Annons
Annons

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
1 maj, 2017
Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt.
Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. I förra veckan gjorde jag supergoda kikärtsbiffar och igår ville jag utveckla dessa med goda kryddor och smaksättningar. Denna gång blev det bullar av smeten.
När jag lagar mat höftar jag mycket och smakar mig fram för att få rätt smak på rätten. Det brukar bli bäst, så var inte rädd för att experimentera med smaker.

Veganska sötpotatis- och kikärtsbullar
ca 8-10 st

Annons

ca 300 g sötpotatis
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
400 g kikärter
1 gul lök
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
2 msk tomatpure
2 -3 msk pofiber
örtsalt
1 kryddmått svartpeppar

Gör så här:
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka sötpotatisen i vatten med buljongtärningen tills den är mjuk. Häll av buljongen och låt svalna. Hacka löken och bryn genomskinlig i lite olja. Blanda samman löken med persilja, gräslök kryddor och tomatpure i en mixer. Häll av vattnet från kikärtorna och skölj väl. Tillsätt kikärtor, sötpotatis och pofiber med kryddblandningen och mixa till en slät smet.
Skölj händerna i vatten och forma smeten till bullar. Du kan provsteka en liten och kolla om den håller ihop. Om inte, ha i ytterligare pofiber. Lägg bullarna i en ugnsfast form på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 20- 25 minuter.
Servera med tillbehör.

Annons
Annons