Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa
Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar.
Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer.
Jag läste just en väldigt intressant artikel om att epilepsi kan lindras av omläggning av just kosten. Jag tycker att man inom vården borde börja beakta maten vi äter och omläggning av kosten och dieter borde enligt mig  skrivas ut på recept i framtiden för olika sjukdomar.

Sedan förra sekelskiftet har kunskapen funnits om att viss diet kan påverka onormal hjärnaktivitet hos patienter med epilepsi. Men nya effektiva mediciner togs fram och metoden föll i glömska så det dröjde nästan hundra år innan den kom i bruk igen. Det var först på 1990-talet som som dieten åter började användas inom den kliniska vården.

25 barn med epilepsi behandlas just nu med ketogen diet på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med fantastiska resultat.
Tove Hallböök som är barnneurolog på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus säger att ketogen kost kan ge lindring när ingenting annat hjälper. 10-20 procent av de som ändrat sin kost har blivit helt fria från epilepsianfall och hos hälften av dem har antalet anfall halverats.

Ketogen diet är extremvarianten av LCHF.
Genom att utesluta alla kolhydrater och minimera protein och äta massor av fett hamnar kroppen i så kallad ketos som är ett tillstånd som är ungefär detsamma som inträffar vid svält. Hjärnan måste, när den inte får socker istället använda sig sig av ketoner som ett alternativt bränsle. Ketoner bildas när fettet bryts ner i levern, och sedan kan passera fritt från blodet till hjärnan.

-Den ketogena kosten kan ha extra stor effekt om det finns en ämnesomsättningsjukdom i bakgrunden. Till exempel om det är fel på transportören som tar in glucos i hjärnan. Ketogen kost kan till och med förhindra hjärnskador, säger Tove Hallböök.

Fettet i kosten fungerar som en alternativ energikälla när hjärnan drabbas av energibrist när den inte får glucos. Retligheten i hjärnan minskar och nervcellerna lugnar ner sig, vilket i sin tur dämpar de epileptiska anfallen eller tar bort dem helt.

Tove Hallböök vill ändå understryka att de bara rekommenderar ketogen kost när de utdömt andra , behandlingsmöjligheter som till exempel epilepsikirurgi. När epilepsi till exempel beror på ärrbildning i hjärnan eller en godartad tumör erbjuds så gott som alltid operation. Man rekommenderar även medicin framför ketogen kost eftersom att kosten i sig kan innebära en stor förändring i vardagslivet. En del föräldrar tycker att de klarar kostomläggningen utan problem medan andra tycker att det är extremt jobbigt.

Det är ett särskilt team runt barnen som behandlas med ketogen kost på drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Det är framförallt dietisterna som gör ett viktigt jobb med att lära ut hur man lagar goda kolhydratfattiga och fettrika måltider.

Kosten innebär mycket cream fraiche och olivolja och minimalt med kolhydrater och protein, och när läkare tillsammans med familjen beslutat att göra ett behandlingsförsök med kosten börjar man alltid med tre månader. om barnet skulle bli bättre, det vill säga får en minskninga av epilepsianfall under den perioden satasar man på att fortsätta med dieten under minst två år. barnet får under tiden gå på regelbundna viktkontroller och kontrollera så att blodfetterna håller sig på en acceptabel nivå.
Tove Hallböök säger att de är förvånade över hur få risker det är med ketogen kost. När de gäller en del av deras patienter diskuterar de en livslång behandling med ketogen diet.

Källa:Fett bra mot epilepsi


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)