Riktig mat & hälsa

Grönare nyårsmeny

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018. 

Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött.

Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska.
Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här tips om olika goda recept på förrätt, varm- och efterrätt. Slänger även med några recept med skaldjur då det faktiskt hör nyår till, tycker jag. Jag älskar nämligen skaldjur och äter det  gärna.

Gott Nytt till er alla! 🙂
Mia

Marinerad portabello med spenat och mozzarella

4 portioner
4 stora portabellosvampar
1 dl cashewnötter
1/2 röd paprika
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Marinad
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk oregano
2 msk tamari (soja)
1 dl citronsaft
1 dl olivolja

Fyllning:
250 g babyspenat
2 vitlöksklyftor, riven
200 g mozzarella, riven

Sötpotaispure:
800 g sötpotatis
smör eller olja
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Hacka cashewnötterna i mindre bitar och rosta i en torr, het stekpanna så nötterna får färg.
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka i lätt saltat vatten tills de mjuknar. Häll av vattnet och lägg med en klick smör eller olja. Mosa potatisen med elvisp till en pure. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Marinad:
Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök med soja, citronsaft och olja.
Doppa och vänd runt svampen i marinaden. Ställ sedan svampen med hatten nedåt i smord ugnsfast form. Ringla över resten av marinaden. Låt stå och dra i tio minuter. Skölj under tiden paprikan och skär den i lite större bitar.

Sätt svampen i mitten av ugnen på 200 grader i ca tio minuter. Fräs vitlöksrivet snabbt och tillsätt sedan spenat. Stek tills spenaten mjuknat. Ta ut svampen ur ugnen och fördela spenaten i svampen och överst mozzarella. Lägg paprikabitarna bredvid på fatet och ringla över olivolja. Sätt ugnen på grill och ställ åter in fatet med svamp och paprika i ugnen. Låt stå tills osten smält och paprikan mjuknat och fått färg. Ta ut och toppa med de rostade caschewnötterna. Servera med sötpotatis och en grön sallad.

Tips på förätt:

Kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Foto: Mia Hagenmalm


Cheviche på pilgrimsmusslor

Foto: Mia Hagenmalm


Pilgrimsmusslor på citrusbädd

Foto: Mia Hagenmalm

Hummerpannacotta

Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom

Foto:Mia Hagenmalm

Päron- och laxtartar med västerbottenostkräm

Lax och pärontartar i glas på en bädd av västerbottenostkräm

Foto:Mia hagenmalm

 

Förslag på efterrätt:

Salt karamell- och tryffeltårta

choklad och karamelltårta

Foto:Mia Hagenmalm

Ingefärsinkokta päron

Två päron på ett fat. En flaska med sås och en skål med vispad grädde på ett vitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]