Riktig mat & hälsa

Kajp-och ramslökssoppa

Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet.
Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man har inget mer ledighet att se fram emot. Nästa år ska jag försöka senarelägga min ledighet så kanske  jag får njuta mer och längre av sommaren.
Som alltid varje sommar, tog jag färjan över till Gotland och tillbringade drygt en vecka på ön. Så här i efterhand önskar jag att jag stannat åtminstone 7 dagar längre. För det jobbiga är att nu när jag är hemma igen längtar jag tillbaka så det värker i bröstet.
Jag hoppas kunna köpa mig en liten stuga där så småningom.
I våras fick jag massor av kajp- eller skogslök som det också heter, av min dotter som hon plockat på Gotland,
så jag har en hel del liggande i frysen nu. Skogslök- eller kajp är en flerårig växtart i familjen amaryllisväxter och växer vilt på ön.
Häromdagen blev jag riktigt sugen på att göra den gotländska rätten kajpsoppa. Jag la med lite ramslök också för att spara den resterande kajpen till ytterligare en soppa i höst men självklart går det att bara använda sig av kajp. Får man inte tag på kajp kan man förstås ta purjolök, men det blir ju inte riktigt samma sak.
Det finns säkert massor av olika recept på kajpsoppa och här får ni mitt.
Ha det bra!
Mia
Kajp- och ramslökssoppa
2 portioner
3- 4 potatisar i skivor
1 morot i skivor
1/2 liter skivad kajplök (skogslök)
OBS: Går att byta ut mot purjolök
3 blad ramslök, hackad
7 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde ( jag använde havregrädde)
salt och svartpeppar
Gör så här:
Fräs potatis och morot i smör eller olja några minuter. Tillsätt buljong, kajp och ramslök. Låt koka tills potatis och morot har mjuknat. Ta av och mixa soppan slät.
Sätt tillbaka grytan på plattan och tillsätt grädde. Låt få ett snabbt uppkok.
Servera med exempelvis rödbetsgroddar och kokta ägghalvor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]

Friterade blomkålsbuketter med honungsglaze

Blogginlägg

På mitt julbord i år kommer jag ha massor av vegetarisk mat. Här har jag först friterat blomkålsbuketter och sen marinerat dem i en kryddig honungsglaze. Supergott, heta och krispiga! Kanske istället för revbensspjäll? Friterad blomkålsbuketter med honungsglaze 1 blomkålshuvud2 dl vetemjöl 1-1,25 dl kolsyrat vatten1/2 msk paprikakrydda1 tsk salt en knivsudd cayenpepparnågra drag med […]

Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Övrigt

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm. Lördag 7 december kl 19 Söndag 8 december kl 14 Söndag 8 december kl 17,30 Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en […]

Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

Blogginlägg

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över  Sverige just nu och det blir knappt ljust.  Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så […]

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]