Riktig mat & hälsa

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje.
Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. Tidigare har man tagit emot patienter från flera regioner.
Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot i Vidar Rehab säger att det har varit en process under en längre tid, men det viktigaste, eller enda skälet att Vidar rehab stänger är ekonomiskt.

Ansvariga liberala landstingspolitikern Anna Starbrink skriver till SVT att samma krav gäller Vidar som alla andra vårdgivare. Man får delta i upphandlingar eller vårdval och erbjuda vård om man uppfyller de krav som ställs på medicinsk kvalitet, säkerhet och vetenskaplig evidens.

Häxjakt och smygdiktatur
Suck! Så var vi där igen. Vetenskaplig evidens? Varför är det så motsägelsefullt med alternativt i Sverige? Antroposofisk medicin är väl dokumenterat då det använts av läkare under flera decennier, men Sverige backar bakåt flera steg i utvecklingen och är ett U-land när det gäller alternativ vård och medicin. Det här gör mig så otroligt arg och ledsen. Vi lever väl i ett demokratiskt land, där den politiska makten utgår från medborgarens allmänna fria val och mänskliga rättigheter? Eller?  Det är en mänsklig rättighet att själv få bestämma över sin kropp och vilken behandling man föredrar när man är sjuk. Det är en mänsklig rättighet att få äta vilka alternativa kosttillskott, antroposofiska eller homeopatmedel man vill. Dessa förbud anser jag vara häxjakt och smygdiktatur i allra högsta grad.

Läs även:beslut från socialstyrelsen ger minskad insyn i läkemedelspolitiken

I Tyskland finns 2000 läkare  och inom EU 15000 läkare som föreskriver antroposofiska naturläkemedel.
I flera länder, bland annat Tyskland, Schweiz, Österrike, Italien, Holland, Brasilien och USA är antroposofisk vård en del av den offentliga vården.
I över 30 länder bedrivs en godkänd, flerårig tilläggsutbildning i antroposofisk medicin som leder till legitimerade sjuksköterskor och  läkare. Antroposofisk medicin står också under socialstyrelsens tillsyn och läkemedelsbehandlingar med antroposofisk medicin utövas av legitimerade läkare och är ett komplement till vanlig skolmedicin. De antroposofiska läkemedlen är individanpassade och uppföljda genom medicinsk utvärdering av läkare under flera decennier och har bedömts enskilt samt är godkända  i flera EU-länder.

Regeringen slopade undantaget som gör det möjligt att sälja antroposofiska medel utan registrering hos Läkemedelsverket 2018
Den 3:e maj 2018 röstade man ja till avskaffande av undantag som gällt för antroposofiska läkemedel sedan 1993.
Dessa lagändringar började gälla från och med den 1 juli 2018 med vissa övergångsbestämmelser som gör det möjligt att fortsätta sälja antroposofiska medel som har tillstånd idag, om en ansökan att fortsätta sälja dessa medel  kommit in till Läkemedelsverket i september 2018. Man har också tillåtelse att sälja dessa medel tills dess att Läkemedelsverket fattat beslut vilket bedöms ske 2021.

Men i rimlighetens namn kan man inte ställa samma krav om studier på antroposofiska läkemedel som på skolmedicin. Antroposofiska medel innehåller ofarliga, naturliga och biologiskt nedbrytbara ämnen medan skolmedicin innehåller koncentrerade, toxiska, kemiska ämnen som är okända för vår hälsa, biologi och vår natur. Dessutom ger skolmedicinen ofta biverkningar och- eller andra sjukdomar än de man från början sökt för. Ta bara statiner till exempel. Eller cellgifter. Där borde man göra en omvärdering och granska "medicinerna" med lupp. Vi blir ju sjuka av det, så varför finns det då kvar och varför används det inom vården som ska göra människor friska- inte mer sjuka?

Vidarkliniken erbjuder (erbjöd) en fantastisk vårdform som såg till vården av hela människan.
Deras behandlingar är flexibla och individuella och man erbjuder individuella vårdplaner genom patientens upplevelser och behov. Man anser att skolmedicinska insatser och kompletterande behandlingar bildar en helhet som präglas av ett nära omhändertagande i kombination av fysikaliska och konstnärliga terapier samt samtal som stöd för patienten att aktivt arbeta för sitt tillfrisknande.Deras vårdfilosofi utgår från den antroposofiska medicinen, den äldsta och mest utvecklade formen av integrativ vård i Europa.


9 comments on “Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

 1. Linda Löfgren on

  Vansinne att lägga ner ett sådant sjukhus! Varför är det så svårt att acceptera sådan behandling i Sverige? Jag har varit där två ggr à tre veckor och har aldrig förr eller senare mött sådan fantastisk vård

  Svara
 2. Chris Hallander on

  Hur i fullkornet kan man ignorera de resultat som Vidar kliniken/rehab har åstakommit ? Om inte den fanns fanns inte jag !!!

  Svara
 3. Maria on

  Jag säger bara tack och åter tack för den läkare som remitterade mig dit då jag mådde som värst.

  Utan ett sådant Alternativsjukhus hade jag aldrig blivit frisk!

  Svara
 4. Britt Harøy on

  Nei og nei so trist, eg veit at eg hadde ikkje vært her i dag om eg ikkje fikk kome til Vidarklinikken etter kreftbehandling. Tusen takk og eg ønsker dere alt godt.

  Svara
 5. Anonym on

  För jävligt. Ett sånt fantastiskt mänskligt bemöda de har jag aldrig mött i vården. Att bli lyssnad på utan att ifrågasättas det minsta. Tack!!!

  Svara
 6. Ann Lindström on

  Det är otroligt att kunskapen i Sverige är sååå dålig och inte tar tillvara på dessa upparbetade resurser. Vi ligger efter när det gäller alternativmedicin. Dessutom alla biverkningar som människor får av läkemedel är skrämmande. Övriga länder i Europa har hela sjukhus med alternativa behandlingar. Är läkarna så konkurrensrädda, nu när vi få mer läkare i Sverige som inte kan svenska. Många äldre har svårt att beskriva i engelska ordalag.
  I USA utbildar man sjuksköterskor till healingsköterskor säkert oerhört ekonomiskt . Dessutom när man slår på medicinska biverkningar så står inte allt i Fass vilket inte svenskarna är medvetna om.
  Vi i Sverige strävar verkligen bakåt med häst o vagn utan att gå framåt eftersom tekniken går framåt o Sverige ger förbud och bakåt.
  Det måste kosta samhället oerhörda pengar som inte finns av stress för att ta sig till arbete, vara sjukskriven är en utopi,p-vakter . Kommunala medel som inte går och pengarna räcker inte till att bygga upp sjukvården, framför allt skolväsendet som är totalförstört under de senaste 40 åren, äldrevården är sämre än -70-talet. Vad skall vi konkurrera med????? Det var en gång ett framgångsland nu ett bakgångsland.
  Vitaminer har inga människor avlidit än så länge. Vad finns det för positivt i vårt land som blivit ett riktigt gnäll-Sverige
  Att arbeta mår man bra av och skall ge något att spara eller vad man nu vill göra, vi har alla olika krav på kvalite´ låt oss fortsätta med det, istället skall alla vara en fårskock och tycka lika.
  Varför skall människor vara skyldiga att betala sjukförsäkring när man inte får relevant hjälp. All alternativ hjälp bekostar vi själva för att kunna må bättre, men det räknas inte. Det är också konstigt.
  Speciellt egna företagare är oerhört utsatta, dom kan aldrig vara sjuka
  då blir det ingen lön.Många börjar med tomma händer arbetar för tre och har inget för det.

  Svara
 7. christer tönnberg on

  själv har jag haft droppar för atros imina knän som hjälpt mig 8 år utan biverkningar.har skrivit till anna starbrink om detta.rätten att få bestämma över min kropp och själ. Tyvärr fick jag liknande svar som man får av politiker och deras anställda . Har hamstrat så jag klarar mig ca 2 år till. Vad som händer sen vet jag ej???????

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Övrigt

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm. Lördag 7 december kl 19 Söndag 8 december kl 14 Söndag 8 december kl 17,30 Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en […]

Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

Blogginlägg

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över  Sverige just nu och det blir knappt ljust.  Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så […]

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]

Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]