Riktig mat & hälsa

Cancerframkallande ämnet akrylamid i svenska fredagsmyset

Ja detta är ju ingen nyhet, man larmade även för några år sedan,  men bra att det tas upp igen så det uppdateras.

Gift i fredagsmyset
Chips är ju ett snacks som äts av många till fredagsmyset. Man minns väl chipsreklamen med slingan: ”Nu är det slut på veckan, nu är det dags för fredagsmys” som gick för några år sedan. Innan reklamen hade vi i min familj endast godismys på lördagar, men som reklamen uppmanade blev det även fredagsmys. Tänk vad man påverkas.

Nåväl, det är ju bra att veta vad man stoppar i sina barn och sig själv. För chips som säljs i Sverige innehåller fortfarande stora mängder av det cancerframkallande ämnet akrylamid.

  • Akrylamid är ett ämne som bildas vid upphettningen och är en reaktion mellan aminosyror och socker. Halterna av akrylamid i chips påverkas både av tillagningstemperaturen, vilken potatis det är och hur potatisen förvaras.
    (I Sverige får vi i genomsnitt i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. Knappt 30 procent av det kommer från kaffe, medan bröd, kakor och kex bidrar med 30 procent. Pommes frites och potatischips bidrar med drygt 10 procent vardera enligt Livsmedelsverket).

Ny lagstiftning om lägre halter akrylamid inom EU
Nya regleringar för akrylamid träder i kraft inom EU i april i år.
Testfakta har testat flera chipssorter och många av dem innehåller betydligt högre halter av akrylamid än vad som är tillåtet enligt den nya regleringen.
OLW:s chips och bland annat populära Sourcream & Onion är värstingen, men även Coops egna märke Änglamark och det mindre märket Bjäre har klart högre halter än vad EU:s nya lagstiftning kräver.
Det innebär att chipstillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser. Chipsen får inte innehålla mer än 750 mikrogram akrylamid per kilo men OLW:s originalchips innehåller mer än dubbelt så mycket, 1700 mikrogram.

-Det är naturligtvis tråkigt att våra chips ligger så högt säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig Orkla Confectionery & Snacks, Sverige som äger varumärket OLW, till testfakta.
Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips, och den potatis som odlas i nordliga länder löper större risk att ge högre halter akrylamid. Man håller nu på att byta ut potatissorten som Testfakta
testade.

Källa: Svt och Aftonbladet


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök

Blogginlägg

Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer. Kål har även en antiinflammatorisk effekt. Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är […]

Grönare nyårsmeny

Blogginlägg

Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.  Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött. Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska. Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här […]

Grönkålsbullar på ett vitt fat

Grönkålsbullar

Blogginlägg

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de […]

Julgodis och veganskt kola

Julgodis och veganskt kola

Blogginlägg

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och  kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka […]

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Vegetariska-och glutenfria julbullar

Blogginlägg

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte. Jag sjunger just nu Stjärnjul  och förra veckan […]

Bild: Pixabay

Ketogen kost hjälper mot epilepsi

Blogginlägg

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar. Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer. Jag läste just en väldigt intressant artikel […]

Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

Blogginlägg

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek. Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag […]

Den ”sjuka” cancervården

Blogginlägg

Få sjukdomar skrämmer oss mer än cancer! Men faktum är att vi alla kan ha haft cancer utan att ha haft en minsta aning om det. Det är nämligen ett medicinsk faktum att cancerceller under våra liv ambulerar omkring i kroppen. I normala fall kan kroppens immunförsvar själv göra sig av med dessa cancerceller. Kroppens självläkande […]