Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje.
Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. Tidigare har man tagit emot patienter från flera regioner.
Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot i Vidar Rehab säger att det har varit en process under en längre tid, men det viktigaste, eller enda skälet att Vidar rehab stänger är ekonomiskt.

Ansvariga liberala landstingspolitikern Anna Starbrink skriver till SVT att samma krav gäller Vidar som alla andra vårdgivare. Man får delta i upphandlingar eller vårdval och erbjuda vård om man uppfyller de krav som ställs på medicinsk kvalitet, säkerhet och vetenskaplig evidens.

Häxjakt och smygdiktatur
Suck! Så var vi där igen. Vetenskaplig evidens? Varför är det så motsägelsefullt med alternativt i Sverige? Antroposofisk medicin är väl dokumenterat då det använts av läkare under flera decennier, men Sverige backar bakåt flera steg i utvecklingen och är ett U-land när det gäller alternativ vård och medicin. Det här gör mig så otroligt arg och ledsen. Vi lever väl i ett demokratiskt land, där den politiska makten utgår från medborgarens allmänna fria val och mänskliga rättigheter? Eller?  Det är en mänsklig rättighet att själv få bestämma över sin kropp och vilken behandling man föredrar när man är sjuk. Det är en mänsklig rättighet att få äta vilka alternativa kosttillskott, antroposofiska eller homeopatmedel man vill. Dessa förbud anser jag vara häxjakt och smygdiktatur i allra högsta grad.

Läs även:beslut från socialstyrelsen ger minskad insyn i läkemedelspolitiken

I Tyskland finns 2000 läkare  och inom EU 15000 läkare som föreskriver antroposofiska naturläkemedel.
I flera länder, bland annat Tyskland, Schweiz, Österrike, Italien, Holland, Brasilien och USA är antroposofisk vård en del av den offentliga vården.
I över 30 länder bedrivs en godkänd, flerårig tilläggsutbildning i antroposofisk medicin som leder till legitimerade sjuksköterskor och  läkare. Antroposofisk medicin står också under socialstyrelsens tillsyn och läkemedelsbehandlingar med antroposofisk medicin utövas av legitimerade läkare och är ett komplement till vanlig skolmedicin. De antroposofiska läkemedlen är individanpassade och uppföljda genom medicinsk utvärdering av läkare under flera decennier och har bedömts enskilt samt är godkända  i flera EU-länder.

Regeringen slopade undantaget som gör det möjligt att sälja antroposofiska medel utan registrering hos Läkemedelsverket 2018
Den 3:e maj 2018 röstade man ja till avskaffande av undantag som gällt för antroposofiska läkemedel sedan 1993.
Dessa lagändringar började gälla från och med den 1 juli 2018 med vissa övergångsbestämmelser som gör det möjligt att fortsätta sälja antroposofiska medel som har tillstånd idag, om en ansökan att fortsätta sälja dessa medel  kommit in till Läkemedelsverket i september 2018. Man har också tillåtelse att sälja dessa medel tills dess att Läkemedelsverket fattat beslut vilket bedöms ske 2021.

Men i rimlighetens namn kan man inte ställa samma krav om studier på antroposofiska läkemedel som på skolmedicin. Antroposofiska medel innehåller ofarliga, naturliga och biologiskt nedbrytbara ämnen medan skolmedicin innehåller koncentrerade, toxiska, kemiska ämnen som är okända för vår hälsa, biologi och vår natur. Dessutom ger skolmedicinen ofta biverkningar och- eller andra sjukdomar än de man från början sökt för. Ta bara statiner till exempel. Eller cellgifter. Där borde man göra en omvärdering och granska "medicinerna" med lupp. Vi blir ju sjuka av det, så varför finns det då kvar och varför används det inom vården som ska göra människor friska- inte mer sjuka?

Vidarkliniken erbjuder (erbjöd) en fantastisk vårdform som såg till vården av hela människan.
Deras behandlingar är flexibla och individuella och man erbjuder individuella vårdplaner genom patientens upplevelser och behov. Man anser att skolmedicinska insatser och kompletterande behandlingar bildar en helhet som präglas av ett nära omhändertagande i kombination av fysikaliska och konstnärliga terapier samt samtal som stöd för patienten att aktivt arbeta för sitt tillfrisknande.Deras vårdfilosofi utgår från den antroposofiska medicinen, den äldsta och mest utvecklade formen av integrativ vård i Europa.


12 comments on “Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

 1. Linda Löfgren on

  Vansinne att lägga ner ett sådant sjukhus! Varför är det så svårt att acceptera sådan behandling i Sverige? Jag har varit där två ggr à tre veckor och har aldrig förr eller senare mött sådan fantastisk vård

  Svara
 2. Chris Hallander on

  Hur i fullkornet kan man ignorera de resultat som Vidar kliniken/rehab har åstakommit ? Om inte den fanns fanns inte jag !!!

  Svara
 3. Maria on

  Jag säger bara tack och åter tack för den läkare som remitterade mig dit då jag mådde som värst.

  Utan ett sådant Alternativsjukhus hade jag aldrig blivit frisk!

  Svara
 4. Britt Harøy on

  Nei og nei so trist, eg veit at eg hadde ikkje vært her i dag om eg ikkje fikk kome til Vidarklinikken etter kreftbehandling. Tusen takk og eg ønsker dere alt godt.

  Svara
 5. Anonym on

  För jävligt. Ett sånt fantastiskt mänskligt bemöda de har jag aldrig mött i vården. Att bli lyssnad på utan att ifrågasättas det minsta. Tack!!!

  Svara
  • Mette Holme Jensen on

   Jeg er chokeret over lukningen af Vidarklinikken og den udvikling der desværre også ses i Danmark.
   Jeg har været indlagt på Vidarklikken i 3 uger i 2003, for stress, astma mm, og det er den eneste, rigtige behandling/ vård, jeg nogensinde har fået. Med et ugeskema fuld af terapier og bevægelsesformer udover den medicinske behandling, ordineret af højtuddannede læger og specialister. De ansvarlige politikere i Sverige burde SKAMME SIG!!
   Nu er Sverige altså blevet et U-land ligesom Danmark, hvad viden om og udøvelse af antroposofisk lægekunst angår! Suk!
   Også i Dk betaler vi skat for at kunne komme på sygehus og gå til læge, men det er desværremedicinalmafiaen og økonomiske interesser, der bestemmer hvilken “behandling” , vi får.
   Den behandling der virker, skal vi fortsat selv betale for!!
   Jeg ønsker og håber at Vidarklinikken genåbner, og at de danske og svenske politikere får åbnet deres øjne for den evidensbaserede forskning, som ligger til grund for behandlingen med antroposofisk medicin og lægekunst.
   Det bedste hospital med de dygtiste læger og behandlere – smukkeste beliggenhed, bedste mad og pleje/vård – Jeg kan slet ikke fatte, at man kan finde på at lukke et så velfungerende og succesfuldt hospital.
   Jeg håber at de magtfulde mennesker fra medicinalmafiaen og ansvarlige politikere for lukningen selv bliver syge, eller oplever alvorlig sygdom. Måske vil det få dem til at ændre kurs og lytte til befolkningen.
   Tak til alle medarbejdere på Vidar klinikken for en overordentlig god og helsebringende behandling.
   Venlig hilsen
   Mette Holme Jensen,
   Cand. Mag.

   Svara
 6. Ann Lindström on

  Det är otroligt att kunskapen i Sverige är sååå dålig och inte tar tillvara på dessa upparbetade resurser. Vi ligger efter när det gäller alternativmedicin. Dessutom alla biverkningar som människor får av läkemedel är skrämmande. Övriga länder i Europa har hela sjukhus med alternativa behandlingar. Är läkarna så konkurrensrädda, nu när vi få mer läkare i Sverige som inte kan svenska. Många äldre har svårt att beskriva i engelska ordalag.
  I USA utbildar man sjuksköterskor till healingsköterskor säkert oerhört ekonomiskt . Dessutom när man slår på medicinska biverkningar så står inte allt i Fass vilket inte svenskarna är medvetna om.
  Vi i Sverige strävar verkligen bakåt med häst o vagn utan att gå framåt eftersom tekniken går framåt o Sverige ger förbud och bakåt.
  Det måste kosta samhället oerhörda pengar som inte finns av stress för att ta sig till arbete, vara sjukskriven är en utopi,p-vakter . Kommunala medel som inte går och pengarna räcker inte till att bygga upp sjukvården, framför allt skolväsendet som är totalförstört under de senaste 40 åren, äldrevården är sämre än -70-talet. Vad skall vi konkurrera med????? Det var en gång ett framgångsland nu ett bakgångsland.
  Vitaminer har inga människor avlidit än så länge. Vad finns det för positivt i vårt land som blivit ett riktigt gnäll-Sverige
  Att arbeta mår man bra av och skall ge något att spara eller vad man nu vill göra, vi har alla olika krav på kvalite´ låt oss fortsätta med det, istället skall alla vara en fårskock och tycka lika.
  Varför skall människor vara skyldiga att betala sjukförsäkring när man inte får relevant hjälp. All alternativ hjälp bekostar vi själva för att kunna må bättre, men det räknas inte. Det är också konstigt.
  Speciellt egna företagare är oerhört utsatta, dom kan aldrig vara sjuka
  då blir det ingen lön.Många börjar med tomma händer arbetar för tre och har inget för det.

  Svara
 7. christer tönnberg on

  själv har jag haft droppar för atros imina knän som hjälpt mig 8 år utan biverkningar.har skrivit till anna starbrink om detta.rätten att få bestämma över min kropp och själ. Tyvärr fick jag liknande svar som man får av politiker och deras anställda . Har hamstrat så jag klarar mig ca 2 år till. Vad som händer sen vet jag ej???????

  Svara
 8. Lars Fränne on

  Instämmer helt i alla inlägg. Hoppas Anna Strarbrink blir bortröstad i nästa val 2022. Försök hålla lokalerna intakta så Ni kan återstarta då !

  Just nu söker jag en kontakt för att Vidarkliniken åtminstone ska tillfälligt öppna för Coronavård. har mailat till regionlandstingsrådet Svenonius men ej fått svar. Tryck gärna på på någon annan kanal.
  Lars 070-5828757

  Svara
 9. Mette Holme Jensen on

  Jeg er chokeret over lukningen af Vidarklinikken og den udvikling der desværre også ses i Danmark.
  Jeg har været indlagt på Vidarklikken i 3 uger i 2003, for stress, astma mm, og det er den eneste, rigtige behandling/ vård, jeg nogensinde har fået. Med et ugeskema fuld af terapier og bevægelsesformer udover den medicinske behandling, ordineret af højtuddannede læger og specialister. De ansvarlige politikere i Sverige burde SKAMME SIG!!
  Nu er Sverige altså blevet et U-land ligesom Danmark, hvad viden om og udøvelse af antroposofisk lægekunst angår! Suk!
  Også i Dk betaler vi skat for at kunne komme på sygehus og gå til læge, men det er desværremedicinalmafiaen og økonomiske interesser, der bestemmer hvilken “behandling” , vi får.
  Den behandling der virker, skal vi fortsat selv betale for!!
  Jeg ønsker og håber at Vidarklinikken genåbner, og at de danske og svenske politikere får åbnet deres øjne for den evidensbaserede forskning, som ligger til grund for behandlingen med antroposofisk medicin og lægekunst.
  Det bedste hospital med de dygtiste læger og behandlere – smukkeste beliggenhed, bedste mad og pleje/vård – Jeg kan slet ikke fatte, at man kan finde på at lukke et så velfungerende og succesfuldt hospital.
  Jeg håber at de magtfulde mennesker fra medicinalmafiaen og ansvarlige politikere for lukningen selv bliver syge, eller oplever alvorlig sygdom. Måske vil det få dem til at ændre kurs og lytte til befolkningen.
  Tak til alle medarbejdere på Vidar klinikken for en overordentlig god og helsebringende behandling.
  Venlig hilsen
  Mette Holme Jensen,
  Cand. Mag.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]