Annons
Annons

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
11 november, 2017
Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek.
Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här
Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag låg där i sängen och försökte amma min då fem månader gamla baby. Detta minne har etsat sig fast för evigt och jag minns ännu skräcken. Man gick ut med varningar om att inte vara ute i regn då moln med radioaktiva partiklar blåste in över hela Europa och Sverige. Dessutom varnades kvinnor för att amma sina barn och man skulle absolut inte äta späda grönsaker som började titta fram ur jorden på våren. Här hade jag alltså ammat min dotter flera dagar efter olyckan innan man förstod allvaret och gick ut med varningen. Jag var helt förtvivlad och ringde barnavårdscentralen där man lugnade mig och sa att jag skulle fortsätta amma. Jag trodde dem inte.
Någon vecka efter var min äldre dotter hos sin farmor och farfar. De hade då plockat rabarber och ätit dem. Jag var så arg och rädd, och det var första gången som jag skällde ut mina svärföräldrar som inte tog varningen på allvar. Jag ringde även strålskyddsinstitutet och bad om råd, men de hade inga råd att ge. Det var inte alls bra att äta rabarber eller amma. Så var det. Och jag kunde inte vrida tillbaka tiden och få det ogjort.
Därför kände jag igen den där känslan av maktlöshet och overklighet när jag läste detta i tidningen igår.
Radioaktiva moln över Sverige och Europa. Nu säger man dock att detta ska vara ofarligt, men hur kan det vara ofarligt? Radioaktivitet är radioaktivitet. Faller inte denna radioaktivitet till marken med regnet?

Annons

Mia

Över Sverige och Europa ligger det radioaktiva moln
och enligt franska strålningsexperter är ursprunget i någon form av nukleär olycka i Ryssland eller Kazakstan i september.

Man upptäckte avvikande radioaktiv strålning i atmosfären över Italien i början av oktober och franska strålskyddsmyndigheten IRSN har mobiliserat alla sina analysverktyg för att ta reda på källan. Den här föroreningen är, enligt strålskyddsinstitutet, ofarlig men det som förbryllar är att man inte har haft någon information om händelsen.

Mellan den 27 september och den 13 oktober har det radioaktiva ämnet rutenium- 106 funnits i luften på flera håll i Frankrike där de högsta nivåerna uppmättes i Nice. Enligt mätningar har upptäckten av radioaktivitet de senaste veckorna även visat sig i majoriteten av Europas länder.
Mätningar gjorda efter den 6 oktober visar att nivåerna gradvist minskat, enligt IRSN.

Ingen reaktorolycka
Om det skulle ha skett en kärnreaktorolycka skulle det radioaktiva ämnet rutenium-106 haft sällskap av andra radionukleära ämnen menar IRSN. Ursprunget är sannorlikt en kärnbränslehantering, en producent av exempelvis medicinskt radioaktivt material eller en satellit med retenium-generator som återinträtt i atmosfären.
Men ingen sådan satellit har återkommit till jorden under perioden enligt IAEA- Internationella atomenergiorganet, som undersökt detta.
Senaste veckornas väderrörelser pekar mot att den radioaktiva föroreningen uppnåtts i en region mellan floden Volga och Uralbergen enlig IRSN som menar att föroreningen har uppstått i Ryssland eller Kazakstan.

Källa: Aftonbladet
och här

Annons
Annons