Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Coronasnack och Limemarinerade jordgubbar med kokosgrädde&passionsfrukt

Egentligen har jag inte lust att skriva ett endaste ord om corona, det är så mycket prat om det ändå.
Jag är så trött på att hela tiden läsa och höra om viruset så förra veckan flydde jag in i serier. Jag såg 38 avsnitt av "Bron" på mindre än en vecka bara för att slippa coronasnacket och alla tankar som blir där av. Det var faktiskt skönt att fly verkligheten ett tag.

Så här i virustider och karantän är det många som bakar, lagar mat eller ägnar sig åt någon hobby. Min hobby är att sjunga och det gör vi i min kör, men på distans. Vi sjunger precis som vanligt varje tisdagskväll,. Det känns ovanligt och konstigt att sjunga tillsammans via datorn och  nätet. Ändå är det välkommet att det går att göra så, annars hade vi inte kunnat sjunga alls. Och det är så mysigt att ändå kunna "träffas", om än bara i cyberrymden.
Egentligen skulle vi- Rönninge Show Chorus, ha  åkt till Louisville i USA i höst, men viruset satte stopp för det som för mycket annat  just nu. Hela världen håller andan.

Jag har hållit mig frisk (peppar, peppar) och  jobbar på precis som vanligt. Men jag är ändå försiktig. Jag håller avstånd, håller mig på hemmaplan, tvättar och spritar händerna hundra gånger om dagen känns det som, och boostar mig med höga doser C-vitamin, zink och gurkmeja. Jag tar även L-lysin, probiotika och humussyra i förebyggande syfte och även andra vitaminer och bra fettsyror förstås, men dessa ovannämnda känner jag är viktigast. Det gäller att försöka hålla ett bra immunförsvar ifall man skulle bli smittad, så kroppen bättre kan stå emot.

Jag kan dock tycka att detta börjar bli jobbigt. Jag vill träffa min mamma till exempel. Sitta i hennes kök och fika, inte stå under hennes balkong för att kunna prata med henne. Men det är ändå jobbigast för de äldre och  de i riskgrupp som sitter i karantän och som kanske inte kan eller får gå ut. Det måste kännas väldigt isolerat. Även de som är sjuka i corona och måste hållas isolerade. Det kan  vara väldigt långdraget, upp till flera månader i karantän.

Vi håller i och vi håller ut! 

Men nu är sommaren snart här och förmodligen blir allt lättare även om vi kanske får semestra i hemmet och lapa sol på balkongen eller altanen i år. Men man vill väl ändå njuta av god mat som färskpotatis, jordgubbar och andra färska råvaror i säsong trots att corona sätter stopp för resandet och sammankomster. Här har jag gjort en ljuvligt god dessert med jordgubbar och kokosgrädde som jag smaksatte med vaniljpulver. Kanske som efterrätt i helgen?

Ha en trevlig helg!

// Mia

Limemarinerade jordgubbar med vaniljkokosgrädde och passionsfrukt
4 portioner
500 g jordgubbar
1 lime, skal och saft
1 msk honung
3 dl kokosgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mandlar
1 dl vatten
1 msk honung
4 st passionfrukter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skär jordgubbarna i mindre bitar. Skölj och riv skalet- det gröna från limen och pressa ut saften. Blanda skal och saft med honung. Lägg med jordgubbarna och låt marinera i minst 30 minuter. Mixa mandel med vatten och honung.
Platta ut till en tunn kaka. Lägg på bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen så att mandelmassan får färg, ca 5- 10 minuter.  Bryt i mindre bitar. Vispa kokosgrädden med vaniljpulvret.
Fördela de marinerade jordgubbarna i 4 glas. Toppa med kokosgrädde och skeda över passionsfrukt och smulad, bakad mandelmassa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]