Riktig mat & hälsa
Groddat bovetebröd

Glutenfritt groddbröd

Jag är uppvuxen på mackor och vem är inte det i min generation?
Jag kunde äta upp till fem hårda smörgåsar med kaviar varje kväll och till frukost åt jag Skogaholmslimpa med ost. Ingen bra frukost! Inte konstigt att jag var trött jämt. Jag startade och avslutade dagen med en sockerbomb!
Jag minns en stor reklamkampanj på 80- eller 90- talet där Brödinstitutet ( Det var alltså inte Livsmedelsverket eller Socialstyrelsens kampanj eller rekommendation) gjorde en stor kampanj och rekommenderade 8 skivor bröd om dagen, så jag trodde förstås på att det var nyttigt för mig och förstås för mina barn.
Nu äter jag inte bröd längre och jag klarar mig väldigt bra utan. Men ibland rinner snålvattnet när jag går in i en livsmedelsbutik och det luktar nygräddat bröd. Mmmm! Då kan jag längta efter att få sätta tänderna i en färsk, frasig fralla. Och det är ju verkligen otroligt gott med en varm fralla där smöret smälter. Det är det. Men för min mage är det rena döden!

Hur som helst! Ibland blir jag sugen på bröd, så därför bakar jag ibland ett bröd.
Vanligtvis blir det Fröknäcke som är ett enkelt bröd att smeta ut på ett bakplåtspapper, men igår provade jag att baka ett mjukt bröd gjort på glutenfritt bovete.
Detta bröd tar lite tid och är lite av en procedur, men helt klart värt besväret! Ibland kan glutenfritt bröd bli lite torrt, men inte det här. Det blev riktigt, riktigt saftigt! Jag provsmakade brödet med mitt mjölksyrade smör  när brödet fortfarande var varmt! Åh så gott! Men det smakade nästan bättre i morse när det fått mogna lite.

Groddat bovetemacka med skivat ägg toppad med mungbönsgroddar

Foto: Mia Hagenmalm

Bovetet ska alltså groddas i det här brödet innan det bakas och det tar några dagar. Det ska också sköljas i vatten några gånger per dag för att inte torka. Men efter tre dagar såg jag små groddsvansar komma fram och efter fem dagar kunde jag baka.

Groddat  bovete
8 dl helt bovete
Vatten
Brödet
Groddat bovete
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda, exempelvis kummin
2 till 2 1/2 dl hackade nötter. ( Jag hade pekan- och hasselnötter)

Gör så här:
Lägg bovetekärnorna i en stor bunke och fyll upp med vatten så att det täcker alla kärnorna. Låt stå minst 12 timmar.
Sila av vattnet och skölj kärnorna ordentligt i nytt vatten. Detta vatten ska sedan silas av. Nu ska bovetet sköljas och silas av 2-3 gånger om dagen. Se till att bovetet alltid är fuktigt så att groddningen kommer igång. Efter ca 3-4 dagar ser man små svansar på kornen och då är det dags att baka.

När groddningen är klar:
Mixa det groddade bovetet till en slät smet i en matberedare eller enklast med en stavmixer.
Tillsätt bakpulver salt och brödkrydda. Se till att allt blandas ordentligt. Ta därefter i valfria nötter och rör om ordentligt så att nötterna fördelas i hela smeten.

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Lägg ner smeten och grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 1 1/2 timme. Känn med provsticka om det är klart.
Förvaras i kylskåp 4-5 dagar.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]