Riktig mat & hälsa

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek.
Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här
Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag låg där i sängen och försökte amma min då fem månader gamla baby. Detta minne har etsat sig fast för evigt och jag minns ännu skräcken. Man gick ut med varningar om att inte vara ute i regn då moln med radioaktiva partiklar blåste in över hela Europa och Sverige. Dessutom varnades  kvinnor för att amma sina barn och man skulle absolut inte äta späda grönsaker som började titta fram ur jorden på våren. Här hade jag alltså ammat min dotter flera dagar efter olyckan innan man förstod allvaret och gick ut med varningen. Jag var helt förtvivlad och ringde barnavårdscentralen där man lugnade mig och sa att jag skulle fortsätta amma. Jag trodde dem inte.
Någon vecka efter var min äldre dotter hos sin farmor och farfar. De hade då plockat rabarber och ätit dem. Jag var så arg och rädd, och det var första gången som jag skällde ut mina svärföräldrar som inte tog varningen på allvar. Jag ringde även strålskyddsinstitutet och bad om råd, men de hade inga råd att ge. Det var inte alls bra att äta rabarber eller amma. Så var det. Och jag kunde inte vrida tillbaka tiden och få det ogjort.
Därför kände jag igen den där känslan av maktlöshet och overklighet när jag läste detta i tidningen igår.
Radioaktiva moln över Sverige och Europa. Nu säger man dock att detta ska vara ofarligt, men hur kan det vara ofarligt? Radioaktivitet är radioaktivitet. Faller inte denna radioaktivitet till marken med regnet?

Mia

Över Sverige och Europa ligger det  radioaktiva moln
och enligt franska strålningsexperter är ursprunget i någon form av nukleär olycka i Ryssland eller Kazakstan i september.

Man upptäckte avvikande radioaktiv strålning i atmosfären över Italien i början av oktober och franska strålskyddsmyndigheten IRSN har mobiliserat alla sina analysverktyg för att ta reda på källan. Den här föroreningen är, enligt strålskyddsinstitutet, ofarlig men det som förbryllar är att man inte har haft någon information om händelsen.

Mellan den 27 september och den 13 oktober har det radioaktiva ämnet rutenium- 106 funnits i luften på flera håll i Frankrike där de högsta nivåerna uppmättes i Nice. Enligt mätningar har upptäckten av radioaktivitet de senaste veckorna även visat sig i majoriteten av Europas länder.
Mätningar gjorda efter den 6 oktober visar att nivåerna gradvist minskat, enligt IRSN.

Ingen reaktorolycka
Om det skulle ha skett en kärnreaktorolycka skulle det radioaktiva ämnet rutenium-106 haft sällskap av andra radionukleära ämnen menar IRSN.  Ursprunget är sannorlikt en kärnbränslehantering, en producent av exempelvis medicinskt radioaktivt material eller en satellit med retenium-generator som återinträtt i atmosfären.
Men ingen sådan satellit har återkommit till jorden under perioden enligt IAEA- Internationella atomenergiorganet, som undersökt detta.
Senaste veckornas väderrörelser pekar mot att den radioaktiva föroreningen uppnåtts i en region mellan floden Volga och Uralbergen enlig IRSN som menar att föroreningen har uppstått i Ryssland eller Kazakstan.

Källa: Aftonbladet
och här


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]