Riktig mat & hälsa
Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar.
Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer.
Jag läste just en väldigt intressant artikel om att epilepsi kan lindras av omläggning av just kosten. Jag tycker att man inom vården borde börja beakta maten vi äter och omläggning av kosten och dieter borde enligt mig  skrivas ut på recept i framtiden för olika sjukdomar.

Sedan förra sekelskiftet har kunskapen funnits om att viss diet kan påverka onormal hjärnaktivitet hos patienter med epilepsi. Men nya effektiva mediciner togs fram och metoden föll i glömska så det dröjde nästan hundra år innan den kom i bruk igen. Det var först på 1990-talet som som dieten åter började användas inom den kliniska vården.

25 barn med epilepsi behandlas just nu med ketogen diet på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med fantastiska resultat.
Tove Hallböök som är barnneurolog på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus säger att ketogen kost kan ge lindring när ingenting annat hjälper. 10-20 procent av de som ändrat sin kost har blivit helt fria från epilepsianfall och hos hälften av dem har antalet anfall halverats.

Ketogen diet är extremvarianten av LCHF.
Genom att utesluta alla kolhydrater och minimera protein och äta massor av fett hamnar kroppen i så kallad ketos som är ett tillstånd som är ungefär detsamma som inträffar vid svält. Hjärnan måste, när den inte får socker istället använda sig sig av ketoner som ett alternativt bränsle. Ketoner bildas när fettet bryts ner i levern, och sedan kan passera fritt från blodet till hjärnan.

-Den ketogena kosten kan ha extra stor effekt om det finns en ämnesomsättningsjukdom i bakgrunden. Till exempel om det är fel på transportören som tar in glucos i hjärnan. Ketogen kost kan till och med förhindra hjärnskador, säger Tove Hallböök.

Fettet i kosten fungerar som en alternativ energikälla när hjärnan drabbas av energibrist när den inte får glucos. Retligheten i hjärnan minskar och nervcellerna lugnar ner sig, vilket i sin tur dämpar de epileptiska anfallen eller tar bort dem helt.

Tove Hallböök vill ändå understryka att de bara rekommenderar ketogen kost när de utdömt andra , behandlingsmöjligheter som till exempel epilepsikirurgi. När epilepsi till exempel beror på ärrbildning i hjärnan eller en godartad tumör erbjuds så gott som alltid operation. Man rekommenderar även medicin framför ketogen kost eftersom att kosten i sig kan innebära en stor förändring i vardagslivet. En del föräldrar tycker att de klarar kostomläggningen utan problem medan andra tycker att det är extremt jobbigt.

Det är ett särskilt team runt barnen som behandlas med ketogen kost på drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Det är framförallt dietisterna som gör ett viktigt jobb med att lära ut hur man lagar goda kolhydratfattiga och fettrika måltider.

Kosten innebär mycket cream fraiche och olivolja och minimalt med kolhydrater och protein, och när läkare tillsammans med familjen beslutat att göra ett behandlingsförsök med kosten börjar man alltid med tre månader. om barnet skulle bli bättre, det vill säga får en minskninga av epilepsianfall under den perioden satasar man på att fortsätta med dieten under minst två år. barnet får under tiden gå på regelbundna viktkontroller och kontrollera så att blodfetterna håller sig på en acceptabel nivå.
Tove Hallböök säger att de är förvånade över hur få risker det är med ketogen kost. När de gäller en del av deras patienter diskuterar de en livslång behandling med ketogen diet.

Källa:Fett bra mot epilepsi


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]