Riktig mat & hälsa
Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting.

Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en uppsjö av kokböcker och matmagasin. Dock har jag svårt att följa recept så egentligen har jag dem endast till att läsa  och inspireras av för att sedan själv skapa ideér som får ta form efter mitt eget huvud och smak. Jag har alltid  verkligen älskat att laga mat och experimentera fram nya smaker. Just nu har jag en period då jag nördat in mig på vegetariskt och  efter att ha tränat denna matlagningskonst ett tag vågar jag äntligen hänge mig mer och det är ju  då som man får till det lilla extra, som dessa fantastiskt goda vegoburgare som blev till igår
Jag gjorde en variant av burgarna förra veckan, men då höftade jag endast och efteråt blev jag sur på mig själv för att jag inte skrev upp recept på dem. Jag fick alltså återuppliva ingredienserna ur mitt minne och utvecklade dem även med lite nya kryddor och smaksättningar och faktiskt hade jag penna och papper och noterade mängd av allt jag hade i. De blev hur goda som helst och med tillbehör tog de smaklökarna till en ny nivå .
(Jag fick väl godkänt även av skeptiker som i vanliga fall inte äter vegetariskt).
Mosade även ihop en röra med avokado för att höja smaken ytterligare, och serverade burgaren i ett salladsblad istället för bröd. Med ytterligare tillbehör som  lökringar, skivad mozzarella och skivade tomater blev lyckan total.
Men absolut, variera efter ditt eget tycke och smak. Du vet själv bäst vad du vill ha på din burgare.
(Jag kör ekologiska ingredienser så mycket jag kan).
OBS! Är du nötallergiker kan du byta ut cashewnötterna mot exempelvis solrosfrön.

Ta hand om dig!

// Mia

Foto: Mia Hagenmalm

Vegoburgare med svamp och aubergine
Ca 10 st
250 g champinjoner,
300 g aubergine
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
5 soltorkade tomater
125 g mozzarella
3 dl cashewnötter, naturella
2 msk tomatpure
1 krm sambal olek
1 msk spiskummin
1/2 msk rökt paprika
2 msk persilja, hackad
1/2 dl potatismjöl
1/2 buljongtärning upplöst i 1 dl vatten
Örtsalt, vitpeppar och svartpeppar efter smak

Gör så här
Skala, ansa och skär aubergine, svamp och lök i mindre bitar. Pressa över vitlök.
Stek alltihop i smör i en gryta tills det blir genomskinligt och fått färg. Salta och dofta över ett uns vitpeppar. Låt svalna något. Mixa cashewnötterna.  Skär mozzarella och de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Tillsätt  svampröran tillsammans med övriga ingredienser och mixa allt slätt. Stek en liten provburgare för att kolla om den håller ihop, annars ha i lite mer potatismjöl. Stek burgarna ca 3 minuter sida och lägg över i en ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. (Ska du grilla, släng på burgarna på grillen nån minut så de får ta smak).Ta ut och servera med tillbehör te x klyftpotatis och rostad majs. Mums!

Avokadoröra
1 mosad avokado
några droppar  pressad citronsaft
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
3 msk hackad persilja
1/2 tsk torkad basilika
1 pressad vitlöksklyfta
örtsalt och svartpeppar

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Vegoburgare med svamp & aubergine

Blogginlägg

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag  idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting. Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en […]

Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Saft och vinäger- av supernyttiga medicinalväxten fläder

Blogginlägg

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka. Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och  i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt. Flera av dem är även […]

Coop dömd för ekoeffekten

Övrigt

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016. Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter. Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk. Coop kommer alltså att förbjudas att […]

Vegoburgare på ett fat

Tofu- och grönsaksburgare

Blogginlägg

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande. För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i […]

Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Ruccolapesto med bönfettuccine

Blogginlägg

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag […]

Äppeldrink med ingefära i två glas

Äppeldrink med ingefära

Blogginlägg

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot. I morgon ska jag på rockkonsert  vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp 😂! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall […]

Två glas med grön lemonad

Grön basisk lemonad

Blogginlägg

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor. När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, […]

Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

Blogginlägg

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och  jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen  och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt. Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. […]

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

Blogginlägg

Allt liv kommer från jorden Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten. Så börjar filmen Sista skörden! Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket […]