Riktig mat & hälsa

Glutenfri Äppelkladdkaka

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar.
Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul!

Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan och detta upptar mycket av mina tankar just nu. Som tur är blev det inga personskador då trafiken gick mycket sakta, men dels är ju bilen bucklig och repig och dels är det en försäkringsfråga. Jag tycker att sånt här är jobbigt så jag känner mig lite låg faktiskt. Men det ordnar sig väl. Sura pengar är det dock precis som att man alltid ska ha mer utgifter än man har pengar. (Nu är jag riktigt negativ, man ska tänka positivt).

Äpplena på träden har börjat mogna så jag vill bjuda på en supergod äppelkladdkaka utan vitt socker. Servera med kall vaniljsås eller glass. Mums!

// Mia

Glutenfri Äppelkladdkaka
10-12 bitar
Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sukrin
1 äggvita
3 msk vatten

Kakan:
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk kanel, nymald
3-4 äpplen
1 msk citron +2 dl vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Dela och kärna ut äpplena. Skär i tunna skivor. Låt äppelskivorna ligga i ett bad med iskallt vatten och färskpressad citron för att förhindra oxidation- att de blir bruna.Låt dra i 5 minuter och häll av vattnet.

Smält smöret och ställ att svalna.
Klä en springform; 26 cm med bakplåtspapper.

Blanda ihop alla ingredienser till mandelmassan i en mixer och mixa till en fast massa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan och lägg med ägg och smör.
Blanda ner mandelmassan och vispa runt så allt blandar sig ordentligt. Häll smeten i springformen och tryck ner äppelskivorna i ett snyggt mönster i kaksmeten.Grädda i mitten av ugnen ca 16-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Sikta Sukrin Melis över kakan. Servera med vaniljkräm eller vaniljglass.

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]

Friterade blomkålsbuketter med honungsglaze

Blogginlägg

På mitt julbord i år kommer jag ha massor av vegetarisk mat. Här har jag först friterat blomkålsbuketter och sen marinerat dem i en kryddig honungsglaze. Supergott, heta och krispiga! Kanske istället för revbensspjäll? Friterad blomkålsbuketter med honungsglaze 1 blomkålshuvud2 dl vetemjöl 1-1,25 dl kolsyrat vatten1/2 msk paprikakrydda1 tsk salt en knivsudd cayenpepparnågra drag med […]

Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Övrigt

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm. Lördag 7 december kl 19 Söndag 8 december kl 14 Söndag 8 december kl 17,30 Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en […]

Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

Blogginlägg

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över  Sverige just nu och det blir knappt ljust.  Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så […]

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Blogginlägg

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter. Därför har det  blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna. Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast […]

Glutenfri Äppelkladdkaka

Blogginlägg

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar. Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul! Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan […]