renande grönsak som rensar ut gifter. Så ta vara på grönkålen och njut av den nu när det är säsong.

Ha det bäst!
Mia

Potatis & grönkålssoppa
2 portioner
250 g potatis, eko
1 gul lök, eko
1 stor vitlöksklyfta, eko
3 kvistar grönkål, eko
5-6 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk timjan
2 dl havregrädde
svartpeppar, örtsalt
kokosolja eller olivolja till stekning
1 stor morot
Rökt paprikakrydda
kokosolja

Gör så här:
Skala och skiva potatisen tunt. Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn löken försiktigt i olivolja tills den mjuknat något. Tillsätt potatis och låt steka med löken ytterligare en stund. Häll på vatten och buljong och koka ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
Repa grönkålen från kvistarna och skölj noga under vatten. Lägg med bladen i soppan och låt koka ihop under några minuter. Ta av från värmen och mixa soppa slät. Tillsätt havregrädde och timjan och låt koka upp. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Blir soppan för tjock, späd med mer vatten.

Skala av ytterskalet på moroten. Skiva den tunt med potatisskalaren. Pudra över paprikakrydda och stek upp snabbt i olja. Låt den inte bli bränd. Servera som tilltugg i eller tillsammans med soppan.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]