Riktig mat & hälsa
Sparris och nässelpaj med ägg på ett vitt underlag

Glutenfri sparrispaj med nässelost

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte  med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor!

Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju"star-urar" (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, innan våren är här på riktigt. 😊.

Jag tycker nämligen att det kan sluta snöa och vara kallt nu. Jag längtar väldigt mycket till våren och sommaren.
Visst är det fint med snö- ett tag, men jag lessnar ganska fort. Iallafall när det blir moddigt och slask utav det vita och det blir så där råkallt så det kryper in i ben och märg.
Idag känns det som en så där extra trist februaridag så jag tänker unna mig en underbart god paj med smaker av vårens primörer.

Ha det fint!

Mia
OBS! Det är ju inte säsong för nässlor just nu, men man kan ju fuska och ta spenat istället medan man väntar på att godingarna börjar gro i vår.

Gluenfri sparrispaj med nässelost
4-6 portioner

Pajdeg:
3 dl kokta kikärtor
2 msk olivolja
3 msk mandelmjöl
1 nypa salt

Fyllning:
200 g riven ost
80 g nässlor, förvällda och utkramade
1 knippe sparris
1 dl persilja
salt och peppar
3 -4 ägg

Gör så här:
Pajskal
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa kikärtor, olivolja, mandelmjöl och salt till en deg.
Tryck ut degen i en smörad eller oljad pajform och nagga den med en gaffel. Ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.

Fyllning:
Mixa nässlor, vitlök och ost till en smet. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela fyllningen i pajskalet. Skär bort den träiga nederdelen på sparrisen och skär av den en gång på längden. Fördela sparrisbitarna över nässelblandningen och tryck ner dem lätt. Knäck äggen över fyllningen och krydda äggen med salt och peppar.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggen har stannat.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]