Riktig mat & hälsa

Grönare nyårsmeny

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018. 

Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött.

Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska.
Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här tips om olika goda recept på förrätt, varm- och efterrätt. Slänger även med några recept med skaldjur då det faktiskt hör nyår till, tycker jag. Jag älskar nämligen skaldjur och äter det  gärna.

Gott Nytt till er alla! 🙂
Mia

Marinerad portabello med spenat och mozzarella

4 portioner
4 stora portabellosvampar
1 dl cashewnötter
1/2 röd paprika
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Marinad
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk oregano
2 msk tamari (soja)
1 dl citronsaft
1 dl olivolja

Fyllning:
250 g babyspenat
2 vitlöksklyftor, riven
200 g mozzarella, riven

Sötpotaispure:
800 g sötpotatis
smör eller olja
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Hacka cashewnötterna i mindre bitar och rosta i en torr, het stekpanna så nötterna får färg.
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka i lätt saltat vatten tills de mjuknar. Häll av vattnet och lägg med en klick smör eller olja. Mosa potatisen med elvisp till en pure. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Marinad:
Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök med soja, citronsaft och olja.
Doppa och vänd runt svampen i marinaden. Ställ sedan svampen med hatten nedåt i smord ugnsfast form. Ringla över resten av marinaden. Låt stå och dra i tio minuter. Skölj under tiden paprikan och skär den i lite större bitar.

Sätt svampen i mitten av ugnen på 200 grader i ca tio minuter. Fräs vitlöksrivet snabbt och tillsätt sedan spenat. Stek tills spenaten mjuknat. Ta ut svampen ur ugnen och fördela spenaten i svampen och överst mozzarella. Lägg paprikabitarna bredvid på fatet och ringla över olivolja. Sätt ugnen på grill och ställ åter in fatet med svamp och paprika i ugnen. Låt stå tills osten smält och paprikan mjuknat och fått färg. Ta ut och toppa med de rostade caschewnötterna. Servera med sötpotatis och en grön sallad.

Tips på förätt:

Kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Foto: Mia Hagenmalm


Cheviche på pilgrimsmusslor

Foto: Mia Hagenmalm


Pilgrimsmusslor på citrusbädd

Foto: Mia Hagenmalm

Hummerpannacotta

Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom

Foto:Mia Hagenmalm

Päron- och laxtartar med västerbottenostkräm

Lax och pärontartar i glas på en bädd av västerbottenostkräm

Foto:Mia hagenmalm

 

Förslag på efterrätt:

Salt karamell- och tryffeltårta

choklad och karamelltårta

Foto:Mia Hagenmalm

Ingefärsinkokta päron

Två päron på ett fat. En flaska med sås och en skål med vispad grädde på ett vitt bord

Foto: Mia Hagenmalm

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]