Riktig mat & hälsa
Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande.
För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i den ljusa asfalten och den gråa husväggen och är i det närmaste omöjliga att upptäcka, i alla fall för mig som sömndrucket nästan just klivit upp ur sängen för att rasta kissnödiga hunden. Men hunden, pigg och ivrig som vanligt på morgonpromenaden, älskar att skrämma fåglar, så hon tog ett språng fram mot den skrikande måsungen och skällde som en tok. Stackars lilla mås! Detta innebar att mamma eller pappa mås som satt på hustaket och övervakade ungen på marken insåg faran och kom nedflygande mot mig och hunden. Och de är rejält stora, måsarna. Faktiskt större än min hund. Blixtsnabbt tar jag upp vovven i famnen och hukar för måsen som bara är några centimeter från mitt huvud. Jag kunde känna vinddraget. Och vi hade tur kan jag säga. Jag hann ta skydd innan nästa anfall. Måsar med ungar är ingen lek. De kan bli väldigt aggressiva har jag fått erfara ett flertal gånger. För några somrar sen fick jag fälla upp ett paraply för att kunna komma in i min bil då en måsunge spatserade omkring alldeles bredvid. Den måsens förälder lät mig inte komma ens flera meter i närheten av sin unge. Men så är det att bo i en sjöstad.

Men det var ju inte måsar detta inlägg skulle handla om. Jag tänkte bjuda recept på riktigt goda vegetariska burgare gjorda på tofu och grönsaker.

Tofu- och grönsaksburgare
4-5 st
300 g tofu
1 liten morot, riven
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta
4 msk tomatsås
1 tsk paprikapulver
2 tsk basilika
2 msk solrosfrön, rostade
1 1/2 tsk herbamare örtsalt
svartpeppar
1 krm chiliplver
2-3 msk potaismjöl

Gör så här:
Smula sönder tofun i en skål. Stek morotsriv och den hackade löken i kokosolja tills löken blir genomskinlig.
Tillsätt paprikapulver och pressad vitlök och låt fräsa ytterligare någon minut. Blanda ner i tofun tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med örtsalt och peppar. Tillsätt potatismjöl och forma till 4-5 biffar. Stek på medelvärme tills de är gyllenbruna. Servera med exempelvis klyftpotatis och grönsaker.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]