Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd | Riktig mat & hälsa
Riktig mat & hälsa
Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Det är kul och spännande att experimentera i köket.
Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/"rawfoodian" på heltid. 🙂
Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  inte vetat vad jag ska göra med. Jag har bara använt den i rotmos. Men sista tiden har jag nyfiket utforskat denna grönsak och gjort flera rätter av den. Den är inte så pjåkig faktiskt. Jag gillar den skarpt. Och kålrot har blivit lite trendigt efter att den serverades i en av menyerna  på nobelfesten 2018

Kålrot är både nyttig och billig i inköp.
Den är inte lika känslig som andra grönsaker och tål att lagras. Så passa på att införskaffa ett gäng kålrötter och förvara i kylskåpet (den gillar svalt), nu när de är i säsong.
Kålroten eller brassica napus är full av antioxidanter och innehåller mycket C-vitamin. Den kallas ofta för Nordens apelsin. Jättegod och krispig att äta rå som den är men ännu godare tillagad eller med tillbehör. (Återkommer med ytterligare ett smaskigt kålrotsrecept senare).

De små kålrötterna är mycket mildare i smaken än de stora.
När den tillagas får den en lätt nötaktig smak. Det finns också olika sorters kålrot. I detta recept har jag använt den gula svenska kålroten som har en mild, söt och lite pepprig smak och marinerat den samt rostat  i ugnen. Det blev fantastiskt gott med i stekpanna nygräddat tortillabröd och massor av goda tillbehör. Det ska vara gott! 🙂

Ha det fint!
Mia

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfri torillabröd
2 portioner
2 mindre kålrötter
Marianad
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chili
1 tsk spiskummin
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk finhackad koriander
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk honung
1-2 msk olivolja
3 msk färskpressad citonsaft

Tortillabröd
ca 6 stycken
1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1 krm bakpulver
1 nypa salt
1 msk fiberhusk
1 dl vatten
1/2 msk rapsolja

Gucamole
2 avokado
1/2 chili urkärnad
1 liten tomat
1 msk färskpressad limesaft
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk hackad koriander
1 nypa salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Kålroten: Blanda alla ingredienser till marinaden. Skala kålroten och skär i klyftor eller stavar.  Gnid in kålrotsbitarna i marinaden och lägg dem på en klädd ugnsform
Sprid ut bitarna så de inte ligger på varandra. Rosta i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Tortillabröd: Blanda rismjöl, majsmjöl, bakpulver, salt och fiberhusk ordentligt i en bunke. Tillsätt vatten och rapsolja och blanda till en deg  Dela degen i 6 delar.
Kavla ut till tunna bröd och stek i en het och torr stekpanna.
Avokadomos: Kärna ur avokadon och mosa den. Finhacka chilin och kärna ur tomaten och skär smått i bitar. Blanda ner i avokadomoset och pressa ner en vitlöksklyfta och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Till servering:
Avokadomos ( eller gucamole) och tomatsås
Toppa kålrotsbitarna med exempelvis rostade cashewnötter  gurka, lök, tomater, sallad, rostad majs, groddar, jalapenjo och koriander. Servera på tortillabröd med mosad gucamole och- eller tomatsås.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]