Annons
Annons

Plast i hela världens kranvatten.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
7 september, 2017
Plast i hela världens kranvatten.

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då att det på något sätt inte skulle påverka oss?
-Sherri Mason vid State University of New York

 

FLERA MILJARDER MÄNNISKOR FÅR I SIG MIKROPLASTER GENOM KRANVATTEN
Hela 83 procent av kranvattenprov som har tagits runt om i världen innehöll plast. Det visar en utredning av Orb Media, ledd av Doktor Sherri Mason, expert på mikroplast, skriver Svenska Yle

Annons

I Europa är läget något bättre och i USA är mikroplasterna i vattnet värst. Där innehöll hela 94 procent av vattenproverna plastfibrer. Tätt efter USA kommer Libanon och Indien.

Man vet dock inte med säkerhet HUR plastpartiklarna hamnar i vattnet, men luften är sannolikt en källa och dit kommer partiklarna från bland annat kläder. Torktumlaren är sannolikt en annan bov i dramat, och i USA har ca 80 procent av befolkningen en torktumlare.

Nu vill man forska mer på hur plasterna påverkar människors hälsa då plastpartiklar visat sig samla både kemikalier och nanopartiklar.
I studien som Media Orb gjorde är nämligen plastpartiklarna relativt stora, men man menar att de riktigt små plastpartiklarna är ett ännu större problem då de är så små att de inte går att mäta.

Den Isländska mikroexperten Anne-Marie Mahon berättar att när partiklarna börjar vara i nanometerklassen kan de tränga in i celler och det betyder att de även kan tränga in i organ vilket är mycket oroande.

Doktor Sherry Mason, expert på mikroplaster säger:
Vi har fått tillräckligt med data genom att studera djuren och naturen, och hurdan inverkan det har på naturen för att vara oroande.

Visste du att 40 ton mikroplaster från kläder och kosmetikaprodukter som ansiktskräm schampo och deodorant åker ut i Östersjön varje år?
Eftersom att reningsverken inte kan fånga upp allt plast åker mellan 10 till 30 procent av den totala mängden mikroplaster rakt igenom reningsverkets filter.

Mia Hagenmalm

Annons
Annons