Riktig mat & hälsa

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje.
Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. Tidigare har man tagit emot patienter från flera regioner.
Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot i Vidar Rehab säger att det har varit en process under en längre tid, men det viktigaste, eller enda skälet att Vidar rehab stänger är ekonomiskt.

Ansvariga liberala landstingspolitikern Anna Starbrink skriver till SVT att samma krav gäller Vidar som alla andra vårdgivare. Man får delta i upphandlingar eller vårdval och erbjuda vård om man uppfyller de krav som ställs på medicinsk kvalitet, säkerhet och vetenskaplig evidens.

Häxjakt och smygdiktatur
Suck! Så var vi där igen. Vetenskaplig evidens? Varför är det så motsägelsefullt med alternativt i Sverige? Antroposofisk medicin är väl dokumenterat då det använts av läkare under flera decennier, men Sverige backar bakåt flera steg i utvecklingen och är ett U-land när det gäller alternativ vård och medicin. Det här gör mig så otroligt arg och ledsen. Vi lever väl i ett demokratiskt land, där den politiska makten utgår från medborgarens allmänna fria val och mänskliga rättigheter? Eller?  Det är en mänsklig rättighet att själv få bestämma över sin kropp och vilken behandling man föredrar när man är sjuk. Det är en mänsklig rättighet att få äta vilka alternativa kosttillskott, antroposofiska eller homeopatmedel man vill. Dessa förbud anser jag vara häxjakt och smygdiktatur i allra högsta grad.

Läs även:beslut från socialstyrelsen ger minskad insyn i läkemedelspolitiken

I Tyskland finns 2000 läkare  och inom EU 15000 läkare som föreskriver antroposofiska naturläkemedel.
I flera länder, bland annat Tyskland, Schweiz, Österrike, Italien, Holland, Brasilien och USA är antroposofisk vård en del av den offentliga vården.
I över 30 länder bedrivs en godkänd, flerårig tilläggsutbildning i antroposofisk medicin som leder till legitimerade sjuksköterskor och  läkare. Antroposofisk medicin står också under socialstyrelsens tillsyn och läkemedelsbehandlingar med antroposofisk medicin utövas av legitimerade läkare och är ett komplement till vanlig skolmedicin. De antroposofiska läkemedlen är individanpassade och uppföljda genom medicinsk utvärdering av läkare under flera decennier och har bedömts enskilt samt är godkända  i flera EU-länder.

Regeringen slopade undantaget som gör det möjligt att sälja antroposofiska medel utan registrering hos Läkemedelsverket 2018
Den 3:e maj 2018 röstade man ja till avskaffande av undantag som gällt för antroposofiska läkemedel sedan 1993.
Dessa lagändringar började gälla från och med den 1 juli 2018 med vissa övergångsbestämmelser som gör det möjligt att fortsätta sälja antroposofiska medel som har tillstånd idag, om en ansökan att fortsätta sälja dessa medel  kommit in till Läkemedelsverket i september 2018. Man har också tillåtelse att sälja dessa medel tills dess att Läkemedelsverket fattat beslut vilket bedöms ske 2021.

Men i rimlighetens namn kan man inte ställa samma krav om studier på antroposofiska läkemedel som på skolmedicin. Antroposofiska medel innehåller ofarliga, naturliga och biologiskt nedbrytbara ämnen medan skolmedicin innehåller koncentrerade, toxiska, kemiska ämnen som är okända för vår hälsa, biologi och vår natur. Dessutom ger skolmedicinen ofta biverkningar och- eller andra sjukdomar än de man från början sökt för. Ta bara statiner till exempel. Eller cellgifter. Där borde man göra en omvärdering och granska "medicinerna" med lupp. Vi blir ju sjuka av det, så varför finns det då kvar och varför används det inom vården som ska göra människor friska- inte mer sjuka?

Vidarkliniken erbjuder (erbjöd) en fantastisk vårdform som såg till vården av hela människan.
Deras behandlingar är flexibla och individuella och man erbjuder individuella vårdplaner genom patientens upplevelser och behov. Man anser att skolmedicinska insatser och kompletterande behandlingar bildar en helhet som präglas av ett nära omhändertagande i kombination av fysikaliska och konstnärliga terapier samt samtal som stöd för patienten att aktivt arbeta för sitt tillfrisknande.Deras vårdfilosofi utgår från den antroposofiska medicinen, den äldsta och mest utvecklade formen av integrativ vård i Europa.


10 comments on “Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

 1. Linda Löfgren on

  Vansinne att lägga ner ett sådant sjukhus! Varför är det så svårt att acceptera sådan behandling i Sverige? Jag har varit där två ggr à tre veckor och har aldrig förr eller senare mött sådan fantastisk vård

  Svara
 2. Chris Hallander on

  Hur i fullkornet kan man ignorera de resultat som Vidar kliniken/rehab har åstakommit ? Om inte den fanns fanns inte jag !!!

  Svara
 3. Maria on

  Jag säger bara tack och åter tack för den läkare som remitterade mig dit då jag mådde som värst.

  Utan ett sådant Alternativsjukhus hade jag aldrig blivit frisk!

  Svara
 4. Britt Harøy on

  Nei og nei so trist, eg veit at eg hadde ikkje vært her i dag om eg ikkje fikk kome til Vidarklinikken etter kreftbehandling. Tusen takk og eg ønsker dere alt godt.

  Svara
 5. Anonym on

  För jävligt. Ett sånt fantastiskt mänskligt bemöda de har jag aldrig mött i vården. Att bli lyssnad på utan att ifrågasättas det minsta. Tack!!!

  Svara
 6. Ann Lindström on

  Det är otroligt att kunskapen i Sverige är sååå dålig och inte tar tillvara på dessa upparbetade resurser. Vi ligger efter när det gäller alternativmedicin. Dessutom alla biverkningar som människor får av läkemedel är skrämmande. Övriga länder i Europa har hela sjukhus med alternativa behandlingar. Är läkarna så konkurrensrädda, nu när vi få mer läkare i Sverige som inte kan svenska. Många äldre har svårt att beskriva i engelska ordalag.
  I USA utbildar man sjuksköterskor till healingsköterskor säkert oerhört ekonomiskt . Dessutom när man slår på medicinska biverkningar så står inte allt i Fass vilket inte svenskarna är medvetna om.
  Vi i Sverige strävar verkligen bakåt med häst o vagn utan att gå framåt eftersom tekniken går framåt o Sverige ger förbud och bakåt.
  Det måste kosta samhället oerhörda pengar som inte finns av stress för att ta sig till arbete, vara sjukskriven är en utopi,p-vakter . Kommunala medel som inte går och pengarna räcker inte till att bygga upp sjukvården, framför allt skolväsendet som är totalförstört under de senaste 40 åren, äldrevården är sämre än -70-talet. Vad skall vi konkurrera med????? Det var en gång ett framgångsland nu ett bakgångsland.
  Vitaminer har inga människor avlidit än så länge. Vad finns det för positivt i vårt land som blivit ett riktigt gnäll-Sverige
  Att arbeta mår man bra av och skall ge något att spara eller vad man nu vill göra, vi har alla olika krav på kvalite´ låt oss fortsätta med det, istället skall alla vara en fårskock och tycka lika.
  Varför skall människor vara skyldiga att betala sjukförsäkring när man inte får relevant hjälp. All alternativ hjälp bekostar vi själva för att kunna må bättre, men det räknas inte. Det är också konstigt.
  Speciellt egna företagare är oerhört utsatta, dom kan aldrig vara sjuka
  då blir det ingen lön.Många börjar med tomma händer arbetar för tre och har inget för det.

  Svara
 7. christer tönnberg on

  själv har jag haft droppar för atros imina knän som hjälpt mig 8 år utan biverkningar.har skrivit till anna starbrink om detta.rätten att få bestämma över min kropp och själ. Tyvärr fick jag liknande svar som man får av politiker och deras anställda . Har hamstrat så jag klarar mig ca 2 år till. Vad som händer sen vet jag ej???????

  Svara
 8. Lars Fränne on

  Instämmer helt i alla inlägg. Hoppas Anna Strarbrink blir bortröstad i nästa val 2022. Försök hålla lokalerna intakta så Ni kan återstarta då !

  Just nu söker jag en kontakt för att Vidarkliniken åtminstone ska tillfälligt öppna för Coronavård. har mailat till regionlandstingsrådet Svenonius men ej fått svar. Tryck gärna på på någon annan kanal.
  Lars 070-5828757

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]

Friterade blomkålsbuketter med honungsglaze

Blogginlägg

På mitt julbord i år kommer jag ha massor av vegetarisk mat. Här har jag först friterat blomkålsbuketter och sen marinerat dem i en kryddig honungsglaze. Supergott, heta och krispiga! Kanske istället för revbensspjäll? Friterad blomkålsbuketter med honungsglaze 1 blomkålshuvud2 dl vetemjöl 1-1,25 dl kolsyrat vatten1/2 msk paprikakrydda1 tsk salt en knivsudd cayenpepparnågra drag med […]

Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Övrigt

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm. Lördag 7 december kl 19 Söndag 8 december kl 14 Söndag 8 december kl 17,30 Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en […]