Vilket härligt sommarväder vi har. Jag såg dock i tidningen att nu ska det komma extremvärme hit från Europa. Jag trodde inte att det var möjligt att det kunde bli värmebölja i Sverige två år i rad, men samtidigt är det nog något vi får vänja oss vid i och med den globala uppvärmningen.
Förra året tog ju vätskeersättningen slut i hela Sverige, så jag vill tipsa om att dricka kokosvatten. Kokosvatten innehåller rikligt med elektrolyter, alltså kalium, kalcium, magnesium, natrium, fosfat och klorid. Naturligt och bra.
Förra året tog ju vätskeersättningen slut i hela Sverige, så jag vill tipsa om att dricka kokosvatten. Kokosvatten innehåller rikligt med elektrolyter, alltså kalium, kalcium, magnesium, natrium, fosfat och klorid. Naturligt och bra.
ALS och Alzheimer orsakas av giftalger?
Trist är också att giftalgerna redan blommar i Östersjön. När värmen kommer vill man ju kunna bada i havet.
Förra året badade jag väldigt mycket trots att det är så äckligt med denna alg-gegga. Men naturligtvis ska man passa sig för att bada i vatten med giftalger. Inte bara för att man kan bli magsjuk eller få utslag.
För några år sedan läste jag nämligen att ALS kan orsakas av cyanobakterier eller blå-gröna alger som man också kallar dem. Paul Cox som är professor i etnobotanik och forskar på förhållande mellan växter och människor försöker ta reda på om det är så. Paul Cox;s utforskande tog sin början på ön Guam i Stilla havet för 17 år sedan. Där hade 25 procent av befolkningen i olika byar på ön drabbats av symtom liknande ALS, Alzheimer och Parkinsons.
Förra året badade jag väldigt mycket trots att det är så äckligt med denna alg-gegga. Men naturligtvis ska man passa sig för att bada i vatten med giftalger. Inte bara för att man kan bli magsjuk eller få utslag.
För några år sedan läste jag nämligen att ALS kan orsakas av cyanobakterier eller blå-gröna alger som man också kallar dem. Paul Cox som är professor i etnobotanik och forskar på förhållande mellan växter och människor försöker ta reda på om det är så. Paul Cox;s utforskande tog sin början på ön Guam i Stilla havet för 17 år sedan. Där hade 25 procent av befolkningen i olika byar på ön drabbats av symtom liknande ALS, Alzheimer och Parkinsons.
Annons
Undersökningar på personer där som avlidit i sjukdomen visade att de hade hög halt av nervgiftet BMAA som bildas vid algblomning som består av cyanobakterier. Paul Cox hittade Cyanobakterier i rötterna hos kottepalmer vars frön öborna använde att mala mjöl av.
Vår kropp kan missta BMAA för att vara en del av de 20 viktiga proteinerna som bygger upp vår hjärna, och det verkar som att giftet har en förmåga att få andra proteiner i hjärnan att felutvecklas. Just en sådan felutveckling är en av huvudorsakerna bakom ALS.
Aminosyran L-serin som bromsmedicin?
I jakten på orsakerna bakom ALS har Paul Cox också besökt platser där sjukdomen inte finns. Ön Okinawa i japan, där det hör till vanligheterna att människor blir över 90 år gamla, är en sådan plats.
Paul Cox intresserade sig framför allt om kanske ett svar finns i deras kost då det visade sig att människorna här fick i sig stora mängder av aminosyran L-serin som finns i bland annat bönor och sötpotatis. Det finns ännu inga färdiga studier som pekar på att L-serin kan fungera som bromsmedicin mot ALS, men det spåret följer nu Paul Cox. Men några studier med goda resultat, men de måste upprepas.
Läs hela artikeln här!
Paul Cox intresserade sig framför allt om kanske ett svar finns i deras kost då det visade sig att människorna här fick i sig stora mängder av aminosyran L-serin som finns i bland annat bönor och sötpotatis. Det finns ännu inga färdiga studier som pekar på att L-serin kan fungera som bromsmedicin mot ALS, men det spåret följer nu Paul Cox. Men några studier med goda resultat, men de måste upprepas.
Läs hela artikeln här!
Eftersom det i stora delar av landet är förbjudet att grilla på grund av torkan bjuder jag istället på ett recept gjord i ugnen så vi inte orsakar skogsbrand . Det här är ett jättegott tillbehör med sparris och tomat som jag har piffat till med en örtdressing och friterad vitlök.
Ha en trevlig helg!
// Mia
Ugnsrostad sparris och tomat med örtdressing och friterad vitlök
1 knippe grön sparris
1 ask coctailtomater
olivolja
1 ask coctailtomater
olivolja
salt och svartpeppar
Örtolja
1 kruka basilika
1 kruka basilika
1 kruka persilja
1 dl olivolja
1/2 citron, saft och skal
salt och svartpeppar
1 dl olivolja
1/2 citron, saft och skal
salt och svartpeppar
Vitlök
2 solovitlökar
olja till fritering
2 solovitlökar
olja till fritering
Gör så här:
Sparris och tomat: Halvera tomaterna och skär av den nedersta träiga delen av sparrisen. Fördela sparris och tomat i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter.
Örtolja: Häll ner olja och örter i en hög kanna och mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt citron och citronskal och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar.
Örtolja: Häll ner olja och örter i en hög kanna och mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt citron och citronskal och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vitlök: Skala och skiva vitlöken tunt. Heta upp olja en gryta eller fritös till ca 160 grader. Fritera vitlöken gyllene. Akta så att de inte bränns. Ta upp med hålslev och låt svalna.
Klicka örtoljan över tomater och sparris och strö över den friterade vitlöken. Servera som tillbehör.
Klicka örtoljan över tomater och sparris och strö över den friterade vitlöken. Servera som tillbehör.