Riktig mat & hälsa

Massdöd av insekter riskerar att jordbruket kan vara över om 60 år

Jag läste något väldigt obehagligt i morse. En verklighet som lämnade en oerhört bitter eftersmak. Inte för att jag lever om 60 år, men utvecklingen är skrämmande och jag bryr mig faktiskt om nästkommande generationer. Mina barnbarn och eventuellt mina barn lever då. Är det så vår framtid ser ut? Tänk att det är inom en så snar framtid detta handlar om. Nu måste vi verkligen göra något jätteradikalt för att rädda allt liv på jorden. Om det inte är försent vill säga.

Mia

Enligt FN kan jordbruket vara över om 60 år.
Idag är vi på väg mot ett ekologiskt Armageddon.
Massdöden av insekter som har upptäckts i Tyskland chockar forskare. Allt kommer att kollapsa om vi förlorar våra insekter säger professor Dave Goulson som deltagit i studien till The Guardian.

I Tyskland har forskare konstaterat en minskning av insekter med 76 procent de senaste 27 åren enligt studien som publicerades i vetenskapliga tidskriften Plos One.

Orsaken till massdöden är inte helt tydlig, men en av orsakerna är bekämpningsmedel och en annan är att jordbruket breder ut sig. Det vill säga att man verkar göra stora områden obeboeligt för de flesta former av liv. Jordbruket har väldigt lite att erbjuda vilda djur, säger professor Dave Goulson till “The Gardian”.
Risken med bristen på insekter riskerar att få hela ekosystemet att kantra.

Men detta är inte det enda problemet.
George Monbiot, miljöjournalist på The Guardian, riktar även fokus mot ett annat stort problem- att den odlingsbara jorden är på väg att försvinna. Vi har bara 60 år av jordbruk kvar, har FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation tidigare varnat om jorden fortsätter att försvinna i samma takt som idag.

Det tar 1000 år för 3 cm jord att bildas,
uppger FN i en artikel i Scientific American.

-Det är ett jättestort globalt problem.
Vi måste ha jordbruk, det är en förutsättning för os  att få mat. Och visst är det så att jordbruket har expanderat hela tiden på bekostnad av naturen,  säger Thomas Kätterer, professor i marklära vid Sveiges lantbruksuniversitet i Uppsala. Så att jordbruket breder ut sig är en orsak till insektsdöden. Och samtidigt tar jordbruket skada av bristen av insekter.
Källa: Aftonbladet


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]