Riktig mat & hälsa

Cancerframkallande ämnet akrylamid i svenska fredagsmyset

Ja detta är ju ingen nyhet, man larmade även för några år sedan,  men bra att det tas upp igen så det uppdateras.

Gift i fredagsmyset
Chips är ju ett snacks som äts av många till fredagsmyset. Man minns väl chipsreklamen med slingan: “Nu är det slut på veckan, nu är det dags för fredagsmys” som gick för några år sedan. Innan reklamen hade vi i min familj endast godismys på lördagar, men som reklamen uppmanade blev det även fredagsmys. Tänk vad man påverkas.

Nåväl, det är ju bra att veta vad man stoppar i sina barn och sig själv. För chips som säljs i Sverige innehåller fortfarande stora mängder av det cancerframkallande ämnet akrylamid.

  • Akrylamid är ett ämne som bildas vid upphettningen och är en reaktion mellan aminosyror och socker. Halterna av akrylamid i chips påverkas både av tillagningstemperaturen, vilken potatis det är och hur potatisen förvaras.
    (I Sverige får vi i genomsnitt i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. Knappt 30 procent av det kommer från kaffe, medan bröd, kakor och kex bidrar med 30 procent. Pommes frites och potatischips bidrar med drygt 10 procent vardera enligt Livsmedelsverket).

Ny lagstiftning om lägre halter akrylamid inom EU
Nya regleringar för akrylamid träder i kraft inom EU i april i år.
Testfakta har testat flera chipssorter och många av dem innehåller betydligt högre halter av akrylamid än vad som är tillåtet enligt den nya regleringen.
OLW:s chips och bland annat populära Sourcream & Onion är värstingen, men även Coops egna märke Änglamark och det mindre märket Bjäre har klart högre halter än vad EU:s nya lagstiftning kräver.
Det innebär att chipstillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser. Chipsen får inte innehålla mer än 750 mikrogram akrylamid per kilo men OLW:s originalchips innehåller mer än dubbelt så mycket, 1700 mikrogram.

-Det är naturligtvis tråkigt att våra chips ligger så högt säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig Orkla Confectionery & Snacks, Sverige som äger varumärket OLW, till testfakta.
Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips, och den potatis som odlas i nordliga länder löper större risk att ge högre halter akrylamid. Man håller nu på att byta ut potatissorten som Testfakta
testade.

Källa: Svt och Aftonbladet


2 comments on “Cancerframkallande ämnet akrylamid i svenska fredagsmyset

  1. Kristina, supporter 😊 on

    Ostchips ! Väldigt gott och ersätter all chips. Lägg smörppar på ett fatt skiva ost ,lägg ihop tre skivor för sig. Sätt in i Mikron i två min. Perfekt ! Lägg skivad ost på Rywita knäckebröd, samma sak i Mikron. Garanterat god kvällsmat 😊!

    Svara
  2. Kristina, supporter 😊 on

    Ostchips ! Väldigt gott och ersätter all chips. Lägg smörpapper på ett fat ,skiva ost ,lägg ihop tre skivor för sig. Sätt in i Mikron i två min. Perfekt ! Lägg skivad ost på Rywita knäckebröd, samma sak i Mikron. Garanterat god kvällsmat 😊!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kantarellpaj med äggstanning i en form

Glutenfri kantarell- och Västerbottenpaj

Blogginlägg

Jag har inte varit aktiv här på bloggen på jättelänge. Men jag har inte haft vare sig lust eller ork att göra något inlägg efter att vi miste vår syster i våras. Det har varit för tungt. Men om min sorg skriver jag en annan gång, den dag  jag vill och orkar. Jag vill iallafall […]

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

“Jag älskar dig” och ett hjärta…

Blogginlägg

“Jag älskar dig” och ett hjärta! Ord och en symbol i ett sms som borde göra mig glad, men denna gång stack det till i maggropen och oron tog vid. Kristi Himmelfärds dag var en torsdag i år. Det var en härlig försommardag, solen sken och i Stockholm stod grönskan i full blom och syrenerna […]

Melonsallad med grillad halluomi på ett vitt fat

Melonsallad med halluomiburgare och avokadoröra

Blogginlägg

Nu är det ju riktigt varmt och skönt och grillen kanske åker fram till helgen, eller någon annan varm mysig dag. Sommaren står inför dörren och man hoppas ju på många dagar med värme och sol. Melon är  riktigt gott och läskande i värmen så därför bjuder jag idag på en melonsallad. Till det har […]

Läkemedlet antabus effektivt mot cancer

Blogginlägg

Min syster har obotlig cancer och jag letar och läser allt jag kommer över om olika behandlingsmetoder och framförallt alternativa då sjukvården inte längre kan hjälpa henne. Jag hittade dock en artikel i läkemedelsvärlden.se i min jakt, där man skriver att det har gjorts en studie på läkemedlet antabus som ju egentligen används för alkoholberoende. […]

Lakritsfuge på ett vitt underlag

Raw glutenfri lakritsfudge. Nyttigare påskgodis

Blogginlägg

Något gott i påsk vill man ju unna sig så här kommer ett recept på ljuvligt god rawfood lakritsfudge utan raffinerat socker och gluten. Jag toppade med citronpulver men det kan man absolut utesluta om man vill. Lakrits är så mycket mer än godis eller som smaksättare i efterrätter eller mat. Lakrits tillskrivs en lång […]

Chiapudding och smoothie i ett glas

Chiapudding med mangosmoothie

Blogginlägg

Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften. Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller […]

Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Blogginlägg

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor! Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, […]

Vårrullar och dipssås på ett smörpapper

Vegetariska vårrullar. Tips på nyttigare picknick

Blogginlägg

Snart startar sportlovet ute i landet. Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft! För idag är det  väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen […]

Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]