Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riktig mat & hälsa

Vegetariska matlådor och blomkålsrisotto med vitlöksfrästa champinjoner

Vegetariska Matlådor
Jag har börjat laga matlådor åt min mamma för att hon ska slippa äta färdigmat nu när hon inte har ork att stå vid spisen så ofta själv längre.
Det är mycket uppskattat och faktiskt nödvändigt  för att hon ska må bra och inte få näringsbrist vilket många äldre kan få när de inte ses om. Och maten ska vara god att äta. Det är så jätteviktigt nu under pandemin då social samvaro uteblir och många äldre sitter ensamma och äter för sig själva.  Alla vet ju hur himla trist det kan vara att dag ut och dag in stå och laga mat åt sig själv och inte ha sällskap vid matbordet.Dessutom är det pandemi och många äldre är så ensamma och ängsliga.
Det ska vara lätt att värma på och inte krångligt. När man som mamma  dessutom inte äter kött är det är jätteviktigt att få i sig protein och det är ännu viktigare när man är äldre.
I förrgår gjorde jag en vegetarisk gryta med grönsaker och sojabitar, samt jättegoda biffar av färs på ärtor och linser till henne.

Foto: Mia Hagenmalm

Den nyttiga och  antiinflammatorisk kålen
Jag äter själv mer och mer vegetariskt och mat som är antiinflammatorisk. Något man bör ha som basvara varje dag är kål i alla dess former för att hålla inflammationer i kroppen borta Kålens superkraft är att den är sprängfylld med vitaminer och alla kålsorter innehåller  mycket kostfibrer som är en viktig näringskälla till de goda tarmbakterierna. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom är kål rik på K-vitamin och folsyra.
Blomkål är i och för sig inte lika nyttig som grönkål och broccoli  men är ändå nyttigare än man kan tro.Blomkål innehåller C-vitamin och kalium samt allicin som är ett ämne som kan dämpa inflammationer, Som all mat tappar blomkålen lite av sin nyttighet om man värmer upp den för länge, men den här "risotton" gjord av blomkål är bara så fanatiskt god.

Blomkålsrisotto med vitlöksfrästa champinjoner
2 portioner
1/2 blomkålshuvud
1 liten gul lök
1/2 tärning grönsaksbuljong
2 dl grädde (jag kör havregrädde)
2 dl parmesan riven / eller veg. alternativ)
1 dl tartex narurell
3 msk finhackad persilja
salt och peppar

1/2 dl champinjoner
1 pressad vitlöksklyfta

Tillbehör haricots verts eller en sallad

Gör så här:
Riv blomkål till ris på ett rivjärn. Hacka löken fint och stek den i olja eller smör tills den mjuknat. Lägg med blomkålsrivet och stek under omrörning i ca fem minuter så att blomkålen får färg. Tillsätt grädde och smula över buljongtärningen och rör ned tartex. Låt småputtra i 6-7 minuter.Tillsätt persilja och parmesan.
Koka eller stek haritcots verts . Ansa och skiva champinjoner och stek med olja eller smör och pressad vitlök.
jag brukar ytterst sällan köpa färdigmat men till denna rätt testade jag vegetarisk "bacon" gjord på ärter för att få till med den rökta smaken i rätten.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Blomkålspizza med pesto, paprika och zucchini

Blogginlägg

I dag blev jag sugen på pizza och gjorde en pizzabotten på riven blomkål och ost. Det blir så himla gott och dessutom så mycket nyttigare än med brödet av pizzadeg. Mat ska vara mat och ge energi och inte vara en sockerbomb till kroppen som gör dig trött och dåsig tycker jag. Själv är […]

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Blogginlägg

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och  funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd. Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. […]

Treveckorssallad utan socker

Basiskt

Jag passar på att frossa i råkost nu när det är så billigt med kål och rotsaker. Det är så himla gott med vitkål och vissa dagar står jag och strimlar det till frukost som jag äter med lite olivolja, citron och himalayasalt. Men andra dagar kan jag, även om jag är sugen, dra  mig […]

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor

Tårta till Mors Dag

Övrigt

Det har inte blivit av att jag gjort någon tårta till mors dag i år. Jag har fullt upp med planering inför min dotters student nästa vecka och har  glömt bort mors dag i morgon. Eller glömt har jag inte gjort, men tårtan jag ska göra hinner jag först ikväll då den behöver en massa […]

Kost och vitaminer för immunförsvaret

Blogginlägg

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen igen och kör en repris då jag tycker att det är så viktigt. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter […]

Isberssallad med grapefrukt och dijondressing

Blogginlägg

Kristi Himmelsfärdsafton bjöd på  en underbar dag med härlig värme och sol och det sa bara pang så hade många träd slagit ut i skir och ljuvlig grönska under dagen. Mina barn och barnbarn kom hit till Nynäshamn, där jag bor och vi tog en promenad ut till Knappelskär, en udde i södra delen av […]

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord

Förslag på mat i påsk

Blogginlägg

I förra veckan såg jag tussilago, en väldigt efterlängtad liten blomma. Nu känns det som att våren är på väg och påsken som nu är i faggorna är en härlig högtid som jag verkligen ser fram emot. Ja det är pandemi och man umgås inte så mycket med andra människor, men det gör det ännu […]

Goda sötpotatisvåfflor med avokado och ägg

Blogginlägg

Just nu längtar jag vansinnigt mycket efter våren men idag blåser det rejält, så det är ganska mysigt att sitta inomhus och lyssna på vinden som riktigt viner runt knutarna och se snön vräka ner utanför fönstret. SMHI utfärdar klass 1- och 2 -varning för starka stormbyar och snöoväder så det är nog lugnast att […]

Så viktig är kosten och vitaminer för immunförsvaret

Andning

Jag skrev en artikel i tidningen Hälsofrihet och nu lägger jag upp den här i bloggen. Den handlar om kost och vitaminer och om varför det är så viktigt för immunförsvaret vad vi äter. Och varför det är viktigt att vi äter vitaminer. Det är ett långt men läsvärt inlägg. Mia Om syra-basbalansen och varför […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)