Vegetarisk skördegryta | Riktig mat & hälsa
Riktig mat & hälsa
Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige var dessutom slut, så det var svårt att hitta svalka.
Så i år tycker jag på något sätt att det är skönt att hösten är här med den höga, klara luften som är lättare att andas. Och så älskar jag hösten för att det är skördetid.
Här har jag gjort en underbart god skördegryta av flera härliga rotfrukter.

Ha det fint!

Mia

 

Vegetarisk skördegryta
4 portioner
250 g  morötter
250 g palsternackor
100 g kålrot
1 gul lök
1 röd lök
1 litet blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chilifrukt
2 msk tomatpuré
1 tetra krossade tomater
2 lagerblad
3 msk honung
2 dl vatten
2 dl rött vin
2 msk citronsaft
2 tärningar grönsaksbuljong
ev tsk salt
1 krm svartpeppar
1 kruka färsk timjan
3 msk kokosolja (neutral) till stekning
Ev. stora vita bönor

Gör så här:
Skala alla rotfrukter och skär palsternacka och morötter i slantar och kålroten i centimeterstora kuber. Skala löken och klyfta den. Dela blomkålen i mindre buketter. Hacka en vitlöksklyfta och chilifrukten i mindre bitar.
Hetta upp kokosoljan i en stekgryta och fräs först chili och vitlök någon minut. Tillsätt övriga  grönsaker och stek i oljan tills de mjuknat något. Tillsätt de krossade tomaterna, tomatpuré, lagerblad, honung, buljong och citronsaft. Pressa över den andra vitlöksklyftan. Tillsätt vatten och vin och rör om.

Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 30 minuter tills grönsakerna är något mjuka men med tuggmotstånd. Tillsätt stora vita bönor mot slutet om du vill tillsätta protein i rätten. Smaka av med salt och peppar och låt bli varmt. Ta av från spisen. Tillsätt timjan och rör om.
Servera med potatis eller ris och sallad.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]

Morotsoppa med apelsin och saffran i en vit djup tallrik

Morotssoppa med apelsin och saffran

Blogginlägg

Så här i vintermörkret och snålblåsten är det mysigt att värma sig med en god soppa till lunch eller middag. Jag älskar soppa och jag brukar äta den med en god sallad. Här ett recept på en riktigt god morot- och apelsinsoppa kryddad med saffran- en smak av julens goda smaker och kryddor. Visste du […]

Glutenfria saffrans- och havrescones på ett fat

Glutenfria havresscones med saffran

Blogginlägg

Vilket trist väder det är idag. Regnet öser ner och det blåser halv storm. Så här till advent vill iallafall jag att vädret ska bidra med lite julfeeling. Det får gärna vara några grader kallt, frost i träden och lite vitt på marken när jag sätter upp adventsstjärnorna i fönstret. Jag fick iallafall lite julkänsla […]

Grösaker i en järngryta

Vegetarisk skördegryta

Blogginlägg

Vilken lång sommar vi haft i år. Det har ju faktiskt nästan varit sommar hela fem månader. Jag som älskar sommaren har verkligen njutit, men när det var som varmast blev det lite jobbigt med den höga luftfuktigheten och nätterna som var så varma att det var svårt att sova. Alla fläktar i hela Sverige […]