Riktig mat & hälsa
Groddat bovetebröd

Glutenfritt groddbröd

Jag är uppvuxen på mackor och vem är inte det i min generation?
Jag kunde äta upp till fem hårda smörgåsar med kaviar varje kväll och till frukost åt jag Skogaholmslimpa med ost. Ingen bra frukost! Inte konstigt att jag var trött jämt. Jag startade och avslutade dagen med en sockerbomb!
Jag minns en stor reklamkampanj på 80- eller 90- talet där Brödinstitutet ( Det var alltså inte Livsmedelsverket eller Socialstyrelsens kampanj eller rekommendation) gjorde en stor kampanj och rekommenderade 8 skivor bröd om dagen, så jag trodde förstås på att det var nyttigt för mig och förstås för mina barn.
Nu äter jag inte bröd längre och jag klarar mig väldigt bra utan. Men ibland rinner snålvattnet när jag går in i en livsmedelsbutik och det luktar nygräddat bröd. Mmmm! Då kan jag längta efter att få sätta tänderna i en färsk, frasig fralla. Och det är ju verkligen otroligt gott med en varm fralla där smöret smälter. Det är det. Men för min mage är det rena döden!

Hur som helst! Ibland blir jag sugen på bröd, så därför bakar jag ibland ett bröd.
Vanligtvis blir det Fröknäcke som är ett enkelt bröd att smeta ut på ett bakplåtspapper, men igår provade jag att baka ett mjukt bröd gjort på glutenfritt bovete.
Detta bröd tar lite tid och är lite av en procedur, men helt klart värt besväret! Ibland kan glutenfritt bröd bli lite torrt, men inte det här. Det blev riktigt, riktigt saftigt! Jag provsmakade brödet med mitt mjölksyrade smör  när brödet fortfarande var varmt! Åh så gott! Men det smakade nästan bättre i morse när det fått mogna lite.

Groddat bovetemacka med skivat ägg toppad med mungbönsgroddar

Foto: Mia Hagenmalm

Bovetet ska alltså groddas i det här brödet innan det bakas och det tar några dagar. Det ska också sköljas i vatten några gånger per dag för att inte torka. Men efter tre dagar såg jag små groddsvansar komma fram och efter fem dagar kunde jag baka.

Groddat  bovete
8 dl helt bovete
Vatten
Brödet
Groddat bovete
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda, exempelvis kummin
2 till 2 1/2 dl hackade nötter. ( Jag hade pekan- och hasselnötter)

Gör så här:
Lägg bovetekärnorna i en stor bunke och fyll upp med vatten så att det täcker alla kärnorna. Låt stå minst 12 timmar.
Sila av vattnet och skölj kärnorna ordentligt i nytt vatten. Detta vatten ska sedan silas av. Nu ska bovetet sköljas och silas av 2-3 gånger om dagen. Se till att bovetet alltid är fuktigt så att groddningen kommer igång. Efter ca 3-4 dagar ser man små svansar på kornen och då är det dags att baka.

När groddningen är klar:
Mixa det groddade bovetet till en slät smet i en matberedare eller enklast med en stavmixer.
Tillsätt bakpulver salt och brödkrydda. Se till att allt blandas ordentligt. Ta därefter i valfria nötter och rör om ordentligt så att nötterna fördelas i hela smeten.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Lägg ner smeten och grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 1 1/2 timme. Känn med provsticka om det är klart.
Förvaras i kylskåp 4-5 dagar.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Övrigt

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm. Lördag 7 december kl 19 Söndag 8 december kl 14 Söndag 8 december kl 17,30 Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en […]

Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

Blogginlägg

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över  Sverige just nu och det blir knappt ljust.  Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så […]

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]