Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Ljuvliga sommar!
Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på.
Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och "korv" gjord på tofu och härliga kryddor. Jag är inte alls vän med köpt färdigmat så därför lagade jag denna korv och den är dessutom jättegod att grilla.  Kanske för dig som inte äter kött eller för att det är kul att testa vegetariska rätter ibland. I korven kan man dessutom tillsätta kryddor och få den att smaka som man själv vill.
(Vill du att korven ska ha mer hetta, ta i lite mer av sambal oelek).
Primörsallad med ärtpesto
4 portioner
1 romansallad
150 g skärbönor
150 g sockerärtor
4 vårlök
groddar eller skott
Ärtpesto:
2 dl gröna ärtor
50 g parmesan
1 dl mandel
2-3 msk olivolja
örtsalt
Gör så här:
Koka skärbönor och sockerärtor snabbt i några minuter i lite saltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna. Strimla salladen och halvera tomaterna samt hacka löken. Blanda alla grönsaker på ett fat. Mixa ingredienserna grovt till ärtpeston och smaka av med salt.

Foto: Mia Hagenmalm

Kryddig tofukorv
4 stycken
300 g fast tofu, naturell
1 dl kokt råris
2,5 msk potatismjöl
2,5 msk (glutenfritt) ströbröd
1 liten paprika, väldigt finhackad
1/2 riven gul lök
2 msk olivolja
1 msk tomatpure´
1/2 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa alla ingredienser till en fin färs. Är smeten för lös tillsätt någon matsked potatismjöl.
Låt stå och svälla ca 20 minuter. Dela färsen i 4 bitar och rulla ut till 4 korvar. Det går lättast om du har lite vatten på händerna. Lägg korvarna på ett bakplåtspapper på ugnssäkert fat. Pensla med olivolja och baka i ugnen ca 30 minuter. De är jättegoda att sedan grilla en stund på grillen så att de tar smak. Servera i bröd eller tillsammans med en sallad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Primörsallad med ärtpesto och tofukorv

Blogginlägg

Ljuvliga sommar! Det är verkligen ljuvligt nu. Jag älskar solen och värmen. Allt blir så mycket lättare, både i vardagen och i sinnet. Hoppas att vädret håller i sig över midsommar. Jag har några lediga dagar att ta vara på. Idag tänkte jag bjuda på en god sallad av härliga primörer och “korv” gjord på […]

Rostad potatissallad med gurkdressing och rökt mandel

Blogginlägg

Midsommarmat Tiden går vansinnigt fort. Om någon dag är det redan midsommar. Jag ska fira midsommar med barn och barnbarn, naturligtvis utomhus och på behörigt avstånd. Vi ska ha knytkalas och jag tänkte eventuellt göra en potatissallad. Beroende på om vi grillar eller inte, så kanske det blir denna. Men annars har jag några i […]

Svenska läkare kan stoppa viruset med zink och probiotika

Blogginlägg

En rad kända läkare,Bland annat Anders Milton, läkare och före detta ordförande och VD för Sveriges läkarförbund, Johan Brun, läkare och före detta medicinsk chef för Pfizer Sverige och Johan de Faire, kemist, Jan Ståhlberg och Per Berglund arbetar just nu med ett preparat som tros lindra symtomen hos covid-19-drabbade patienter och gör att de […]

Lysiner mot virus och bakterier-framtidens antibiotika?

Blogginlägg

Jag såg ett väldigt intressant program på UR-play om antibiotikaresistens och forskning med nya metoder för att kunna  angripa resistenta bakterier. Vi har alla bakterier  både på och inom oss. Bakterier  finns runt omkring oss, och faktiskt i  hela vår miljö. Några av dem gör oss sjuka, men många är också nyttiga bakterier som håller oss […]

Allvarligare fall av covid-19 vid höga pollenhalter?

Blogginlägg

I ett  inlägg i läkartidningen.se debatt, skriver idag Terje Lie, specialistläkare, klinisk fysiologi på Salgrenska universitetssjukhus i Göteborg och Åslög Dahl, fil, dr, biolog och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, att luftburen pollen har potential att öka antalet dödsfall  för coronavirus och ge allvarligare covid-19-infektion.Man har jämfört data med antalet rapporterade fall av covid-19 dödsfall […]

Alternativ egenvård i blåsväder

Alternativ egenvård i blåsväder

Blogginlägg

Jag har varit  dålig på att blogga ett tag, men nu måste jag! I helgen läste jag  en artikel i Expressen  som gjorde mig ordentligt upprörd. Läs artiklen här Det är inte första gången som Expressen med Anna Bäsén i spetsen ger sig på alternativa hälsoprofiler. Här sågar man en hel bransch vid fotknölarna och kallar […]

Grönsakspatè med örtig sås

Blogginlägg

Jag fortsätter på temat vegetarisk julmat. Den här grönsakspatén i olika lager av grönsaker är supergod tillsammans med en örtig sås och inte alls svår att tillaga. Det är dessutom snyggt med färgglad mat på julbordet. Ocxh bra mycket nyttigare och mer klimatsmart. Ha det bäst! // Mia Grönsakspaté med örtig sås Grön rand: 200 […]

Vegansk kola och Raw Salty Caramel

Blogginlägg

Dagarna går så himla fort nu och jag har nästan bara kvällarna lediga. Just nu är jag riktigt trött när jag kommer hem och jag skjuter gärna upp till morgondagen det jag borde göra ikväll. Men jag ska försöka ta mig samman och göra lite god kola och annat godis till julafton. Denna kola gjord […]

Griljerad Julkålrot

Blogginlägg

Om man vill ha ett vegetariskt alternativ till skinka kan jag varmt rekommendera denna mustiga och goda griljerade kålrot. Egentligen vet jag inte varför man ska försöka kopiera och efterlikna kötträtter med grönsaker, men jag tycker att det är skoj att experimentera. Och så gillar jag kålrot. Och kålrot påminner ju lite om den griljerade […]