Frusen marängtårta med rabarber och jordgubbar till Mors Dag | Riktig mat & hälsa
Riktig mat & hälsa
Marängtårta med rabarberkräm och jordgubbar

Frusen marängtårta med rabarber och jordgubbar till Mors Dag

Här i Nynäshamn finns det ganska många vildsvin.
Somliga grisar är inte särskilt skygga heller och en bit utanför stan springer de ibland faktiskt omkring på gatorna och mellan husen och är ibland inne på folks tomter. Det är lite otäckt att möta på dem faktiskt och med anledning av en händelse strax innan mors dag för några år sedan, måste jag bara berätta om ett möte jag hade med ett vildsvin.
En kväll för några år sedan, skulle jag ut till havet för att fotografera en cheesecake till ett blogginlägg. Jag hade jobbat till sent, så jag skyndade mig för att hinna plåta innan ljuset blev för dåligt. Jag hittade ganska snart världens finaste läge på en stenbrygga i vattnet som låg mitt i solnedgången, så jag parkerade bilen vid vägkanten och tog kameran och tårtan och började gå ner mot bryggan. Då hör jag ett konstigt  ljud ifrån en slänt på andra sidan vägen och i ögonvrån ser jag något stort, svart komma i kanonfart mot mig och när jag vänder mig om  ser jag den största gris jag någonsin sett.
Fråga mig inte hur jag kom in i bilen med tårtan helt oskadd för det vet jag inte så här i efterhand. Men jag har nog aldrig sprungit så fort eller kommit in i en bil så snabbt tidigare i mitt liv. Grisen var så klart inte ute efter mig, men det vågade ju inte jag chansa på. Så det blev ingen bild på tårtan den kvällen och inte  på den bryggan . 🙂
Jag åker alltid och hälsar på min mamma på mors dag
Hon fyller även år dagarna innan mors dag, så vi passar på att fira bägge dagarna samtidigt.
Den här frusna marängtårtan med rabarber gjorde jag till Mors Dag för några år sedan och den är såå god så jag har gjort den i år igen.
Tårtan innehåller inget raffinerat socker eller gluten.
OBS! Tårtan görs med fördel någon dag innan då den behöver tid i frysen.
Länkar även till en smarrig Raw Lingontårta här

Rawfood lingontårta dekorerad med kokoschips och lingon på ett vitt fat

Foto: Mia Hagenmalm

och den omtalade Raw Cheesecaken med hallonsås här

Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare

Foto: Mia Hagenmalm

Ha en trevlig Helg!
Mia
Frusen maräng- och rabarbertårta
Portioner: 8
400 g rabarber
1,5 dl sukrin
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl
 
Marängbotten:
3 st äggvitor (Spara äggulorna)
1 dl sukrin eller annan sötning
1,5 tsk ättikssprit
50 g grovhackade hasselnötter
1/2 msk majzena
Vaniljvisp
2 äggulor
3 msk sukrinmelis (som florsocker)
1,5 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Tillsätt sukrin och ättikssprit och vispa ytterligare minst 10 minuter eller tills smeten är seg och blank. Blanda med hasselnötter och majzena.
Smörj en form med löstagbar form (26 cm i diameter) och bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt marängen stå kvar och torka gärna i två timmar. Ta ut marängbotten ur formen. Diska formen och lägg tillbaka marängbotten igen.

Skölj och skala rabarberna och skär i tunna bitar. Koka rabarber och sukrin i vatten  tills det tjocknat något. Red av krämen med potatismjöl utrört i lite vatten. Gör ett snabbt uppkok. Häll över i en skål och låt kallna.

Vispa äggulor med sukrinmelis och vaniljpulver. Vispa grädden hårt i en annan skål. Vänd ner äggen i grädden. Blanda ner hälften av rabarberkrämen med vaniljgrädden och bred ut den över marängbottnen. Bred sedan ut resten av rabarberkrämen över grädden. Ställ formen i frysen minst 4-5 timmar.
Ta ut en halvtimme innan servering. Dekorera med färska jordgubbar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Kajp-och ramslökssoppa

Blogginlägg

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet. Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man […]

Asiatiska pannkakor med primörer

Blogginlägg

Hoppas ni haft en fin midsommar. Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt. […]

Vidarklinikens rehabklinik i Järna stängs ned

Blogginlägg

Under hela 33 år har det antroposofiska sjukhuset Vidarkliniken, numera Vidar Rehab, funnits i Järna utanför Södertälje. Ett större  avtal om vård mellan Region Stockholm och Vidar löpte dock ut våren 2017 och avtalet blev inte förlängt. Det gjorde att man tappade 70 procent av patienterna och över 100 av de anställda har fått sluta. […]

Palsternackssoppa i blåa muggar

Vegansk palsternackssoppa med äpple

Blogginlägg

Våren anas! I morse, på väg till jobbet såg jag blomstjälkar sticka upp ur rabatterna, det är barmark och solen skiner idag. Det är förstås synd om alla som har sportlov och som vill åka skidor eller skridskor att vi inte har snö nu. Men jag känner mig på något sätt förväntansfull, förhoppningsfull och är […]

Tacomarinerad kålrot på glutenfritt tortillabröd tillsammans med grönsaker och gucamole

Tacomarinerad kålrot på nygräddad glutenfritt tortillabröd

Blogginlägg

Det är kul och spännande att experimentera i köket. Jag gör allt mer ofta vegetariska/veganska rätter och gärna med råvaror och  grönsaker i säsong för att samtidigt försöka vara klimat- och miljösmart. Snart är jag nog vegetarian/vegan/”rawfoodian” på heltid. 🙂 Kålrot har jag alltid  tyckt varit en sån där knepig lite bortglömd rotgrönsak som jag  […]

Blir cancer mer aggressiv av cellgifter?!

Blogginlägg

-Cellgifter är ett gift! Det dödar inte bara cancerceller. Det Dödar alla celler i kroppen. Hör du hur det låter? CellGIFT! Ja det var inte jag som sa, det var min syster som just då fått veta att hon hade cancer. Hon var så förtvivlad för hon ville inte ta cellgifter, men läkarna hade inte […]